Arestări printre profesorii care au predat programa rusă în Harkovul ocupat. Kievul anunță care e soarta lor

Arestări printre profesorii care au predat programa rusă în Harkovul ocupat. Kievul anunță care e soarta lor

Profesorii din regiunile eliberate ale Harkovului care acceptaseră să predea în școli programa impusă de ruși au fost și vor fi în continuare arestați, a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk.

Oficialul a precizat, pentru Strana, că ei vor fi puși sub acuzare pentru încălcarea convențiilor de război.

„Au comis crime împotriva statului. Am avertizat de multe ori cetățenii ruși care au ales să vină pe teritoriul Ucrainei și să facă activități interzise aici prin lege.

Desigur, tribunalul va decide care este pedeapsa, dar încă sunt mulți cetățeni ruși care au venit în teritoriile ocupate temporar și cu siguranță vor fi pedepsiți dacă nu pleacă fără întârziere”, a mai spus Vereșciuk.

ADVERTISING

Ea a precizat că profesorii ruși nu vor fi tratați ca prizonieri de război și nu vor fi incluși în schimburile cu partea rusă.

„Nimeni nu-i va considera prizonieri, pentru că nu sunt luptători, Convenția de la Geneva nu prevede schimburi între deținuți care nu sunt prizonieri de război”, a completat vicepremierul ucrainean.

Cât despre profesorii ucraineni care au acceptat să predea după programa impusă de ocupanți, și aceștia vor fi anchetați, dar în calitate de colaboratori.

„Sunt acuzații grave și acestea și, încă o dată, fac apel la toți profesorii din teritorii ocupate: nu cooperați în niciun fel cu inamicul, evacuați cât mai repede posibil și astfel salvați-vă viețile și sănătatea”, a conchis oficialul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că profesorii ruși au fost ademeniți să vină în teritoriile ocupate din Ucraina cu promisiunea unui salariu de aproape 200.000 de ruble (3.260 de euro).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇