Un post TV din Germania a identificat locul în care a explodat drona rusească: Este în România

Un post TV din Germania a identificat locul în care a explodat drona rusească: Este în România

Postul german de televiziune ntv a verificat imaginea pe care autoritățile de la Kiev au publicat-o luni și despre care susțin că prezintă explozia unei drone rusești pe teritoriul României. Jurnaliștii germani susțin că este reală, iar impactul s-a produs pe malul românesc al Dunării.

Ucraina susține în continuare că mai multe drone rusești ar fi căzut şi s-ar fi detonat pe teritoriul României, duminică noaptea, în timpul atacului asupra portului Izmail.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a afirmat luni că "în timpul atacului masiv de astăzi al Rusiei în zona portului Izmail, drone ruseşti au căzut şi au explodat pe teritoriul României".

"Conform serviciului de poliție de frontieră al Ucrainei, azi-noapte, în timpul unui atac masiv rusesc în apropierea portului Izmail, dronele rușilor au căzut și s-au detonat pe teritoriul României. Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor ruseşti reprezintă o ameninţare uriaşă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci şi pentru securitatea ţărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO", a adăugat Nikolenko pe Facebook.

ADVERTISING

Oficialul ucrainean a postat şi o fotografie în care se vede o explozie ce pare să se fi produs pe malul opus al Dunării, în România.

За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі...

Publicată de Oleg Nikolenko pe Luni, 4 septembrie 2023

Pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video cu o explozie atribuită unei drone prăbușite în România.

O echipă de investigație de la postul german de televiziune ntv, deținut de grupul RTL al Bertelsmann Media, a verificat imaginile și a ajuns la concluzia că "una sau mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României și au explodat".

Postul german publică și o postare de pe un cont ucrainean de Twitter, intitulat Auditor, care a prezentat coordonatele impactului de pe teritoriul românesc, precum și imagini din Google Maps cu locul respectiv.

Din aceste materiale se observă că explozia s-ar fi produs pe malul românesc al Dunării, vis-a-vis de Parcul Memorial din Izmail. Acesta se află în amonte față de portul și de silozul de cereale vizate de atacul rușilor, dar și de localitatea Plauru din România.

loc-2
Sursa: Spotmedia.ro
loc-1
Sursa: Spotmedia.ro

Locul impactului se află într-o zonă împădurită de pe malul românesc al Dunării, la câțiva kilometri de Plauru și Ceatalchioi, iar acest lucru explică de ce locuitorii din zonă nu au văzut vreo explozie în zonă.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat luni "în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".

ADVERTISING

Însă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a insistat pe acest subiect, susținând că are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc. "Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române - n.red.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo", a declarat Kuleba.

Tîlvăr a avut aceeași poziție și marți. "Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză (…) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere", a precizat acesta într-un interviu pentru Agerpres.

ADVERTISING

Şi premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că nu se confirmă informația lansată de oficiali ucraineni conform căreia pe teritoriul României au căzut şi au explodat drone rusești. "În acest moment nu se confirmă această informație. Eu am informațiile de la ministrul Apărării. În acest moment nu se confirmă informația", a spus el, potrivit Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇