Drona căzută pe malul românesc al Dunării nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj.
Aceata a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control, au declarat pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești. „A ars doar combustibilul”, au spus sursele citate.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat miercuri că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.
”Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi o dronă. Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și zonă crescută”, a declarat ministrul Apărării, pentru Antena 3.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a făcut, în deschiderea summit-ului Iniţiativei Celor Trei Mări pe care îl găzduieşte la Cotroceni, câteva declaraţii cu privire la bucăţile de dronă descoperite în Deltă.
„Am fost informat în timp real de către MApN cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care au ajuns pe teritoriul românesc”, a spus preşedintele.
Toate acestea au venit după ce marți după amiază Klaus Iohannis susţinea sus şi tare că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”.
Explicaţia pentru această contradicţie a venit de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Acesta susţine că abia marți, în jurul orei 18 (iar preşedintele a vorbit înainte de ora 17), au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea.