Israelul publică în premieră documente secrete despre războiul de Yom Kippur

Israelul publică în premieră documente secrete despre războiul de Yom Kippur
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numeroase documente, înregistrări video şi audio din timpul războiului de Yom Kippur au fost desecretizate după 50 de ani de la conflict.

Arhivele de Stat din Israel au publicat joi, cu o lună înainte de împlinirea a cinci decenii de la războiul de Yom Kippur, o colecție impresionantă de documente, fotografii, înregistrări audio și video, oferind o perspectivă profundă asupra modului în care s-a desfășurat războiul și a breșelor de securitate din Israel care l-au precedat, relatează The Times of Israel.

ADVERTISING

Deși multe protocoale și documente despre deciziile de dinaintea și din timpul războiului din 1973 au fost desecretizate de-a lungul timpului, întregul volum de materiale a fost făcut public acum, cu excepția câtorva documente.

Un site creat special prezintă acum, deocamdată doar în ebraică, o arhivă de aproape 3.500 de documente:

  • sute de mii de pagini;
  • 1.400 de documente originale pe hârtie;
  • 1.000 de fotografii;
  • 750 de înregistrări;
  • 150 de minute ale discuțiilor din guvern;
  • 8 videoclipuri.
ADVERTISING

Încărcarea online a acestui volum de informații a necesitat doi ani și jumătate de muncă.

Unele documente conțin înregistrări ale discuțiilor dintre premierul israelian de atunci, Golda Meir, și șefii serviciilor de securitate în zilele și orele de dinaintea declanșării războiului de către Egipt și Siria, la 6 octombrie 1973, când Israelul sărbătorea Yom Kippur.

https://twitter.com/MarkRegev/status/1180093910577758208

Israelul nu se aștepta la un atac, deși existau semnale că forțele inamice pregăteau o invazie, întrucât se credea că după înfrângerea pe care o suferise cu șase ani înainte în Războiul de Șase Zile, Egiptul va ataca doar dacă mai întâi va reuși să paralizeze aviația israeliană.

ADVERTISING

Conflictul din 1973 s-a încheiat cu un armistițiu, pe 24 octombrie, Israelul reușind să păstreze controlul asupra Peninsulei Sinai și a Înălțimilor Golan, cucerite în Războiul de Șase Zile.

Peste 2.600 de militari israelieni au murit și mii au fost răniți în lupte, iar trupele egiptene, siriene și irakiene au înregistrat, de asemenea, mii de răniți și morți.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇