Cum a furat o dronă o stație radio rusească (Video). Ucrainenii au interceptat 9 zile comunicațiile inamicului

Cum a furat o dronă o stație radio rusească (Video). Ucrainenii au interceptat 9 zile comunicațiile inamicului

O înregistrare video a surprins momentul în care o dronă a forțelor ucrainene a ridicat stația radio, reușită care le-a permis să afle strategia trupelor ruse.

Momentul a fost înregistrat și difuzat de unitatea de luptă K-2 din cadrul brigăzii mecanizate 54 a armatei ucraienene, relatează Insider.

În imagini se vede cum o dronă zboară pe deasupra unui câmp de luptă presărat cu cratere provocate de artilerie și ajunge deasupra stației radio de lângă cadavrul unui soldat rus. Drona folosește un dispozitiv de agățare pentru a ridica stația radio din iarbă, apoi face cale întoarsă către operator.

ADVERTISING

Unitatea ucraineană a declarat pentru Insider că operațiunea a avut loc pe 28 decembrie, în apropiere de satul Verkhnekamianske din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a anunțat marți că locul din care a fost extrasă stația se află la aproximativ 38,5 kilometri de teritoriul ocupat de trupele ruse.

A fost o mișcare strălucită, forțele ucrainene reușind să asculte timp de nouă zile comunicațiile rușilor și să le dejoace planurile, potrivit unor politicieni ucraineni, printre care se numără și Serghei Pritula, care a postat clipul pe contul său de Twitter. Acesta conduce o fundație care strânge donații pentru a furniza armatei ucrainene echipament de înaltă precizie și drone.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Am primit informații prin stația radio, fiindcă era intactă și funcționa", a confirmat unitatea ucraineană într-un mesaj.

Forțele ucrainene și-au dovedit în mai multe rânduri abilitatea de a folosi dronele nu doar în misiuni letale, ci și de culegere de informații, salvând de multe ori viețile soldaților ucraineni. Eficiența acestor dispozitive a devenit atât de evidentă pe front, încât unii soldați ruși aleg să se predea când aud sau văd dronele deasupra lor pentru a scăpa cu viață.

Un militar din batalionul de infanterie 247 din Harkov a spus la începutul lunii septembrie că în Herson sunt lansate drone care le transmit rușilor să se predea, iar trei soldați au renunțat să lupte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇