Ungaria se opune ferm la plafonarea preţului gazelor şi susţine că alte 8 state UE nu sunt de acord

Ungaria se opune ferm la plafonarea preţului gazelor şi susţine că alte 8 state UE nu sunt de acord

Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, susţine ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó.

El a argumentat că introducerea unui plafon de preţ ar fi o decizie politică. ”Nu există niciun motiv politic pentru care i-am pune pe maghiari în situaţia nedemnă de a nu avea încălzire, de a nu putea găti sau de a nu avea suficientă apă caldă”, a subliniat ministrul, citat de MTI.

ADVERTISING

Ministrul a calificat drept complet absurdă propunerea Bruxelles-ului, despre care a spus că are ca scop eliminarea gazului rusesc.

Măsura nu necesită unanimitate la vot în UE

Un comunicat MAE de la Budapesta susţine că până şi comisarul european de resort a recunoscut că măsura este una politică, menită pur şi simplu să reducă veniturile statului rus şi nu poate avea ca rezultat o reducere a preţurilor.

“Prin urmare, această dispoziţie nu este altceva decât o sancţiune. Ea este deghizată ca o plafonare a preţului gazelor, considerată ca o măsură comercială, poate fi impusă cu o majoritate calificată, în timp ce, dacă ar fi introdusă ca sancţiune, ar trebui adoptată în unanimitate”, a avertizat ministrul.

ADVERTISING

“Dacă gazul rusesc va fi interzis pe piaţa europeană, securitatea energetică a Ungariei va fi expusă unor riscuri serioase. Modul în care o ţară se aprovizionează cu gaze naturale nu este o chestiune politică, ideologică sau onirică, ci una fizică”, a spus el.

Alte opt state membre s-au opus ori au rezerve

Péter Szijjártó a afirmat că au existat alte opt state membre care s-au opus şi ele propunerii sau au avut rezerve faţă de ea.

“Întrebarea noastră este clară: până când vrea Bruxelles-ul să continue această politică de sancţiuni care este complet împotriva intereselor Europei? Bineînţeles că nu am primit nici de această dată un răspuns la această întrebare”, a spus el.

ADVERTISING

“Sancţiunile au eşuat, războiul se agravează tot mai mult, preţurile la energie cresc, iar aprovizionarea noastră cu energie se confruntă cu provocări din ce în ce mai serioase”, a subliniat ministrul.

Alte măsuri acceptabile

De asemenea, Szijjártó a evocat faptul că celelalte patru puncte din pachetul de propuneri al Comisiei Europene ar putea fi acceptate cu mici ajustări, însă ele nu pot rezolva problema de bază, ci pot contribui doar la atenuarea simptomelor. Mai mult, unele dintre ele sunt deja aplicate într-o formă sau alta în Ungaria.

  • Prima este propunerea privind economia de energie electrică, pe care Guvernul o va accepta doar ca o măsură benevolă.
  • A doua este limitarea încasărilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze naturale, adică separarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale, care a fost deja parţial implementată pe piaţa maghiară.
  • A treia este contribuţia de solidaritate impusă companiilor de energie fosilă, care există şi ea în Ungaria.
  • A patra este îmbunătăţirea situaţiei lichidităţilor de pe pieţele energetice.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇