Ce se întâmplă la Kiev? Un consilier nuanțează declarațiile lui Zelenski despre demiterea șefului Serviciului de Securitate și procurorului general

Ce se întâmplă la Kiev? Un consilier nuanțează declarațiile lui Zelenski despre demiterea șefului Serviciului de Securitate și procurorului general

Andrei Smirnov, șeful adjunct al biroului Administrației Prezidențiale de la Kiev, a nuanțat luni declarațiile lui Volodimir Zelenski în legătură cu demiterea șefului Serviciului de Securitate și a procurorului general.

Zelenski a făcut declarații pe acest subiect duminică seară, fiind publicat pe site-ul biroului prezidențial și un ordin executiv de demitere a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov și a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, Smirnov a declarat la televiziunea ucraineană că Bakanov a fost „retras temporar din funcție” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, potrivit The Guardian. Reuters scria dimineață că demisiile vin pe fondul a „sute de suspiciuni” de trădare în favoarea Rusiei.

ADVERTISING

Decretul de duminică însă preciza că Bakanov a fost demis în conformitate cu „articolul 47 al Statutului Disciplinar al Forţelor Armate ale Ucrainei”, care face referire la „neexecutarea (executarea necorespunzătoare) a sarcinilor de serviciu, care duce la victime umane sau la alte consecinţe grave sau la ameninţarea unor astfel de consecinţe”.

Ivan Bakanov, prieten din copilărie al lui Zelenski, conducea SBU din august 2019.

Theatlasnews.co citat de News.ro notează că Irina Venediktova a fost înlăturată din funcţie în conformitate cu articolul 11 al legii cu privire la „Regimul Juridic al Legii Marţiale”. Procuror general interimar a fost numit Oleksei Simonenko.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇