Ziua 201 de război. Aproape tot Harkovul a fost recucerit, noi atrocități descoperite. Propaganda rusă, sabotată de separatiștii din Donbas

Ziua 201 de război. Aproape tot Harkovul a fost recucerit, noi atrocități descoperite. Propaganda rusă, sabotată de separatiștii din Donbas

Ziua 201 de război vine cu vești bune de pe front. Ucraina a provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov, într-o contraofensivă rapidă.

Armata ucraineană a preluat controlul și în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, după ce a rupt liniile ruseşti. Zelenski a anunţat că trupele sale au recucerit peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu.

A venit și prima reacție a Kremlinului la contraofensiva Ucrainei, afirmând că intervenţia militară rusă va continua până când "vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial".

Iar țările occidentale se pregătesc să își refacă stocurile de arme, să poată furniza și Ucrainei cât mai multe.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Evoluții pe front

  • Propaganda nu doarme - În timp ce presa din Rusia prezintă o realitate paralelă în care trupele ucrainene sunt învinse și suferă pierderi uriașe, unul dintre principalii lideri ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, a recunoscut că situaţia este „dificilă" pe front în faţa contra-ofensivei ucrainene, dar a promis că forţele ruse vor rezista.
  • Noi atrocități - Procuratura ucraineană a transmis că locuitorii din Zaliznichne au raportat că forțele rusești au ucis mai mulți dintre consătenii lor: „Pe 11 septembrie, ofițerii de poliție au descoperit patru cadavre. Toate acestea prezintă urme de tortură. Trei dintre ei sunt îngropați pe teritoriul caselor lor, iar un altul a fost îngropat pe teritoriul uzinei de asfalt”.
  • 20 de localități recucerite în 24 de ore - Trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat Kievul luni dimineaţă. "Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă", a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un raport. Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Harkov, au fost abandonate de forţele ruse.
  • Orașul Izium, eliberat - Armata ucraineană a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti. Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni care "au eliberat sute de oraşe şi sate ale noastre (…) dintre care cele mai recente sunt Balaklia, Izium şi Kupiansk".
  • Înfrângere majoră - Ucraina a provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Kharkov, într-o contraofensivă rapidă, relatează Institutul pentru Studiul Războiului. Totuși, actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului, precizează Institutul.
  • 8 la 1 - Forțele ucrainene au copleșit nu doar strategic, ci și numeric, trupele ruse din Harkov. Un oficial al administrației pro-Kremlin din regiune, Vitali Gancev, a declarat că raportul de forțe a fost de 8 la 1 în favoarea ucrainenilor.
  • Recucerirea Hersonului - În total, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 500 kmp din regiunea Herson, în ultimele două săptămâni. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat luni că forțele ucrainene au recucerit 5 așezări.
  • Rusia răspunde - Intervenţia militară rusă din Ucraina va continua până când vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Este prima reacție a Moscovei la progresele semnificative ale Ucrainei, din weekend, din regiunea Harkov.
  • Atac cu victime - Forțele ruse au bombardat districtul Sinelnikivskii din regiunea Dnipropetrovsk. Două persoane au fost ucise, iar o tânără de 19 ani a fost grav rănită.
  • Pană de curent - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă.
  • Rusia testează SUA - Două aeronave ruseşti de patrulare maritimă au fost „detectate, urmărite şi identificate pozitiv”, de către Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială care operează în Zonele de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska şi Canada (ADIZ)”, pe 11 septembrie, a anunţat NORAD într-un comunicat emis luni. Cele două avioane „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian suveran american sau canadian”.
ADVERTISING

Diplomație și arme

  • Mai multe arme - Guvernele occidentale își mobilizează producătorii de arme pentru a crește producția și a reface stocurile puternic diminuate. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, organizează o întâlnire a directorilor firmelor de armament din țările aliate pentru a face planuri pe termen lung pentru aprovizionarea Ucrainei și reconstruirea propriilor rezerve de arme.
  • Întâlnire Putin Xi - Preşedintele Xi Jinping va părăsi China în această săptămână pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru un turneu în Asia Centrală în cadrul căruia se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

Situația se înrăutățește în Rusia

  • Demisia lui Putin - Peste 100 de deputați municipali din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg şi Kolpino au cerut demisia preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit declarațiilor inițiatorului Ksenia Thorstrom, deputat local al districtului Semenovski din Sankt Petersburg. Petiţia vine după primele alegeri regionale şi municipale din Rusia de la începutul războiului, care au adus o victorie ce la prima vedere poate părea spectaculoasă pentru candidaţii pro-Kremlin. Detalii AICI.
  • Șomaj în Rusia - Putin a avertizat, într-o întâlnire pe teme economice, că există pericolul concedierilor în masă: „La acest moment, aproape 234.000 de angajați sunt în concediu forțat sau lucrează cu normă redusă”. Cifrele oficiale ale Rosstat vorbesc chiar de 345.200 de angajați, în timp ce economiștii de la Yale estimează că în jur de 5 milioane de angajați lucrau la companii care s-au închis temporar sau au plecat de tot din Rusia după izbucnirea războiului.
  • Vize scumpe și greu de obținut - Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european. Taxa de înscriere pentru viză Schengen va creşte de la 35 la 80 de euro şi va fi nevoie de mai multe documente. Timpul de procesare a aplicaţiilor va fi mai lung şi vor exista restricţii în privinţa vizelor pentru intrări multiple. Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇