Ministrul Apărării confirmă că s-au găsit bucăți de dronă pe teritoriul României

Ministrul Apărării confirmă că s-au găsit bucăți de dronă pe teritoriul României

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina.

”Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi o dronă. Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și zonă crescută”, a declarat ministrul Apărării, pentru Antena 3.

"După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol.

ADVERTISING

Încă de ieri după-amiază am avut indicii - pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare - am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (…) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe", a explicat Angel Tîlvăr pentru Agerpres.

Să facem diferenţa dintre un act de agresiune şi un incident

Elementele în cauză au fost găsite în apropiere de satul Plauru, la o distanţă de 70-80 m de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă, a explicat ministrul, adăugând că trebuie făcută diferenţa între un act de agresiune şi un incident.

ADVERTISING

"Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran", a punctat ministrul Apărării

Întrebat dacă locuitorii din Plauru ar putea fi evacuați, ministrul a spus că ”nu s-a pus problema ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România.

ADVERTISING

În acest context au loc discuţii privind întărirea posibilităţii de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian din zonă.

Și surse guvernamentale, citate de Agerpres, spun că bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail.

Numeroase explozii puternice au avut loc noaptea trecută peste Dunăre, în localitatea ucraineană Chilia Nouă. Atacurile au durat trei ore și au fost filmate de locuitorii din Chilia Veche, România.

Bombardamentele au vizat portul Izmail de pe Dunăre, a anunțat armata ucraineană. În urma atacului o persoană a fost ucisă și au avut loc numeroase incendii.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că urmează să meargă și la Chilia Veche.

Ucraina a anunțat că mai multe drone rusești ar fi căzut şi s-ar fi detonat pe teritoriul României, în noaptea de duminică spre luni, în timpul atacului asupra portului Izmail.

Postul german de televiziune ntv a verificat imaginea pe care autoritățile de la Kiev au publicat-o luni și despre care susțin că prezintă explozia unei drone rusești pe teritoriul României. Jurnaliștii germani susțin că este reală, iar impactul s-a produs pe malul românesc al Dunării.

Autoritățile române au negat timp de 48 de ore

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat luni "în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".

Tîlvăr a avut aceeași poziție și marți. "Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză (…) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere", a precizat acesta într-un interviu pentru Agerpres.

Şi premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că nu se confirmă informația lansată de oficiali ucraineni conform căreia pe teritoriul României au căzut şi au explodat drone rusești. "În acest moment nu se confirmă această informație. Eu am informațiile de la ministrul Apărării. În acest moment nu se confirmă informația", a spus el, potrivit Mediafax.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a negat că vreo dronă rusească sau orice alt dispozitiv ar fi ajuns în România, așa cum au anunțat autoritățile ucrainene.

„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇