După ce exploziile dronelor rusești în portul ucrainean Izmail au zgâlțâit în toiul nopții casele din comuna Ceatalchioi, oamenii s-au trezit abandonați de autorități la câteva sute de metri de război. Acum se tem că oricând poate veni un atac mai periculos și nu se simt protejați.
Primarul Tudor Cernega nu mai vrea să vorbească despre ce s-a întâmplat în noaptea de 2 august. Zice că și-a pus „prea multă lume în cap”, după ce a transmis fără ocolișuri preocupările oamenilor din zonă. La insistențele reporterilor spotmedia.ro, acceptă, însă, să vorbească despre starea de spirit a locuitorilor.
Comuna Ceatalchioi cuprinde patru localități de pe malul Dunării, la granița cu Ucraina, iar oamenii trăiesc din creșterea animalelor, pescuit și agricultură. În zonă au cumpărat terenuri și și-au făcut case de vacanță oameni din Tulcea și din alte județe, iar vara apar mai multe mașini prin aceste locuri.
Cu totul, cel mult 600 de oameni locuiesc permanent în comună, spune primarul Tudor Cernega. Sunt oameni simpli, care depind de Dunăre. La începutul acestei luni, războiul a dat buzna spre casele lor și a risipit liniștea ce părea eternă.
Pe 2 august, la ora 2:00 noaptea, un val de drone rusești a atacat portul ucrainean Izmail, aflat pe celălalt mal al Dunării, în dreptul satului Plauru, comuna Ceatalchioi. Zgomotul dronelor care se apropiau, tirurile apărării antiaeriene a ucrainenilor și suflul exploziilor au zdruncinat liniștea sătenilor. Unii au decis să urce în mașini și să-și părăsească locuințele.
Drona care a provocat deranj pe malul românesc
Doar primarul Tudor Cernega a stat de vorbă cu ei și a încercat să-i calmeze. Acesta spune că a doua zi după atac niciun reprezentant al autorităților centrale nu a venit în Ceatalchioi și nici nu a contactat telefonic primăria. El a fost căutat de la Tulcea doar după ce a spus într-o intervenție televizată că, potrivit unor localnici, cel puțin o dronă rusească ar fi survolat malul românesc în noaptea de 2 august.
"Mai mulți confirmă că dronele au venit din mai multe direcții pentru a deruta apărarea antiaeriană. Când a ajuns zvonul că drona a căzut pe teritoriul nostru, s-a creat panică, pentru că precizia lor nu e mare. Oamenii s-au speriat, s-au spart geamuri, deoarece fiind o zonă mlăștinoasă, unda de șoc s-a propagat foarte puternic, creând impresia unui cutremur", a spus edilul atunci.
Primarul crede că intervenția lui televizată a deranjat, fiindcă a pus la îndoială eficiența operațiunii de căutare a dronei desfășurată de armată, dar și pentru că a sprijinit versiunea localnicilor despre drona ruşilor care a survolat comuna: "Unii au spus că am găsit o dronă căzută - eu am zis clar: există suspiciuni, conform declarațiilor localnicilor, că ar fi căzut o dronă", a subliniat acesta pentru spotmedia.ro.
"Pe noi nu ne-a sunat nimeni a doua zi. După interviul la televiziune, m-au căutat toți. Eu răspund în fața oamenilor, pe mine asta mă legitimează, voturile lor", a spus el.
Edilul e convins în continuare că o dronă rusească a trecut pieziș, pentru scurt timp, pe deasupra localității și că Marius Nicolae Tănase, un tânăr care locuiește împreună cu părinții săi într-o casă de pe malul Dunării, în satul Plauru, la 300 de metri de portul Izmail, nu minte când susține că a auzit aparatul zburând deasupra casei.
"Băiatul mi-a zis: au venit dronele, au trecut în susul Dunării, după aceea, una cel puțin s-a întors prin spatele grădinii, pe deasupra casei, s-a ridicat și pac, drept în siloz! Eu le-am povestit la Prefectură ce mi-a zis băiatul. Nu vreau să intru într-o polemică", a spus edilul.
MApN a transmis că dronele lansate de Rusia nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României.
Valul de drone iraniene Shahed, lansate de Rusia, în noaptea de 2 august, a vizat depozitele de cereale și alte facilități portuare. Rusia țintește porturile ucrainene Izmail și Rieni de la Dunăre prin care Kievul își desfășoară o parte din exporturile de grâne, iar acum războiul a dat buzna la doar 200 de metri în linie dreaptă de casele locuitorilor din Ceatalchioi.
Un nou atac poate veni oricând
Tudor Cernega spune că localnicii treziți la 2:00 noaptea de zgomotul exploziilor și al tirurilor antiaerienei ucrainene au fost îngroziți și nimeni nu i-a pregătit pentru așa ceva. În plus, n-a vorbit cineva cu ei după atac.
"Nimeni n-a venit să discute cu oamenii, să stabilească, să vină cineva de la Armată. Dacă bubuia o butelie într-un bloc sau lua foc un bloc, erau toți acolo… Eu spun realitatea, îmi asum totul. Ascunderea asta creează mai multe suspiciuni", a declarat edilul.
"Acum, după ce a apărut zarva, am fost chemat, sunat, acum pot să spun că am număr și de la general de armată, de peste tot, știu ce am de făcut…", a continuat el.
Convocarea Comandamentului local pentru situații de urgență ar fi fost o decizie la limită, consideră edilul: "Pierderi de vieți omenești nu am avut, pagube materiale nu am avut, au fost panica oamenilor și nesiguranța."
Primarul înțelege că Armata nu poate pune posturi în fiecare sat al comunei, dar consideră că o mai bună comunicare cu cetățenii și un plan simplu, clar, ar fi ajutat la evitarea instalării panicii.
"Oamenii, pe bună dreptate, se gândeau - dar nimeni nu ne-a băgat în seamă, noi nu facem parte din țara asta? Puteau să vină să zică: măi, oameni buni, noi avem Armata la Tulcea, la Babadag, stați liniștiți, dar când venea unul și dezmințea ce spuneam noi, eu ce era să fac, să spun că nu era adevărat? Eu am 16 ani de când sunt la primărie… oamenii când au votat, nu s-au uitat la partid, m-au votat pe mine", a adăugat Tudor Cernega.
Acesta susține că a cerut să vină cineva din Armată în comună, astfel încât "cetățenii să vadă că stă de vorbă cu ei cineva în uniformă", dar i s-a răspuns că "s-ar putea produce panică în localitate". În schimb, i s-a transmis să pregătească oamenii, să stea de vorbă cu ei și să anunțe dacă cineva aude ceva, dacă vede ceva.
Unda de șoc a atacului din 2 august nu a zgâlțâit doar casele din Plauru și Ceatalchioi, ci și sentimentul de siguranță al localnicilor: Aceștia se tem că ar putea veni și alte atacuri și o dronă lovită de ucraineni ar putea pica peste casele lor. "Oricând se poate întâmpla. Cred că e imposibil să nu fie și alte raiduri", a spus primarul.
"Sunt persoane care au vrut să se mute din localitate. Avem oameni în vârstă, am vorbit cu ei, am încercat să-i liniștesc, iar cei din Guvern m-au asigurat, acum, de tot sprijinul lor. Am toate telefoanele necesare, persoane de contact. În caz că se întâmplă din nou, măcar am cu cine să vorbesc", a adăugat el.