Ziua 203: Sute de teritorii au fost eliberate. Mărturii despre tortură și noi semnături pentru demiterea lui Putin

Ziua 203: Sute de teritorii au fost eliberate. Mărturii despre tortură și noi semnături pentru demiterea lui Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucrainenii continuă, în ziua 203 de război, lupta pentru recuperarea teritoriilor de sub ocupația rușilor, anunțând noi victorii împotriva inamicilor, iar Volodimir Zelenski a arătat cât de sigure sunt aceste victorii cu o vizită în teritoriile eliberate. Și rușii continuă însă atacurile, făcând noi victime printre civili.

Între timp, Moscova încearcă să cumpere cât mai multe arme de la regimuri anti-occidentale, precum cele din Coreea de Nord sau Iran, iar Duma de Stat, controlată de Kremlin, vrea să-i securizeze scaunul lui Vladimir Putin, anunțând o lege prin care oricine i se opune și e acuzat de înaltă trădare va sta în închisoare tot restul vieții.

O informație interesantă despre motivul eșecului negocierilor de pace a venit de la Reuters, care a aflat că Putin a spus că e prea puțin ca Ucraina să se angajeze că nu va adera niciodată la NATO și a cerut sa fie cedate teritorii ca să oprească bombele.

La Strasbourg, Prima Doamna a Ucrainei Olena Zelenska a fost ovaționată în plenul Parlamentului European, iar șefa CE a anunțat o nouă vizită la Kiev și sprijin suplimentar pentru „poporul de eroi europeni”.

ADVERTISING

Iar la Tbilisi, după îndemnurile Kievului de a deschide un nou front împotriva Rusiei, politicienii de la putere au decis organizarea unui referendum prin care poporul să decidă dacă intră sau nu în război cu Rusia, pentru recuperarea teritoriilor.

Situația pe front

  • Sute de așezări eliberate - Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, are un raport actualizat despre teritoriul recâştigat de forţele ucrainene în regiunea Harkov. Astfel, din 6 septembrie, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de aşezări, aproximativ 8.500 km pătraţi şi aproximativ 150.000 de oameni, a spus Maliar.
  • Zelenski ridică steagul - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat miercuri Izium din regiunea nord-estică Harkov, la cinci zile după ce forțele țării au recucerit orașul. O ceremonie a avut loc în piața centrală, în cadrul căreia a fost ridicat steagul ucrainean deasupra clădirii administrative a orașului.
  • Atac în Rusia - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că un sat rusesc de la graniță a fost bombardat de forțele ucrainene.
  • Noi victime în Nikolaev - Două persoane au murit și trei au fost rănite în Nikolaev, după ce bombele rușilor au lovit o instituție de învățământ, clădiri administrative și una rezidențială.
  • Atac în Zaporojie - În orașul Orekhov din regiunea Zaporojie, o femeie de 84 de ani a murit după ce bombele rușilor i-au ras casa de pe fața pământului.
  • Camera de tortură - Oficialii ucraineni susțin că au descoperit o "cameră de tortură" folosită de trupele rusești pentru a ține prizonieri ucraineni în recent eliberata Balakleia din regiunea Harkov. Celula are scrijelită pe perete o rugăciune în ucraineană.
  • Mărturii despre tortură - Un locuitor din orașul ucrainean Balakleia a povestit pentru BBC că mai mulți ucraineni au fost torturați de ruși, cât timp au ocupat localitatea, de la începutul lunii martie până pe 8 septembrie. El, personal, a stat peste 40 de zile într-un centru de detenție și spune că a auzit de multe ori țipete de durere din alte celule. El a fost torturat cu electroșocuri.
  • Victoriile Ucrainei - Armata ucraineană anunță că în ultimele 24 de ore a doborât două avioane militare rusești și un elicopter și a respins atacuri în localitățile Disputed, Maiorsk, Otradovka, Vesela Dolina, Vodiane și Avdiivka din regiunea Donețk.
  • Pământ ucrainean - Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că în 4.000 kmp din teritoriul recuperat situația a fost deja stabilizată și acțiuni pentru a ajunge la același rezultat sunt în curs și pe o suprafața similară.
  • Costul războiului - Mai mult de jumătate din bugetul Ucrainei pe 2023 e alocat războiului. Față de 2022, bugetul pentru apărare și securitate e de 4 ori mai mare.
  • Arme de la dictatori - Serviciile britanice de informații spun că Rusia a crescut achizițiile de armament din țările sancționate de Occident, precum Iranul și Coreea de Nord.
  • Crime de război - Numărul zonelor pe care anchetatorii le examinează pentru a găsi dovezi ale crimelor de război continuă să crească, pe măsură ce Ucraina recucerește teritoriile ocupate în ultimele luni de ruși. Procurorii au declarat că au găsit șase cadavre cu urme de tortură în satele recent recucerite din regiunea Harkov.
ADVERTISING

Dezvăluiri și evoluții

  • Referendum pentru război - Georgia va permite organizarea unui referendum în care oamenii vor fi întrebați dacă vor să „deschidă un al doilea front împotriva Rusiei”, a anunțat liderul partidului de guvernământ, promițând că autoritățile vor acționa conform voinței poporului. Detalii AICI.
  • Interzis rușilor în Georgia - Georgia respinge masiv cetățenii ruși care vor să intre în țară, chiar dacă aceștia se declară împotriva războiului și au deja permise de rezidență valabile.
  • Putin vrea pământ - Reuters dezvăluie că vicepreședintele Administrației Prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak l-a informat pe Putin că a obținut de la Kiev un acord prin care se angaja să nu adere vreodată la NATO. Acest lucru s-ar fi întâmplat cu puțin înainte de startul invaziei sau imediat după, însă, în orice caz, Putin a spus că e prea puțin și a cerut în schimb anexarea unor teritorii din Ucraina pentru a opri războiul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că așa ceva s-ar fi întâmplat. Nici partea ucraineană nu a vrut să confirme, însă a subliniat că este clar că Rusia e cea care a refuzat orice acord de pace.
  • UE îl iartă pe Ianukovici - UE a ridicat sancțiunile impuse în 2014 fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, pentru rolul său în cedarea Crimeii și subminarea democrației și integrității teritoriale a Ucrainei.
  • Axa Strasbourg - Kiev - Șefa CE Ursula von der Leyen merge la Kiev, împreună cu Olena Zelenska, după ce Prima Doamna a Ucrainei a fost prezentă în plenul de la Strasbourg la discursul despre Starea Uniunii. Von der Leyen a spus că vrea includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană și a lăudat „poporul de eroi europeni” care îi ține piept lui Putin, regretând că nu i-a ascultat pe „prietenii din Ucraina și Moldova” când aceștia au avertizat continuu de ce e capabil președintele rus. Detalii AICI.
ADVERTISING

Cenzură și amenințări în Rusia

  • Frica lui Putin - Duma de Stat din Rusia va adopta o lege prin care pedeapsa pentru înaltă trădare să fie închisoarea pe viață, explicația fiind că „a crescut mult numărul celor care au trecut linia roșie morală în relația cu patria lor, susținând că sunt opoziția liberală”. Mișcarea poate fi văzută ca o intimidare a celor care au cerut deschis demisia lui Putin.
  • Demiterea lui Putin - Petiția pentru demiterea lui Putin a fost deja semnată de 65 de deputați municipali din Moscova, St. Petersburg, Samara, Yakutsk, Veliki Novgorod și Voronezh.
  • FSB găsește zilnic spioni - FSB a anunțat arestarea unui cetățean din Vladivostok, sub acuzația că a spionat pentru serviciile de informații din Ucraina și a oferit informații despre infrastructura militară și critică din Primorki Krai.
  • Kievul acuzat de persecuții - Comisarul pentru Drepturile Omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, acuză Kievul că blochează conturile private ale ucrainenilor care ar fi ales să fugă în Rusia.
  • Adio, Cola și Pepsi - Magazinele din Rusia au primit indicații să șteargă de pe frigidere siglele Pepsi și Coca Cola. Ar fi vorba de peste 200.000 de frigidere ale Pepsi și în jur de 400.000 de frigidere Coca Cola. Cele două companii s-au retras din Rusia după invazia din 24 februarie, iar o companie rusească a încercat să cloneze produsele, stârnind hohote de râs pe internet. Detalii AICI.
  • Sărbătoare anulată - Autoritățile din orașul Sovețk din regiunea Kaliningrad au anulat zilele orașului, invocând „situația tensionată din zona de război”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇