Starea Uniunii. Șefa CE anunță cum va lupta UE cu Rusia și China, dezinformarea și corupția. Soția lui Zelenski, ovaționată în plen (Video)

Starea Uniunii. Șefa CE anunță cum va lupta UE cu Rusia și China, dezinformarea și corupția. Soția lui Zelenski, ovaționată în plen (Video)

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, raportul privind starea Uniunii.

Preşedintele CE a vorbit despre impactul activităţii Comisiei Europene din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili din Rusia, dar și de industria din China. „Să ne asigurăm că viitorul UE va fi ‘made in Europe’”, a spus von der Leyen

Un accent deosebit am remarcat și pe măsurile pentru combaterea dezinformării, dar și a corupției în interiorul UE. „Trebuie să eradicăm corupția și în ograda noastră”, a punctat șefa CE, anunțând și că independența judiciară va rămâne o prioritate și bugetul UE va fi protejat prin mecanismul de condiționalitate.

Invitată de onoare a fost Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, aplaudată îndelung de europarlamentari.

De remarcat că șefa CE a ales pentru acest discurs important o ținută în culorile steagului Ucrainei, dar și al UE. Ea a anunțat că doreşte includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană și a dezvăluit că de la Strasbourg va pleca astăzi spre Kiev.

#SOTEU | Discursul președintei Comisiei Europene 🇪🇺, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii

Urmărește LIVE🔴 discursul președintei Comisiei Europene 🇪🇺, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii 👇 #SOTEU

Publicată de Comisia Europeană în România pe Marţi, 13 septembrie 2022

Războiul lui Putin

„Dragă Olena, suntem alături de tine și alături de poporul ucrainean”, a spus președintele PE Roberta Metsola, anunțând prezența invitatei de onoare, moment în care întreaga sală s-a ridicat în picioare și a aplaudat-o.

ADVERTISING

În începutul discursului, Ursula von der Leyen a lăudat curajul ucrainenilor.

„Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eșua! (…) Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar ați reușit. Ucraina este puternică, pentru că oameni ca soțul tău au rămas în Kiev și au condus rezistența, împreună cu dvs și cu copiii dvs. Ați insuflat curaj întregii națiuni. De aceea, astăzi vrem să vă mulțumim și tuturor ucrainenilor. Glorie unui popor de eroi europeni. Slava Ukraini!”, a spus von der Leyen.

În urma sancțiunilor fără precedent împotriva Moscovei, şefa CE consideră că „sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții”, dar și-a exprimat regretul că UE nu a fost mai bine pregătită, în ciuda avertismentelor constante despre planurile lui Putin.

Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, pe toți jurnaliștii ruși care au plătit cu prețul vieții, pe prietenii din Ucraina și din Moldova. De-a lungul anilor, toți ne-au avertizat că Putin nu se va opri”.

Problema gazului

Von der Leyen a vorbit despre criza de energie și nevoia urgentă de a elimina dependența de Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Dependența de hidrocarburile de Rusia înseamnă un preț și mai greu de plătit. Va trebui să diversificăm, să ne bazăm pe furnizori precum SUA, Norvegia și Algeria.

Anul trecut gazul rusesc a reprezentat 40% din totalul importurilor din Europa. Astăzi am ajuns la 9%. Dar Rusia manipulează piața de energie, preferă să ardă gazul decât să-l livreze, prețurile au crescut cu mai bine de 10 ori față de perioada de dinainte de pandemie”, a spus șefa CE.

Ea a vorbit de plafonarea veniturilor producătorilor de energie.

„Milioane de europeni au nevoie de sprijinul nostru și, de aceea, propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate și fac profituri la care nici nu ar fi visat. În aceste vremuri tulburi e greșit să tragi foloase de pe urma unui război și pe spatele consumatorilor. Propunerea noastră va aduce 140 de miliarde de euro din partea statelor membre. E vorba de măsuri temporare de urgență și ma refer și la dezbaterea cu plafonarea prețului la gaze”.

Von der Leyen a anunțat că va fi creată o nouă banca europeană pentru hidrogen, prin care vor fi disponibile 3 miliarde de euro „pentru a ajuta la construcția pieței viitoare de hidrogen și, astfel, vom reuși să construim o economie verde a viitorului. Acesta este Pactul nostru Verde pentru Europa”.

ADVERTISING

Pandemia

Von der Leyen a lăudat răspunsul rapid al UE la pandemia de Covid, asigurarea rapidă a vaccinurilor și a măsurilor pentru contracararea efectelor pe care pandemia le-a avut asupra economiilor statelor membre. A anunțat că încă 700 de miliarde de euro din programul Next Generation urmează să intre în economie.

Forță de muncă din afara UE

Șefa CE a precizat că anul viitor o atenție deosebită va fi alocată pentru reformarea pieței muncii.

„Fie că este vorba de chelneri, personal în aeroporturi, ingineri, Europa are nevoie de toți. Trebuie să ne coordonăm cu companiile, pentru că ele știu cel mai bine ce nevoi au. Trebuie să aducem într-un mod mai bine țintit forță de muncă, calificată, din afara UE. Calificările trebuie să fie recunoscute mai rapid în Europa. Sigur, este un subiect mai complex, nu-l putem rezolva acum, dar vă propun să facem din anul 2023, anul reformării”.

Industria și amenințarea Chinei - viitorul trebuie să fie made in Europe

Ursula von der Leyen a vorbit și de amenințarea pe care o reprezintă o altă dependență europeană, de data aceasta față de China și a anunțat acorduri noi cu alte state non-UE.

„Indiferent că vorbim de cipuri sau panouri solare, toate acestea sunt necesare pentru transformarea noastră într-o societate durabilă. Trebuie să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou într-o dependență, așa cum suntem azi în cazul petrolului și gazului.

Avem nevoie de noi parteneriate nu doar pentru a ne consolida economia, ci pentru a putea să ne promovăm mai bine valorile și interesele la nivel global. Vom putea să impunem standarde de mediu și pe piața muncii peste tot în lume. Acordurile cu Chile, Mexic și noua Zeelandă vor fi propuse spre ratificare, iar negocierile cu Australia și India vor fi accelerate. Trebuie să învățăm din greșelile trecutului.

Asigurarea aprovizionării e un prim pas, prelucrarea e la fel de critică și astăzi China controlează industria globală de prelucrare.

Anunț astăzi un Act European cu privire la materiile prime critice. Vom crește participarea noastră financiară în proiectele importante de interes comun european și voi promova crearea unui nou fond european suveran, ca să ne asigurăm că viitorul UE va fi 'made in Europe'”, a mai spus șefa CE.

Lupta cu dezinformarea și corupția

O altă direcție unde vor fi luate măsuri în viitorul apropiat vizează apărarea democrației și a statului de drept, deci lupta cu dezinformarea și corupția.

Mai multe entități străine finanțează instituții din țările noastre. (…) Am propus legislație pentru a analiza investițiile străine directe în companiile noastre, dar oare nu ar trebui să procedăm la fel pentru a ne proteja valorile? Vom publica un Pact pentru Apărarea Democrației, care va face lumină asupra informațiilor false.

Mulți dintre noi am considerat de prea multă vreme că democrația este un dat ca atare, mai ales cei ca mine care nu au știut niciodată cum e să trăiești sub un jug autoritar.

Este rolul nostru cel mai nobil de a proteja statul de drept. Vom insista pe independența judiciară și ne vom proteja bugetul prin mecanismul de condiționalitate.

Aș dori să mă axez mai ales pe corupție. Agenții străini care încearcă să influențeze sistemele noastre politice. Trebuie să eradicăm corupția și în ograda noastră”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇