Ucraina, schimbare majoră de strategie provocată de fortificațiile ruse - Analiză video

Speranța aliaților era ca războiul să se încheie rapid în urma unei contraofensive fulgerătoare a forțelor Kievului și o prăbușire a frontului, în sud sau în est. 

Dar așteptările n-au fost confirmate, generalii ucraineni fiind obligați să modifice planul de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși.
Ucraina, schimbare majoră de strategie provocată de fortificațiile ruse - <span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Analiză video</span></span>

Confruntările din Ucraina rămân intense și sângeroase. Contraofensiva se desfășoară mult mai lent decât se așteptau comandanții militari ai armatei Kievului. Aceștia au supralicitat superioritatea armelor occidentale. Deși ea există, nu face minuni.

Schimbare importantă de strategie în ofensiva ucraineană
VIDEO. Cum s-a schimbat strategia ucraineană în lipsa unor rezultate spectaculoase după declanșarea contraofensivei pe frontul de sud și pe cel de est – Sursa: Spotmedia.ro

O rețea densă de tranșee, terenuri minate și fortificații, realizată de ruși pe parcursul iernii, încetinește vizibil înaintarea forțelor ucrainene.

ADVERTISING

Într-o astfel de situație, conducerea militară de la Kiev a luat decizia să schimbe strategia. În locul unei încercări de a cuceri rapid teritoriul fortificat s-a trecut la o măcinare a forțelor inamice cu ajutorul artileriei.

De peste două săptămâni, principalele arme de luptă sunt sistemele Howitzer și HIMARS, care lovesc atât rețeaua defensivă a rușilor, cât și infrastructura militară din spatele frontului.

Pierderile armatei Kremlinului sunt uriașe, iar rata de înlocuire a echipamentelor scoase din luptă e mică, experții militari susținând că la începutul toamnei se vor observa multiple lipsuri în defensiva rușilor.

Noua tactică a ucrainenilor este aceea de a-și măcina adversarul cu artileria, de a lansa operațiuni militare în anumite puncte ale frontului pentru a căuta vulnerabilități, așteptând o prăbușire a defensivei ruse.

Se poate spune în acest moment că războiul din Ucraina a devenit unul de uzură, forțele Kievului mizând pe o epuizare a rușilor mai rapidă, cauzată de superioritatea echipamentului militar ucrainean, furnizat de aliații occidentali.

La summitul NATO de la Vilnius, Zelenski n-a primit un calendar de aderare, dar a obținut garanții că transferul de arme și echipamente va continua și, chiar, se va intensifica. 

NATO Summit in Lithuania
VILNIUS, LITUANIA. Rishi Sunak, prim-ministru Marea Britanie, Joe Biden, președinte SUA, Giorgia Meloni, prim-ministru Italia, și Volodimir Zelenski, președinte Ucraina, la summitul NATO care a oferit garanții Kievului că ajutorul militar occidental se va intensifica, chiar dacă nu a fost oferit un calendar de aderare la pactul Nord-Atlantic - Foto: Hepta.ro

„…am convenit astăzi asupra unui pachet substanțial de sprijin politic și practic extins. Am decis să înființăm Consiliul NATO-Ucraina, un nou organism comun în care Aliații și Ucraina sunt membri egali pentru a promova dialogul politic, angajamentul, cooperarea și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei de aderare la NATO. Acesta va prevedea consultări, procese decizionale și activități comune și va servi, de asemenea, ca mecanism de consultare în caz de criză între NATO și Ucraina”, se arată în declarația finală a importantei întâlniri din capitala Lituaniei.

Rusia și Putin nu mai au cum să câștige războiul, dar și ofensiva ucraineană pentru eliberarea teritoriul este mult mai dificilă decât se așteptau aliații occidentali. 

Operațiunile militare se vor desfășura cu tot mai multă intensitate, iar în acest moment, cea mai vizibilă vulnerabilitate a forțelor ruse se observă în zona orașului Bahmut, aflat încă sub controlul Kremlinului, dar cu trupele Kievului ajunse în suburbii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇