Ziua 137 de război: Atacuri puternice în estul și sudul Ucrainei. Britanicii fac antrenamente de luptă cu suedezii și finlandezii

Ziua 137 de război: Atacuri puternice în estul și sudul Ucrainei. Britanicii fac antrenamente de luptă cu suedezii și finlandezii

În ziua 137 de război, atacuri cu rachete au loc asupra comunităților din estul și sudul țării, iar forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei.

Și Volodimir Zelenski a dat primele detalii despre demiterea ambasadorilor Ucrainei din Cehia, Germania, Ungaria, Norvegia și India.

De asemenea, șase avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda și Suedia. Prezența avioanelor britanice a fost solicitată de cele două țări.

ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC.
  • Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk. Zone civile din Druzhkivka, în aceeași regiune, au fost de asemenea lovite. Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare.
  • Oficialii ucraineni au raportat și lovituri cu rachete rusești asupra unor părți din Harkov, în nord, Nikolaiev, în sud, și Kryvyi Rih, un oraș din sud.
  • Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.
  • Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a îndemnat locuitorii să părăsească zonele ocupate de ruși din Herson și Zaporojia. Avertismentul părea să anunțe noi contraatacuri ucrainene.
  • Rușii țin sub control orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii.
  • O rachetă a lovit un bloc cu cinci etaje din Chasiv Yar (Donețk) și autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin 15 persoane au murit, circa 24 se află sub dărâmături, în timp ce cinci au fost salvate.
  • Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a spus că situaţia este în continuare extrem de critică: „Încercăm să reţinem formaţiunile armate ale ruşilor de-a lungul întregii linii a frontului. Până acum, nu a existat nicio pauză operaţională anunţată de inamic”.
ADVERTISING

Declarații politice

  • Volodimir Zelenski a cerut din nou occidentului arme moderne și puternice în discursul său ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Sky News. El a mulțumit SUA pentru că au oferit un nou ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari.
  • Zelenski s-a referit și la demiterea ambasadorilor ucraineni în Cehia, Germania, Ungaria, Norvegia și India, descriind acest lucru drept o „rotație" și „o parte normală a diplomației". El a spus că înlocuitorii vor fi aleși în curând.

Alte informații relevante

  • O explozie puternică a avut loc la o benzinărie din Ulyanovsk, Rusia.
  • Forțele ruse din sudul Ucrainei amenință părinții cu pierderea drepturilor părintești, dacă nu primesc pașapoarte rusești sau nu își trimit copiii la școlile pro-ruse desemnate, relatează RFE/RL.
  • Cel puțin 347 de copii au fost uciși și 648 răniți în război, anunță procuratura ucraineană. Numărul nu conține și copiii uciși în teritoriile ucrainene ocupate de ruși și nici din zonele unde se duc lupte.
  • Șase avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda și Suedia, potrivit Sky News. RAF a trimis patru avioane Typhoon și două avioane F-35B care au efectuat „antrenamente de luptă de vârf" cu avioanele finlandeze F-18 Hornet și cu avioanele suedeze Gripen, a precizat RAF. Prezența avioanelor britanice a fost solicitată de cele două țări.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇