Parchetul Militar a deschis un dosar privind crime de război comise de ruși în Ucraina. Cere ajutorul refugiaților

Parchetul Militar a deschis un dosar privind crime de război comise de ruși în Ucraina. Cere ajutorul refugiaților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în legătură cu invazia rusă din Ucraina.

Mai exact, procurorii investighează săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii şi consecinţele operaţiunilor militare asupra cetățenilor români sau celor care de altă naționalitate care au și cetăţenie română.

„În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei – stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.

ADVERTISING

Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României", anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Pentru a colecta informații pentru acest dosar, Parchetul General a lansat luni pe site-ul propriu un chestionar ce se adresează în special refugiaților ucraineni sau oricăror alte persoane care dețin date din zonele de conflict din Ucraina.

„Informaţiile obţinute de la victimele sau martorii unei infracţiuni reprezintă probe utile pentru eficienţa urmării penale. Pe cale de consecinţă, este important să aflăm de la dumneavoastră dacă aţi fost victimă sau martor în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, este important să completaţi online chestionarul de mai jos. Precizăm că nu aveţi obligaţia completării acestui chestionar.

ADVERTISING

Precizăm că prin completarea chestionarului nu înseamnă că automat urmează să fiţi contactat de autorităţile române însă, în funcţie de informaţiile puse la dispoziţie, este posibil să fiţi contactat pentru a da informaţii suplimentare. Precizăm că datele cu caracter personal puse la dispoziţie de dumneavoastră, conform legii române, vor fi utilizate exclusiv în scopul anchetei", anunţă Parchetul General.

Conform legii române, este crimă împotriva umanităţii săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea unor persoane; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forţată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferinţe mari.

ADVERTISING

Parchetul precizează că legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

Chestionarul cuprinde următoarele puncte:

  • Sunteţi victima sau martorul crimelor împotriva umanităţii în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi sunteţi dispus să completaţi prezentul chestionar?
  • Aţi fost victimă sau martor pentru una din următoarele situaţii: uciderea unor persoane; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea forţată; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuală; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferinţe mari?
  • Unde s-a întâmplat infracţiunea? Numele oraşului/regiunea din Ucraina/comuna/satul; data la care s-a întâmplat infracţiunea/intervalul de timp în care s-a întâmplat infracţiunea.
  • Cine sunt autorii infracţiunii? Militarii Federaţiei Ruse; alte persoane; nu cunosc.
  • Probele deţinute. Dacă deţineţi fotografii, materiale video sau alte probe, vă rugăm să nu le distrugeţi sau ştergeţi. Autorităţile române s-ar putea să vă ceară permisiunea de a folosi aceste probe.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇