Rușii și ucrainenii montează cuști din sârmă pe tancuri și vehiculele blindate pentru a se apăra de atacurile dronelor și anumite muniții. Un ofițer în rezervă american spune că această măsură poate prezenta un impediment major pentru soldați.
Mai multe fotografii și înregistrări postate pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni arată că rușii și ucrainenii folosesc tancuri și vehicule pe care au instalat cuști primitive, realizate cu plase din sârmă, pentru a se proteja de atacurile cu drone sau de loviturile artileriei, relatează Insider.
Eficiența acestor cuști, care par inspirate din producția cinematografică „Mad Max”, depinde de tipul de exploziv cu care sunt atacate. Acestea nu vor putea opri o rachetă antitanc trasă de pe umăr cu un lansator Javelin sau NLAW, dar pot face diferența împotriva proiectilelor lansate din dronă sau a unor muniții rătăcite, a explicat colonelul în rezervă american Gian Gentile, fost comandant de tanc în războiul din Irak.
În unele cazuri, protecțiile suplimentare improvizate nu restrâng mobilitatea turelei, așa cum se vede într-o înregistrare video cu un tanc ucrainean M109L.
Însă rușii nu se dovedesc la fel de iscusiți, iar improvizațiile lor sunt mai rudimentare, după cum arată o imagine a unui tanc T-72B cu o cușcă plasată deasupra, dar care lasă flancurile expuse. În alte imagini, vehiculele blindate rusești MT-LB au cuști ce par mai firave și fără integritate structurală.
Aceste improvizații pot fi eficiente, dar au și multe minusuri importante. Comandanții tancurilor trebuie să scoată capul afară pentru a urmări încadrarea sub poduri sau alte obstacole. În plus, cuștile reduc mobilitatea manevrelor în zone înguste, capacitatea de camuflare și vizibilitatea, pot îngreuna intrarea și ieșirea echipajului, mai ales în caz de urgență, a menționat colonelul în rezervă american. "Pe mine m-ar scoate din minți", a spus acesta.
T.D.