Un raport de la Pentagon arată că o parte din armele și echipamentele furnizate Ucrainei au fost furate

Un raport de la Pentagon arată că o parte din armele și echipamentele furnizate Ucrainei au fost furate

Un raport de la Pentagon scoate la iveală faptul că o parte din armele şi echipamentele furnizate de Occident şi destinate trupelor ucrainene au fost furate anul trecut de infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme.

Totuşi, până la urmă, armele au fost recuperate, arată raportul inspectorului general al Departamentului Apărării din SUA, obţinut de CNN.

Comploturile pentru a fura armamentul şi echipamentele au fost dejucate de serviciile de informaţii din Ucraina.

Raportul atrage atenţia că, după invazia Rusiei, capacitatea Departamentului Apărării de a urmări şi monitoriza toate echipamentele americane care au ajuns în Ucraina, aşa cum cere legea ce reglementează controlul exporturilor de arme, s-a confruntat cu "provocări" din cauza prezenţei limitate a SUA în ţară.

Potrivit raportului, care a analizat perioada februarie-septembrie 2022, Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev (ODC-Kyiv) "nu a fost în măsură să efectueze monitorizarea necesară (a utilizării finale) a echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022".

"Incapacitatea personalului DoD (Departamentul Apărării - n.red.) de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau utilizate sau depozitate a împiedicat în mod semnificativ capacitatea ODC-Kyiv de a executa" monitorizarea, arată documentul.

ADVERTISING

Guvernul SUA, conştient de riscul unei deturnări ilicite

Raportul este datat 6 octombrie 2022. La sfârşitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecţiile la faţa locului în depozitele de arme ucrainene, ca o modalitate de a urmări mai bine unde mergeau echipamentele. De asemenea, Departamentul a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere şi software, a declarat în februarie fostul subsecretar al Pentagonului pentru politica de apărare, Colin Kahl, la o audiere în Congres.

Raportul subliniază însă cât de dificil a fost în primele zile ale războiului pentru SUA să urmărească armele şi echipamentele în valoare de miliarde de dolari pe care le trimitea în Ucraina.

"Guvernul SUA rămâne foarte conştient de riscul unei posibile deturnări ilicite şi ia măsuri proactive pentru a atenua acest risc în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem conştienţi că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ şi există riscul ca aceste arme să fie capturate în cazul în care teritoriul încape în mâinile altcuiva - ceea ce se întâmplă în orice război", a comentat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Republicanii au criticat administraţia Biden pentru ceea ce ei consideră a fi o lipsă de control cu privire la ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei.

ADVERTISING

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat la începutul acestui an că susţine Ucraina, dar nu "susţine un cec în alb". Acelaşi sentiment a fost împărtăşit de candidatul republican la preşedinţie Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

Comandamentul SUA din Europa a încercat să atenueze problema anul trecut, solicitând şi păstrând chitanţe de mână de la ucraineni, pe care aceştia au făcut un "efort de bună-credinţă" pentru a le furniza, se arată în raport. 

Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev a cerut, de asemenea, guvernului ucrainean rapoarte de cheltuieli, pierderi şi daune pentru echipamentele furnizate de SUA, se mai arată în raport, iar autorităţile ucrainene "au depus eforturi pentru a preveni proliferarea ilicită a materialului de apărare furnizat de Statele Unite".

Ce arme au fost furate şi de către cine

Cu toate acestea, organizaţiile criminale au reuşit să fure o parte din armamentul şi echipamentele furnizate de SUA şi aliaţii săi.

ADVERTISING

La sfârşitul lunii iunie 2022, un grup de crimă organizată supravegheat de un oficial rus anonim s-a alăturat unui batalion de voluntari folosind documente false şi a furat arme, inclusiv un lansator de grenade şi o mitralieră, precum şi peste 1.000 de cartuşe, se arată în raport.

Serviciul de informaţii al Ucrainei a dejucat complotul, potrivit raportului.

În aceeaşi lună, serviciile de informaţii ucrainene au dejucat, de asemenea, un plan al unor traficanţi de arme care încercau să vândă arme şi muniţii furate de pe fronturile din sudul Ucrainei, precum şi un alt complot al unor infractori ucraineni care se dădeau drept lucrători umanitari şi care au furat veste antiglonţ în valoare de 17.000 de dolari.

Iar în august 2022 serviciile de informaţii ucrainene au descoperit un grup de membri ai batalionului de voluntari care au furat 60 de puşti şi aproape 1.000 de cartuşe şi le-au dus într-un depozit, "probabil pentru a fi vândute pe piaţa neagră".

Inspectorul general al Pentagonului a scris că unele articole mai mari, cum ar fi rachetele şi elicopterele, au fost mai uşor de urmărit prin intermediul mecanismelor de informaţii. Cu toate acestea, articolele mai mici, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, au fost mai greu de monitorizat.

În cele din urmă, raportul nu face nicio recomandare, menţionând că Departamentul Apărării "a depus eforturi pentru a atenua incapacitatea de a efectua monitorizarea în persoană".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇