Putin s-a întâlnit cu Xi, pentru a-și asuma rolul de mari puteri. S-au declarat împreună împotriva Occidentului UPDATE Reacția SUA

Putin s-a întâlnit cu Xi, pentru a-și asuma rolul de mari puteri. S-au declarat împreună împotriva Occidentului <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția SUA

Preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, s-au întâlnit joi, în Uzbekistan, pentru prima oară de când Moscova a decis să invadeze Ucraina, o mişcare pe care Beijingul nu a condamnat-o niciodată.

Cei doi s-au reunit la un summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai.

Liderul chinez a spus că lumea se confruntă cu „schimbări colosale, fără precedent în istorie”.

Aşa că Rusia și China vor lucra împreună ca „să dea un exemplu de puteri mondiale responsabile, care să joace un rol principal în aducerea lumii în schimbare atât de rapidă pe o cale de dezvoltare durabilă și pozitivă”, precizează presa chineză.

ADVERTISING

La rândul său, Putin a denunţat încercările Occidentului de a crea ”o lume unipolară” şi a salutat ”poziţia echilibrată” a Beijingului faţă de războiul din Ucraina.

”Încercările de creare a unei lumi unipolare au luat recent o formă absolut urâtă şi total inacceptabilă”, i-a spus Putin lui Xi. ”Noi apreciem mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza ucraineană”, a adăugat el, citat de agenţia rusă TASS.

În plus, Putin înțelege dacă China are “întrebări și îngrijorări” cu privire la conflictul cu Ucraina, dar toate aceste probleme vor fi discutate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât despre interesele Beijingului, Putin a spus: “Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul «O singură Chină». Condamnăm provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan”.

Liderul de la Kremlin a subliniat că schimburile comerciale dintre China și Rusia au crescut cu 35% anul trecut.

Ziua 204 de război: Şefa CE e iar la Kiev, iar Ucraina are nevoie de 350 de miliarde de euro

SUA cer Chinei să nu sprijine Moscova

Casa Albă a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în războiul ei împotriva Kievului, considerând că întreaga lume ar trebui aliniată împotriva agresiunii Moscovei în Ucraina şi nu să rămână pe margine, informează Reuters, citată de Agerpres.

ADVERTISING

"Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu la CNN. "Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin", a adăugat el.

"Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin", a adăugat Kirby, care a spus că rămâne de văzut cât de mult va sprijini China războiul Rusiei, notând că Beijingul nu a acţionat pentru a-l susţine material pe Putin sau să încalce sancţiunile împotriva Moscovei.

Separat, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un alt pachet de asistenţă de securitate, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare, inclusiv când va sosi tranşa.

Anunţul este aşteptat să vină "foarte, foarte curând", a adăugat el la CNN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇