Ziua 330: Medvedev e iar nuclear. Prigojin își laudă inamicii și Putin s-a scăldat în buncăr. Vin sute de tancuri Leopard

Ziua 330: Medvedev e iar nuclear. Prigojin își laudă inamicii și Putin s-a scăldat în buncăr. Vin sute de tancuri Leopard

Ziua 330 a debutat cu noi amenințări privind un război nuclear.

Dacă Rusia, putere nucleară, pierde într-un război convențional, asta poate provoca izbucnirea unui război nuclear, susţine fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

În acest context tensionat, 11 ţări NATO au convenit să ofere Ucrainei noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul. Aşadar, Kievul va primi zeci de sisteme de apărare antiaeriană Stinger, tunuri antiaeriene S-60, mitraliere și obuziere Caesar, printre altele.

Şi administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea.

Iar Berlinul a anunțat că va fi de acord ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite acceptă să-şi trimită propriile tancuri de luptă.

În schimb, şi mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, la reuniunea de vineri a miniștrilor Apărării de la baza aeriană Ramstein din Germania. Numărul total de vehicule blindate promise la întâlnirea de mâine va ajunge la câteva sute, susţine un oficial lituanian.

ADVERTISING

O afirmaţie şocantă a venit azi de la președintele Volodimir Zelenski, care arătat sceptic că Vladimir Putin ar mai fi în viață, iar liderul Wagner Evgheni Prigojin consideră că mercenarii săi au ”lucruri de învăţat” de la armata ucraineană.

Situația pe front

  • Bătălia de la Bahmut - Liderul Wagner susține că mercenarii săi deja au cucerit o suburbie a Bahmutului.
  • Prigojin laudă ucrainenii - Şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin consideră că mercenarii săi au ”lucruri de învăţat” de la armata ucraineană, în toiul bătăliei de la Bahmut: „Armata ucraineană lucrează eficient, în mod coerent. Avem de învăţat lucruri de la ei. Dar în orice caz unităţile Wagner înaintează, metru cu metru”.
  • Operaţiunea de salvare la Brovarî a durat 9 ore - Preşedintele Volodimir Zelenski a oferit miercuri seara, în mesajul său zilnic către compatrioţi, mai multe detalii despre operaţiunile de salvare de la locul prăbuşirii elicopterului în Brovarî. Şeful statului a promis că de îndată ce ancheta încredinţată serviciului de securitate va ajunge la concluzii privind cauza tragediei, toate detaliile vor fi făcute publice. Operaţiunea de salvare a durat mai mult de nouă ore, a declarat Zelenski.
  • Atacuri în Donețk - Atacurile rusești de miercuri asupra regiunii Donețk au rănit patru civili, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko.
  • Ruşii anunţă o nouă ofensivă - Armata rusă a lansat o "ofensivă locală" în apropierea oraşului Orehiv din sudul Ucrainei, unde linia frontului a rămas în mare parte nemodificată de câteva luni, a anunţat un oficial al administraţiei de ocupaţie ruse locale. Armata ucraineană nu a menţionat Orehiv în raportul său cotidian de joi dimineaţă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație și amenințări

  • Tribunal special pentru crimele rușilor - Parlamentul European a votat cu majoritate largă de voturi pentru înfiinţarea unui tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. De ce a votat Maria Grapini aflaţi de AICI
  • Medvedev amenință iar cu războiul nuclear - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a amenințat din nou cu războiul nuclear. ”Vineri, la baza Ramstein a NATO, marii lideri militari vor discuta despre noi tactici și strategii, precum și despre furnizarea de noi arme grele Ucrainei. Și asta imediat după ce la forumul de la Davos participanții au repetat ca pe o mantră: „Pentru a obține pacea, Rusia trebuie să piardă”. Nici unuia dintre ei nu îi trece prin cap să tragă următoarea concluzie elementară: pierderea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a scris Medvedev pe Telegram.
  • Amenințări pentru Europa - Kremlinul ameninţă joi că livrările de armament cu rază lungă de acţiune Ucrainei - capabile să atingă teritoriul rus în adâncime - vor antrena o agravare periculoasă a războiului: „Este potenţial foarte periculos. Asta ar însemna că acest conflict ar atinge un nou palier care nu promite nimic bun pentru securitatea europeană”.
  • A murit Putin? - Președintele Volodimir Zelenski a susținut joi un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, în care s-a arătat sceptic că Vladimir Putin ar mai fi în viață. Detalii AICI.
  • Putin este şi va fi - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat acid declarația lui Zelenski de la Davos, care s-a arătat sceptic că Putin ar mai fi în viață: „Este clar că atât Rusia, cât şi Putin reprezintă o mare problemă pentru Ucraina de astăzi şi pentru Zelenski. Din punct de vedere pur psihologic, Zelenski ar prefera ca nici Rusia şi nici Putin să nu mai existe. Putin este şi va fi".
  • Bobotează în buncăr - Peskov a spus și că Putin a făcut noaptea trecută tradiţionala baie îngheţată de Bobotează, dar anul acesta momentul nu a mai fost înregistrat.
  • Maia Sandu cere scut - Maia Sandu a cerut Occidentului sisteme antiaeriene, argumentând că, deşi „Ucraina este prioritatea”, există activităţi destabilizatoare ale Rusiei şi împotriva R.Moldova. Detalii AICI
ADVERTISING

Arme pentru Ucraina

  • Charles Michel la Kiev - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit joi la Kiev pentru a discuta "măsuri concrete" pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, iar vizita sa intervine în timp ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ţărilor aliate să furnizeze Ucrainei armament mai puternic, inclusiv tancuri.
  • SUA ajută Ucraina să-i atace pe ruși în Crimeea - Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei. Detalii AICI.
  • Germania și tancurile Leopard - Berlinul va fi de acord ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite acceptă să-şi trimită propriile tancuri de luptă. Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat această condiţie de mai multe ori în ultimele zile în spatele uşilor închise. Detalii AICI.
  • Zelenski critică Germania - Zelenski a avut joi dimineaţă o nouă intervenţie la Forumul Economic de la Davos, prin videoconferinţă, în cadrul unui panel intitulat „Mic dejun ucrainean”. Punând şi mai multă presiune asupra Berlinului, care trebuie să ia o decizie cu privire la tancurile Leopard, Zelenski a spus: „Există momente în care nu trebuie să ezităm, ca atunci când cineva spune: Vă voi da tancuri, dacă şi altcineva o face. Noi nu avem timp, lumea nu are mai timp. Plătim pentru lentoare cu vieţile poporului nostru ucrainean. Nu ar trebui să fie aşa. Vaccinul împotriva tiraniei ruseşti este disponibil. Dacă vreţi să ne ajutaţi, faceţi-o".
  • Sute de tancuri Leopard din alte state - Ministrul Apărării al Lituaniei a declarat că mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, la reuniunea de vineri a miniștrilor Apărării de la baza aeriană Ramstein din Germania. Numărul total de vehicule blindate promise la întâlnirea de mâine va ajunge la sute.
  • Fără tancuri Abrams din SUA - Statele Unite nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams, a declarat un înalt responsabil de la Pentagon, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire. Ucraina cere de mai multe săptămâni occidentalilor tancuri moderne pentru a încheia invazia rusă, dar aceştia au trimis până acum doar tancuri uşoare şi blindate de transport de trupe. 
  • 11 ţări NATO au convenit să ofere Ucrainei noi arme grele şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul:
  • Danemarca a anunţat că va ceda cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franţa.
  • Estonia va trimite un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, muniţii pentru tunurile de 122 mm şi lansatoare de grenade antitanc.
  • Polonia va trimite tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze
  • Suedia dă un pachet care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie și sistemul de artilerie Archer.
  • Letonia doreşte să ofere rachete antiaeriene Stinger, elicoptere, mitraliere cu muniţie şi drone.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇