Domnule Putin, ai pierdut războiul!

La jumătatea lunii martie, Volodimir Zelenski îl anunța pe președintele Rusiei, printr-un mesaj, că nu are nicio șansă să cucerească Ucraina. Era exact în perioada în care armata Rusiei suferea prima mare umilință, sute de tancuri fiind distruse în suburbiile Kievului, provocând retragerea de pe frontul de nord. Șase luni mai târziu o nouă înfrângere a Kremlinului, de data asta pe frontul de est, confirmă declarația liderului ucrainean.
Domnule Putin, ai pierdut războiul!
  • Recruții n-au niciun fel de experiență militară anterioară, iar în goana șefilor armatei după noi trupe, perioadele de instrucție, antrenament și practică au fost foarte scurte.
  • Kasparov: Putin vrea să creeze haos suplimentar în lumea liberă, sperând că se va deschide o nouă fereastră de oportunitate.
  • Oficial ucrainean: Unitățile Rusiei caută modalități de a ajunge la ale noastre pentru a negocia cu privire la posibilitatea de a depune armele și de a trece sub protecția dreptului internațional umanitar.
  • Întreaga linie defensivă a Kremlinului din Donbas s-a prăbușit, comandanții se refugiază Rusia, iar subordonații lor au fost lăsați de izbeliște.
  • Criticile tot mai frecvente de la posturile TV controlate de Kremlin, dar și de cele de pe rețelele sociale anunță că a apărut o schimbare a atmosferei pe culoarele puterii de la Moscova.

N-are mai mult de 23 de ani. Ochii îi sunt bandajați cu un tifon care a fost cândva alb. Mâinile arse de metalul fierbinte al proiectilelor sunt și ele pansate, aducând cu cele ale unui boxer ce se pregătește să intre în ring. 

Fața rotundă e murdară, plină de praf amestecat cu ulei, arătând ca zgura dintr-o ceașcă de cafea făcută la ibric de-o bunică din alt secol care vrea să citească viitorul.

ADVERTISING

Militarul rus răspunde la întrebările ucrainenilor. E prizonier de război. Dă răspunsuri sincere și precise, povestind că s-a înrolat ca marinar, dar n-a mai ajuns pe-o navă pentru că după o săptămână de instrucție a fost transformat în tanchist fără să fi văzut vreodată un tanc, fiind apoi trimis în Ucraina, spunându-i-se că apără Rusia.

Bărbatul a urmat traseul multor tineri ruși care au decis să se înroleze pentru un salariu de 3.000 de dolari pe lună, promis de Putin în luna mai, de trei ori mai mare ca venitul mediu din Rusia.

Recruții n-aveau niciun fel de experiență militară anterioară, iar în goana șefilor armatei după noi trupe, perioadele de instrucție, antrenament și practică au fost foarte scurte.

Tânărul militar rus s-a predat așa cum au făcut alte câteva mii de camarazi de-ai săi, în urma promisiunii făcute de Zelenski că vor fi tratați conform convențiilor de la Geneva.

Putin e dispus să pună mii de civili în morminte

"Practic, războiul e pierdut. Dacă te uiți la toate obiectivele pe care Putin și le-a stabilit, toate au eșuat. Toate", Garry Gasparov, fost campion mondial de șah, opozant al lui Putin - Foto: Hepta.ro

“Continuarea războiului e singura modalitate prin care poate rămâne la putere. El vrea să creeze haos suplimentar în lumea liberă, sperând că se va deschide o nouă fereastră de oportunitate. E, însă, doar prelungirea unei agonii”, a declarat Garry Kasparov, fost campion mondial la șah, una dintre cele mai importante voci ale opoziției, într-un interviu pentru publicația “Kiev Post”. 

“E cinic și stupid, dar Putin e dispus să pună mii de civili în morminte în lunile următoare înainte ca Ucraina să fie eliberată, dacă asta-i va permite să se mențină la putere”, a mai adăugat Kasparov.

Natalia Humeniuk, șefa biroului de presă a Centrului Operațional Pivden (Sud), a ținut luni o conferință despre situația din regiunea Herson.

Ea a spus că forțele ucrainene continuă să avanseze, progresul e consistent, iar acest lucru nu are un impact major doar asupra poziției din teren a inamicului, dar și un efect psihologic.

“Unitățile Rusiei, care încearcă să se regrupeze, caută modalități de a ajunge la ale noastre pentru a negocia cu privire la posibilitatea de a depune armele și de a trece sub protecția dreptului internațional umanitar”, a declarat oficialul ucrainean, citat de publicația “Ukrainska Pravda”. 

Ofensiva din Herson merge înainte

Pe frontul de sud, în regiunea Herson, acolo unde ucrainenii au declanșat prima ofensivă, luptele continuă cu intensitate. Deși defensiva rusă nu s-a prăbușit ca în estul Ucrainei, aceștia rezistă tot mai greu.

“Am avansat în diverse direcții de la patru până la câteva zeci de kilometri. Am eliberat o zonă de aproape 500 de kilometri pătrați (n.a. - de două ori mai mare decât Bucureștiul). În două săptămâni, doar în sud au fost eliminați peste 1.800 de ocupanți, 500 de unități de vehicule blindate, 122 de tancuri, 2 avioane, 2 elicoptere și aproximativ 10 rachete de croazieră cu care inamicul a încercat să lovească zona noastră de responsabilitate”, a anunțat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Centrului Operațional Sud.

Armata ucraineană, în ultimele două săptămâni, a eliberat regiunea Harkov, a cucerit localități din regiunile Lugansk și Donețk, pe frontul de est și înaintează în Herson, pe frontul de sud.

Întreaga linie defensivă a Kremlinului din Donbas s-a prăbușit, comandanții se refugiază în Rusia, iar subordonații lor au fost lăsați de izbeliște, anunță mai multe rapoarte militare.

În urmă sunt abandonate tancuri, vehicule blindate, lăzi cu muniție, arme, totul arătând ca o retragere dezordonată și în grabă.

Putin, comandantul suprem

Când la sfârșitul lunii martie, forțele ruse au început să plece din jurul Kievului, în urma pierderilor catastrofale, explicația lui Vladimir Putin a fost că operațiunea specială intră într-o nouă fază cu o concentrare pe Donbas, în estul Ucrainei și pe Herson, în sud.

Și, într-adevăr, strategia Moscovei s-a schimbat, Kremlinul urmărind să cucerească regiunile Lugansk și Donețk.

Russia Putin EEF
Plăcile tectonice din jurul lui Putin au început să se miște în urma înfrângerilor umilitoare suferite în Ucraina - Foto: Hepta.ro

După un război de uzură care a ținut pe toată perioada verii, în care rușii au reușit să cucerească Lugansk și o parte din Donețk, atacul ucrainean din ultimele zece zile a provocat o înfrângere greu de recuperat de către Moscova.

Vladimir Putin a preluat conducerea totală a armatei și a operațiunilor militare.

„Desigur, tot ceea ce se întâmplă, orice face armata în timpul operațiunii speciale îi este raportat comandantului suprem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția TASS. 

“Președintele se află într-o comunicare continuă, s-ar putea spune non-stop, atât cu ministrul apărării, cât și cu toți comandanții militari. Nu poate fi altfel în timpul unei operațiuni militare speciale”, a mai adăugat Peskov.

Declarația oficialului rus seamănă și cu o spălare pe mâini a celor din jurul lui Putin, care transferă întreaga responsabilitate a eșecului în contul președintelui.

Dacă se ține seama și de criticile tot mai frecvente de la posturile TV controlate de Kremlin, dar și de cele de pe rețelele sociale, se poate spune că a apărut o schimbare a atmosferei pe culoarele puterii de la Moscova.

„Ni s-a spus că totul decurge conform planului. Crede cineva cu adevărat că în urmă cu șase luni planul era ca armata noastră (n.a. armata Rusiei) să părăsească orașul Balaklia și să eșueze să preia Harkov?”, s-a întrebat analistul politic Viktor Olevich, la NTV, un post de televiziune finanțat de stat.

Vineri 9 septembrie, după-amiaza, Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate. Deși, în mod oficial, temele de discuție au fost sociale, subiectul principal l-a reprezentat ofensiva ucraineană din regiunea Harkov.

Întâlnirea, ținută online, a fost tensionată, iar Putin a cerut soluții pentru a fi stopată retragerea trupelor, dar a doua zi, prăbușirea frontului a fost totală.

Moscova încearcă acum o regrupare disperată și continuă să lovească ținte civile.

“În calitate de cetățean rus, cu cel mai lung istoric de luptă cu Putin, mă simt încă responsabil pentru suferința ucrainenilor cauzată de regimul criminal al lui Putin. Nu vom putea niciodată să răsplătim Ucraina pentru sacrificiile, eroismul și spiritul lor, fiind un far pentru lumea liberă”, a spus Garry Kasparov, în interviul dat pentru publicația din Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇