Ziua 136 de război: Zelenski a demis mai mulți ambasadori. 1.000 de femei s-au alăturat armatei Ucrainei

Ziua 136 de război: Zelenski a demis mai mulți ambasadori. 1.000 de femei s-au alăturat armatei Ucrainei

Ziua 136 de război a început sub semnul ameninţărilor lui Vladimir Putin, care a avertizat Occidentul cu creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume.

Pe front, în schimb, ruşii nu au niciun câștig teritorial confirmat şi au ajuns să-şi trimită recruţii la război, cu transportoare vechi, cu blindaj superficial. Deşi sunt teoretic în pauză, ei bombardează fără discernământ zonele rezidenţiale, fără să le pese pe cine omoară.

A fost lovită de rachete şi o gară din regiunea Doneţk, unde există mai multe victime.

Am remarcat o cifră azi: 1.000 de femei s-au alăturat armatei Ucrainei. Voluntar! Pentru ele nu există lege care să le poată obliga, dar au decis să îşi apere ţara.

ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Bombardamentele asupra orașului Krivi Rih, din centrul Ucrainei, au ucis două persoane.
  • O gară a ars în Chasiv Yar, după ce a fost lovită de o rachetă rusească, a informat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. Mai multe persoane au fost rănite.
  • A avut loc un atac cu rachete şi în orașul Drujkivka (tot din regiunea Doneţk), unde au fost avariate un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă. Nu se cunosc informații despre victime.
  • Guvernatorul din Lugansk acuză forțele ruse că bombardează fără discernământ zonele populate: „Nu sunt opriți nici măcar de faptul că civilii rămân acolo, murind în case și curți”, a spus Serghei Gaidai.
  • Armata ucraineană spune că a distrus şi ea două posturi de comandă ruse lângă Herson.
  • Vicepremierul Ucrainei le-a cerut tuturor rezidenților din teritoriile ocupate de ruși din regiunile Herson și Zaporojie să fugă: „Vă rog să plecați – armata noastră va începe să bombardeze”
  • Situaţia umanitară în oraşul Severodoneţk ocupat de ruşi va fi "catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare: "90% dintre locuinţe sunt avariate; 60% necesită demolare şi reconstrucţie". Condiţiile sanitare sunt deosebit de rele.
  • Pe de altă parte, în regiunea Kiev, 52 de clădiri au fost restaurate după ce ruşii s-au retras, a anunțat consiliul regional. Printre acestea se numără spitale și școli, blocuri de apartamente și case private.
  • Siturile culturale ucrainene au fost vizate și lovite de peste 400 de ori de la începutul invaziei
  • Serviciile secrete britanice observă că un număr mare de recruți de pe tot teritoriul Rusiei sunt grupați în unități militare și transportați în Ucraina, cu transportoare vechi, cu blindaj superficial, scoase probabil din depozite. Acest lucru arată că Rusia își epuizează resursele militare, la începutul conflictului forțele sale beneficiind de transportoare BMP-2, mult mai moderne.
  • Kievul acuză armata din Belarus că face misiuni de recunoaștere cu drone, în nordul Ucrainei.
  • Aproximativ 1.000 de femei s-au alăturat armatei Ucrainei din 24 februarie. Femeile nu sunt obligate prin lege, aşa că toate sunt voluntare.
ADVERTISING

Mutări la nivel înalt

  • Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei riscă să declanşeze "creşteri catastrofale ale preţurilor energiei" pentru consumatorii din întreaga lume. „Da, știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești”, a declarat Putin, în cadrul unei întâlniri televizate cu înalți oficiali. „Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul unor astfel de acțiuni să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a continuat Putin.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania. Totodată, au fost înlăturați din funcții ambasadorilor Ucrainei în India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria. Decretul prezidențial privind demiterile nu oferă explicații. De la începutul războiului, Zelenski și-a îndemnat diplomații să obțină sprijin internațional și ajutor militar pentru Ucraina.
  • Papa Francisc intenționează să viziteze Ucraina în august.
ADVERTISING

Ajutoare, arme şi bani

  • Un studiu al Institutului Kiel pentru Economie Mondială arată că SUA, Polonia și Marea Britanie au furnizat Ucrainei până acum arme în valoare de peste 1 miliard de dolari.
  • Primii soldați ucraineni au sosit în Marea Britanie pentru a fi antrenați de forțele britanice. Programul va instrui până la 10.000 de ucraineni în următoarele luni.
  • SUA mai trimit încă patru sisteme Himars de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, în Ucraina. Astfel numărul total de astfel de sisteme trimise Ucrainei va ajunge la 12.
  • Ambasada Rusiei în SUA a reacționat la veste: „În spatele acestei decizii se află dorința nestăpânită a Washingtonului de a prelungi conflictul cu orice preț”, a scris ambasada, pe Facebook. În schimb, Zelenski spunea acum două zile că aceste sisteme de rachete fac diferenţa pe front.
  • Inflația din Ucraina a crescut la 21,5% în iunie, față de 18% cât fusese în mai.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇