Parlamentul European: Ungaria nu mai e o democrație UPDATE Reacția Budapestei

Parlamentul European: Ungaria nu mai e o democrație <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția Budapestei

Statul de drept s-a deteriorat continuu în Ungaria, astfel că fondurile de redresare ar trebui oprite până când Budapesta va respecta recomandările UE și hotărârile judecătorești, susţine Parlamentul European care azi a adoptat un raport în acest sens. Concluzia: Ungaria nu mai este o democrație, ci un regim hibrid de autocrație electorală.

Parlamentul European condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene. Instituția constată că lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la apariția unui „regim hibrid de autocrație electorală” – un sistem constituțional în care se organizează alegeri, dar lipsește respectarea normelor și standardelor democratice.

Documentul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri, se bazează pe raportul cu care a fost declanșată procedura prevăzută la articolul 7 din tratatul UE, în 2018.

ADVERTISING

Raportul prezintă o imagine de ansamblu a evoluțiilor din cele 12 domenii de interes urmărite de Parlamentul European.

Raportul demonstrează modul în care democrația și drepturile fundamentale din această țară s-au deteriorat și mai mult din 2018 încoace, prin "eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar". Acestea au fost exacerbate de lipsa de acțiune a UE.

Parlamentul European menționează incapacitatea Consiliului European de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic. Deputații subliniază că articolul 7 alineatul (1) nu impune unanimitatea între statele membre pentru a identifica un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE și nici pentru a emite recomandări și termene concrete.

Orice întârziere suplimentară în luarea de măsuri în temeiul articolul 7 pentru a proteja valorile UE în Ungaria ar constitui o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliu, spune PE.

ADVERTISING

Eurodeputații îndeamnă Comisia să utilizeze toate instrumentele de care dispune și, în special, Regulamentul privind condiționalitatea bugetară, într-un moment în care valorile UE sunt amenințate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de acțiunile sale anti-UE.

Principalele recomandări pe care eurodeputații le fac Comisiei Europene:

  • să nu aprobe planul de redresare și reziliență al Ungariei până când ţara nu va respecta pe deplin toate recomandările și nu va pune în aplicare toate hotărârile Curții de Justiție a UE și ale Curții Europene a Drepturilor Omului;
  • să excludă de la finanțare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcări ale statului de drept;
  • aplicarea mai strictă a Regulamentului privind dispozițiile comune și a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuzivă a fondurilor UE din motive politice.
ADVERTISING

"Concluziile prezentului raport sunt clare și irevocabile: Ungaria nu este o democrație. A fost mai urgent ca niciodată ca Parlamentul să adopte această poziție, având în vedere rata alarmantă în care statul de drept înregistrează regrese în Ungaria.

Pe lângă recunoașterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea largă a deputaților care sprijină această poziție în Parlamentul European este fără precedent. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă adresat Consiliului și Comisiei", a declarat Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franța), raportor al PE privind situația din Ungaria.

La patru ani de la raportul care a început procesul prevăzut la articolul 7, eurodeputații sunt în continuare preocupați de mai multe aspecte privind democrația și drepturile fundamentale în Ungaria. Unele dintre principalele domenii sunt funcționarea sistemului constituțional și electoral, independența sistemului judiciar, corupția și conflictele de interese și libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media.

Libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere, dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităților, precum și cele ale migranților, solicitanților de azil și refugiaților sunt, de asemenea, problematice.

Reacția partidului Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria

Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, a reacționat la raportul PE și a criticat joi Parlamentul European pentru că "este preocupat în continuare să atace Ungaria, chiar în pofida actualei crize", relatează MTI, citată de Agerpres.

"Oamenii din Europa îndură o criză energetică din cauza sancţiunilor eşuate ale Bruxellesului şi totuşi prioritatea stângii din PE este de a ataca Ungaria. (...) Bruxellesul vrea să pedepsească Ungaria şi să reţină banii care i se cuvin", notează Fidesz.

Partidul ungar atribuie votul din PE refuzului guvernului ungar de a permite intrarea de imigranţi ilegali în Ungaria şi a "propagandei LGBTQ" în şcolile ungare, precum şi opoziţiei Budapestei faţă de "sancţiunile Bruxellesului care au provocat criza energetică".

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a calificat raportul drept o "insultă" pentru cetăţenii ţării sale, apreciind în faţa presei la Budapesta că "eurodeputaţii bine remuneraţi ar trebui mai bine să se ocupe de problemele reale ale UE".

"Ungurii au decis de patru ori la rând ce vor în ţară", a adăugat el, făcând referire la seria ultimelor alegeri legislative câştigate cu importante majorităţi de formaţiunea conservatoare a premierului Viktor Orban, a consemnat EFE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇