Panică într-un sat din Tulcea. Localnicii spun că dronele au trecut în România și le-au spart geamurile. "Ne e teamă să nu ne lovească și pe noi din greșeală!" UPDATE Reacția MApN

Panică într-un sat din Tulcea. Localnicii spun că dronele au trecut în România și le-au spart geamurile. "Ne e teamă să nu ne lovească și pe noi din greșeală!" <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția MApN

Într-o comună din Tulcea, oamenii trăiesc cu teamă că războiul poate oricând ajunge şi la ei. Nu intenţionat, ci din greşeală.

Este vorba despre comuna Ceatalchioi, aflată vizavi de portul ucrainean Izmail. Cele două localităţi sunt despărţite doar de Dunăre, iar la atacul de miercuri dimineaţă localnicii spun că le-au trecut dronele ruşilor pe deasupra capetelor: 3-4 drone veneau la fiecare sfert de oră.

O dronă ar fi căzut în pădure

Iată ce a povestit Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, la Digi24:

"Localnicii confirmă mai mulți că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare. Nu a fost găsită nicio dronă prăbușită. Există mărturia unor localnici, marinari, că o dronă ar fi căzut în pădure. S-a căutat, dar nu s-a găsit nimic. Nici nu ai cum în desișul ăla de pădure.

Faptul că au trecut dronele pe deasupra locuințelor, mai mulți confirmă că dronele au venit din mai multe direcții pentru a deruta apărarea antiaeriană.

ADVERTISING

Când a ajuns zvonul că drona a căzut pe teritoriul nostru s-a creat panică, pentru că precizia lor nu e mare. Oamenii s-au speriat, s-au spart geamuri, deoarece fiind o zonă mlăștinoasă, unda de șoc s-a propagat foarte puternic, creând impresia unui cutremur.

Când s-a văzut că se trag mitraliere, panica a fost foarte mare.

Azi lucrurile și-au mai revenit. Nu au mai fost astfel de probleme atât de aproape, au mai fost trase rachete, dar nu așa aproape. Acum s-a tras la 300 de metri de casa omului".

"Au bombardat Dunărea. Am zis că e cutremur, apoi că e furtună"

Localnicii din apropierea Dunării relatează clipele de groază trăite ieri, în zori.

"Eu am casă aici, la 300, 300 şi ceva de metri, de unde au bombardat Dunărea. Din somn ne-a trezit zgomotul, am zis că e cutremur, apoi că e furtună. Tremurau pământul, casa şi geamurile. Eram în pijama, am şi zis: «A naibii dronă!», şi m-am ascuns după casă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

A tremurat casa, au bubuit geamurile «Dum-dum-dum!» şi în zona asta, unde e portul Izmail, s-au auzit iar 3-4 bubuituri, dar prima oară se auzea bâzâitul de drone, vreo 5-6 veneau şi de acolo, de la vale, am văzut cu ochii mei când au tras ucrainenii cu arme, cu trasoare, că lumina de venea peste Dunăre.

Eu am făcut armata, sunt obişnuit, dar şi la vârstă mea acum, totuşi, la ce am văzut, îmi e teamă, exista riscul să ajungă şi la noi o dronă sau un glonte, că dacă dintr-o elice sau dronă respinsă de antiaeriană vine o bucată, ea vine undeva în picaj şi cade undeva, Doamne fereşte!, la noi, în câmp sau, şi mai rău, în casă. Dar nu avem ce face! Este foarte greu acum aici la noi, acum ziua lucrurile sunt mai calme, dar ne e teamă de alte atacuri. Să nu ne lovească şi pe noi din greşeală", povesteşte săteanul Ion Giuvanovici, pentru Monitorul de Galaţi.

ADVERTISING

Alt localnic a relatat cum s-a ales cu geamurile sparte la casă.

"Două geamuri mi s-au făcut praf, au căzut la pământ, şi altele sunt crăpate. O zgâlţâială aşa puternică nu am mai văzut! Treceau 5 minute şi veneau alte drone, şi tot aşa... Şi antiaeriana lor trăgea, că vedeam şi trasoare. Bubuituri, bâzâiala de la drone, că le auzeam ca nişte viespi.

Prima oară când m-am trezit la 02.00 din somn, am crezut că plouă şi că e tunet. Nici nu mai ştim ce om face, eu am casa aici, în buza Dunării, la 300-400 de metri de unde au tras. De greşeală îmi e teamă, să nu ajungă ceva la noi când resping ei", a declarat Gheorghe Puflea, pentru aceeaşi publicaţie locală.

Şi marinarii spun că o dronă a căzut pe malul românesc al Dunării

În timpul atacului, în portul ucrainean Izmail erau șapte nave administrate de armatori români. Comandanții au reușit să le ducă la adăpost, dar proprietarii vaselor se gândesc să renunțe la afacerile din porturile ucrainene.

"Facem tot posibilul să ne mutăm flota ca și destinație Ucraina pe alte porturi românești, bulgărești", a declarat Cristian Antistescu, armator din Brăila.

Şi marinarii spun că o dronă doborâtă de apărarea ucraineană ar fi căzut foarte aproape de ei, pe malul românesc al Dunării, undeva în pădure. "Chiar aici, cinci kilometri mai sus, a căzut la noi. Apoi, au venit niște mașini, cred că de la Poliția de Frontieră de la noi. A căzut pe malul românesc", susţine Gabriel Wily Dubit, șef mecanic pe nava Cadensia, citat de ProTV.

UPDATE Reacţia MApN

Dar autoritățile de la Bucureşti nu au confirmat.

MApN a anunțat joi că s-a autosesizat cu privire la informațiile transmise în spațiul public de reprezentanții autorităților comunei Ceatalchioi.

„O echipă de specialiști din cadrul Forțelor Aeriene Române s-a deplasat în cursul acestei zile la fața locului pentru a investiga situațiile semnalate. Până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipotezele vehiculate”, a transmis ministerul, într-un comunicat.

În ceea ce atacurile recente, care au vizat elemente de infrastructură portuară ucraineană din localitățile din Izmail și Reni, „din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Dronele utilizate de Federația Rusă în aceste atacuri ilegale și nejustificate nu au intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇