Ministrul de Interne al Ucrainei a murit, după ce s-a prăbușit cu elicopterul lângă o grădiniță. UPDATE 14 copii printre victime (Video)

Ministrul de Interne al Ucrainei a murit, după ce s-a prăbușit cu elicopterul lângă o grădiniță. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> 14 copii printre victime (Video)

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski (43 de ani), şi adjunctul său au murit într-un elicopter care s-a prăbuşit miercuri dimineaţă.

Informaţia a fost confirmată de autorităţile locale și apoi și de biroul Administrației Zelenski.

Este vorba despre un elicopter în care se aflau 9 persoane care s-a prăbuşit în cursul dimineţii, în apropierea unei grădiniţe și a unei clădiri rezidențiale din Brovarî, o suburbie din estul Kievului cu circa 100.000 de locuitori, situată la mai puţin de 25 de kilometri de centrul capitalei, informează BBC.

În total, 17 oameni au murit, inclusiv 4 copii. Alte 25 de persoane au fost rănite, între care și 10 copii, potrivit Reuters. Anterior, autoritățile anunțaseră un bilanț de 18 morți și 29 de răniți, între care 15 copii.

ADVERTISING

Ceilalți doi oficiali care și-au pierdut viața alături de Monastîrski sunt prim-adjunctul Evgheni Enin (42 de ani) și secretarul de stat Iuri Lubkovici.

Accidentul aviatic s-a produs la ora 08:20, când era ceață și întunecat afară. Un incendiu masiv a izbucnit în apropierea grădiniței, iar echipele de salvare și polițiștii au evacuat oamenii din zonă. Clădirile din perimetrul accidentului au geamurile sparte și copacii au fost cuprinși de flăcări.

O educatoare de la grădiniță lângă care s-a prăbușit elicopterul a povestit ce s-a întâmplat: „Am auzit zgomotele făcute de un aparat de zbor și apoi liniște totală. Apoi, a fost o lumină puternică și am auzit o explozie. Ne-am pus la pământ și apoi am evacuat rapid către adăpost”.

Multe dintre victime erau localnici care-şi aduceau copiii la grădiniţă, a anunţat adjunctul administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La acest moment nu este clară cauza accidentului.

Ce se ştie despre elicopter

Elicopterul aparţinea Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Ministerului de Interne, a explicat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.

De la izbucnirea războiului, oficialii de la Kiev se deplasează prin țară cu elicopterul, la altitudini foarte joase, pentru a evita rachetele rușilor.

Elicopterul acesta ”a fost implicat în mod repetat în transportul de personal către locuri de urgenţă”, anunţă Serviciile ucrainene de Urgenţă (SES).

Elicopterele de tip "Super Puma" ES-225 sunt folosite ”adesea graţie capacităţii de a transporta un număr suficient de persoane în acelaşi timp”, afirmă într-o postare pe Telegram SES.

ADVERTISING

”Echipajul elicopterului a fost format să îndeplinească sarcini în condiţii dificile şi avea numărul de ore de zbor cerute pe elicoptere de tip ES-225”, precizează serviciul.

Mesaje de condoleanțe, de la Zelenski, la liderii UE

Monastîrski era în drum spre unul dintre punctele fierbinți ale frontului, a transmis biroul lui Zelenski, precizând că este vorba de Harkov. În vârstă de 43 de ani, fostul avocat era un personaj important al echipei președintelui ucrainean.

Într-un comunicat postat pe conturile de pe rețelele sociale ale lui Zelenski, președintele spune că este „o zi neagră pentru Ucraina” și că speră ca „toți cei care au pierit să se se odihnească acum în pace”.

Au început să vină și mesaje de condoleanțe de la liderii europeni. Președintele Consiliului European Charles Michel a scris pe Twitter că ministrul Denis Monastîrski a fost „un bun prieten al UE”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că întreaga Uniune jelește alături de ucraineni victimele tragediei.

Și ministrul de Interne britanic a transmis condoleanțe, spunând că Monastîrski era „un far călăuzitor” pentru Ucraina, în timp ce premierul Rishi Sunak arată cu degetul spre Rusia: „Ucrainenii vor continua să fie victime colaterale, cât Putin va continua acest război fără sens”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇