Reacții de la București după atacul rușilor la câțiva kilometri de România. Iohannis și Ciolacu au dat tonul, MApN nu vede o amenințare directă

Reacții de la București după atacul rușilor la câțiva kilometri de România. Iohannis și Ciolacu au dat tonul, MApN nu vede o amenințare directă

Atacurile rușilor care au lovit atât de aproape de România au stârnit reacții ferme de la București.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat situația și a atras atenția că escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

„Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, din Ucraina, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale din Ucraina şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Și premierul Marcel Ciolacu a reacționat în aceeași notă.

ADVERTISING

„Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, spune premierul.

Marcel Ciolacu precizează că „ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane”.

ADVERTISING

„Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

La jumătate de zi de la atacuri a reacționat, printr-un comunicat, și Ministerul Apărării, condus de social-democratul Angel Tîlvar.

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi atacurile nejustificate şi ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaţionale şi normelor morale şi umanitare, populaţia civilă şi elemente din infrastructura critică a Ucrainei. În ceea ce priveşte situaţia de securitate din apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, arată MApN, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, „Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, şi a celor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naţionale şi aliate”.

„Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structurile similare din ţările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei şi libertăţii de navigaţie în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, a mai precizat MApN.

În ce-l privește pe președintele Senatului, Nicolae Ciucă, acesta a spus că atacurile de noaptea trecută „nu vor putea opri determinarea lumii libere de a sprijini restabilirea păcii în regiune”.

Liderul PNL arată că este evidentă intenţia Moscovei de a lovi în capacitatea de export a Ucrainei, acesta fiind şi motivul pentru care au fost atacate cele două puncte de o mare importanţă comercială.

„De exportul cerealelor ucrainene depinde aprovizionarea cu hrană a mai multor state, iar periclitarea acestor transporturi pune în pericol securitatea alimentară de pe plan mondial. România, împreună cu celelalte state ale lumii libere, rămân alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa”, a conchis liderul liberal.

Rușii au atacat din nou regiunea Odesa, iar de această dată bombardamentele au avut loc extrem de aproape de granița Ucrainei cu România.

Rachete și drone au lovit porturile ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Exploziile au fost vizibile și din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇