Ziua 525. Portul Izmail a fost închis, după atacul care a trezit și românii din somn. Moscova a început înarmarea civililor, Zelenski evocă un posibil ”summit de pace” (Foto & Video)

Ziua 525. Portul Izmail a fost închis, după atacul care a trezit și românii din somn. Moscova a început înarmarea civililor, Zelenski evocă un posibil ”summit de pace” (Foto & Video)

Ziua 525 de război a început cu atacuri masive cu drone asupra Kievului și Odesei. În capitala Ucrainei s-au auzit mai multe explozii în miez de noapte și în lumina zorilor zilei au putut fi observate fragmente de dronă căzute pe un loc de joacă.

La Odesa, rușii au vizat în continuare porturi și depozite de cereale, mai multe fiind cuprinse de flăcări. Dronele au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul Dunării, spre Izmail, un port cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre Portul Constanța. Amintim că, pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine au sosit duminică în Portul Izmail.

Exploziile au fost vizibile din Tulcea, pe rețele fiind postate imagini cu atacul rușilor. Românii povestesc că au fost treziți în toiul nopții de bombe, iar oficialii de la București au ripostat, acuzând Moscova că pune în pericol securitatea alimentară a lumii. Însă MApN ne asigură că nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului sau apelor României.

Putin a exprimat însă foarte clar, într-o discuție cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, refuzul de a aduce înapoi Rusia în acordul pe cereale, până când nu-i vor fi respectate revendicările. Pe de altă parte, Ankara a anunțat ca bătută în cuie vizita pe care președintele rus, pe numele căruia e emis un mandat internațional de arestare, o va face în Turcia. Nu este clară data, dar ar putea fi chiar luna aceasta.

Între timp, două regiuni din Rusia au anunțat că și-au înarmat civilii pentru a-și apăra patria. Este vorba de Kursk și Belgorod, unde au avut loc în ultimele luni numeroase atacuri, în special cu drone.

ADVERTISING

Apar noi informații și din anchetele crimelor de război comise de ruși în teritoriile ocupate. Din analiza a sute de cazuri și mărturii din Herson reiese că tortura și violența sexuală sunt tactici preferate de ocupanți.

Iar cifrele statistice arată cum a influențat războiul natalitatea Ucrainei, care s-a prăbușit cu 28% de când Putin a ordonat invazia.

Nou atac la doi pași de România

  • Odesa sub asediu - Un atac cu drone a avut loc în cursul nopţii în sudul regiunii Odesa. Au fost incendiate mai multe depozite de cereale. Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre Constanța. Amintim că, pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine au sosit duminică în portul Izmail.
  • Rușii au închis Portul Izmail - Oficialii din industria ucraineană au anunțat că operațiunile au fost suspendate în portul Izmail după atacul nocturn.
  • Explozii vizibile din Tulcea - Imagini filmate din Tulcea cu atacul rușilor asupra portului Izmail au fost postate pe rețelele de socializare. Oamenii povestesc că au fost treziți din somn de bubuituri.
  • Atacurile Moscovei scumpesc mâncarea - Preţul grâului la Chicago a sărit cu 4% în urma atacului de miercuri, comercianţii fiind din nou îngrijoraţi că este o lovitură pentru aprovizionarea globală, ca urmare a scoaterii de pe piaţă a Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume.
  • Volodimir Zelenski a făcut declarații, după noile atacuri ale rușilor: „Încă o noapte de război în care sistemele noastre antiaeriene au acționat eroic. Ne-am apărat cum am putut de bine. Multe drone Shahed au fost doborâte. Din fericire, nu există victime. Din nefericire, sunt pagube, cele mai multe în sud. Teroriștii ruși au țintit din nou porturi, depozite de cereale, securitatea globală. Lumea trebuie să răspundă. Când teroriștii atacă porturi civile, este o amenințare pentru toate țările. Rusia poate și trebuie oprită”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reacţiile României

  • Iohannis a condamnat pe Twitter atacul - „Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război şi continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-şi trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”.
  • Nicolae Ciucă a reacționat pe Facebook - „Rusia a atacat din nou portul Izmail. Și de această dată intenția Rusiei a fost să lezeze capacitatea de export a Ucrainei și să intimideze țările vecine. Condamnăm aceste noi atacuri pline de cruzime care au vizat ținte civile, atacuri care destabilizează aprovizionarea cu hrană a mai multor țări, punând în grav pericol securitatea alimentară mondială. Cerealele ucrainene sunt așteptate în multe colțuri ale lumii, precum Africa, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud”.
  • MApN nu vede pericol - MApN transmite că nu au fost identificate ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României şi condamnă continuarea atacurilor ”nejustificate şi ilegale” asupra zonelor locuite de civili şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Ministerul Apărării precizează că aplică măsuri de vigilenţă întărită stabilite conform planurilor naţionale şi aliate, monitorizând permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian.

Situația pe front

  • Atacuri lansate din 3 direcții - Forțele ucrainene anunță că sistemele antiaeriene au distrus 23 de drone kamikaze lansate de ruși din trei direcții - din Kursk, din Primorsko-Akhtarsk din regiunea rusă Kuban și din Chauda, din Crimeea. Majoritatea dronelor au vizat regiunile Kiev și Odesa. 6 persoane au fost rănite în atacuri.
  • Atac cu drone la Kiev - Mai multe drone rusești au atacat Kievul în noaptea de marţi spre miercuri, provocând pagube materiale. Un jurnalist AFP a auzit cel puțin 3 explozii în jurul orei 3. Administraţia militară a anunțat că resturile unei drone au căzut pe un loc de joacă şi au provocat un incendiu într-o clădire nerezidenţială din cartierul Golosiivski. Primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko a precizat că nu sunt victime: „Ca urmare a atacului inamicului asupra capitalei şi a căderii resturilor de la drone, o clădire nerezidenţială a fost avariată în districtul Solomianski. Un copac a luat foc în districtul Sviatoșinski. Nu sunt morți sau răniți în capitală".
  • Podul Crimeii, închis - Circulația mașinilor pe Podul Crimeii a fost oprită, fără a fi anunțat motivul pentru care a fost luată decizia.
  • Avertisment pentru ruși - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a amenințat pe ocupanți că vor „simţi puternic cu siguranţă consecinţele muncii” ucrainenilor, după ce a primit un raport al contraspionajului de la Kiev: „A fost şi un raport separat şi detaliat al şefului Directoratului de spionaj, Budanov – ocupanţii vor simţi cu siguranţă consecinţele muncii noastre. Le vor simţi puternic. Mai este o lună până la debutul noului sezon politic în ţările noastre partenere. Şi vom face tot posibilul să facem acest sezon cât mai favorabil înaintării noastre, spre victorie, spre dorinţa noastră de a restaura pacea pentru întreaga Ucraină – fără excepţii. Mai mult sprijin politic pentru Ucraina. Mai multe arme pentru luptătorii noştri. Responsabilitatea completă a statului terorist pentru tot ce a făcut împotriva Ucrainei, împotriva oraşelor noastre, a satelor şi a oamenilor”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin merge în Turcia - Preşedinţia turcă a anunţat că Erdogan a vorbit la telefon cu Putin şi susţine că cei doi lideri au convenit asupra vizitei liderului rus în Turcia, a informat agenţia Anadolu. Nu a fost precizată însă nicio dată a acestei vizite, pe care Erdogan o anunţase încă de luna trecută, afirmând că va avea loc în luna august, deşi Kremlinul precizase ulterior că nu a fost stabilită o dată.
  • Acordul pe cereale e tot în aer - Erdogan a încercat să-l convingă pe Putin să reîntoarcă Rusia în acordul pe cereale, dar Kremlinul a transmis că mingea e la Ucraina și Occident: „Vladimir Putin a prezentat poziţia de principiu a Rusiei în legătură cu rezilierea pachetului de acorduri privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi deblocarea livrărilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti. S-a remarcat faptul că, având în vedere lipsa totală de progrese în punerea în aplicare a părţii care priveşte Rusia din cadrul acordului privind cerealele, prelungirea sa ulterioară nu are sens. A fost reafirmată disponibilitatea de a reveni la acordurile de la Istanbul de îndată ce Occidentul îşi va îndeplini toate obligaţiile faţă de Rusia”.
  • Atac la Ambasada Rusiei la Chișinău - O maşină a intrat în poarta Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, după care şoferul a părăsit locul accidentului. Ulterior, maşina bărbatului a fost reperată, iar când poliţiştii au vrut să-l oprească, şoferul şi-a continuat deplasarea, accidentând încă două autovehicule. Detalii AICI.
  • Tortura şi violenţa sexuală, tactici preferate de ruși - Cel mai recent raport al Mobile Justice Team, finanţat de Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite, a analizat 320 de cazuri şi mărturii din 35 de locaţii din regiunea Herson. Dintre relatările victimelor analizate, „43% au menţionat în mod explicit practici de tortură în centrele de detenţie, citând violenţa sexuală ca fiind o tactică comună impusă asupra lor de către gardienii ruşi". Autorităţile ucrainene analizează peste 97.000 de rapoarte privind crime de război şi au depus acuzaţii împotriva a 220 de suspecţi în instanţele naţionale. Autorii de crime la nivel înalt ar putea fi judecaţi la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, care a cerut deja arestarea preşedintelui rus Vladimir Putin.
  • Ucraina, depopulată de război - Rata natalităţii în Ucraina a scăzut cu 28% de la începutul războiului, potrivit unor noi date, cu 38.324 de copii mai puţini născuţi în ţară în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu 2021, înainte de invazia Rusiei. În timp ce rata natalităţii a scăzut cu 7% pe an din 2015, scăderea din 2021 până în 2023 este cea mai mare de când Ucraina şi-a câştigat independenţa în 1991. Următoarea cea mai abruptă scădere a fost în 2015, în urma anexării Crimeii de către Rusia. În acest an, s-au născut în medie 16.000 de copii pe lună, faţă de până la 23.000 de copii născuţi lunar înainte de invazia la scară largă a Rusiei.
  • Summit de pace - Volodimir Zelenski a declarat că speră ca în toamna acestui an să poată fi organizat un "summit de pace" care să pună capăt războiului pornit de Rusia contra ţării sale şi a estimat că discuţiile care se vor desfăşura săptămâna aceasta în Arabia Saudită sunt un pas în această direcţie. "Lucrăm pentru a face să se întâmple anul acesta. Toamna este foarte aproape, dar încă mai este timp pentru a pregăti summitul şi pentru a implica majoritatea ţărilor lumii", a spus Zelenski.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Moscova înarmează civilii - Guvernatorul regiunii Kursk a anunțat că va înarma un detașament format din voluntari. El spune că în viitorul apropiat va crește numărul celor înarmați la 300, fără a preciza câte persoane primesc acum arme. Și în Belgorod civilii care s-au oferit voluntari să apere teritoriul rus au primit mitraliere, arme anti-dronă și vehicule militare. Aici sunt 7 batalioane formate din aproximativ 3.000 de voluntari.
  • Zboruri suspendate către Moscova - Compania aeriană din Turkmenistan a decis să suspende zborurile către Moscova din cauza atacurilor cu drone care au vizat capitala Rusiei. Reprezentanții companiei Turkmenistan Airlines au precizat că avioanele vor zbura spre Kazan, un oraș situat la aproximativ 700 kilometri distanță de Moscova.
  • Rușii întorc armele - FSB anunță că a arestat un rus din Tambov care încerca să ajungă în Ucraina, din Turcia, pentru a lupta alături de forțele Kievului. Autoritățile ruse susțin că ucrainenii recrutează și antrenează voluntari ruși care sunt dispuși să „întoarcă armele”.
  • Putin dă decorații văduvelor - Preşedintele rus Vladimir Putin le-a înmânat miercuri văduvelor unor militari ruşi morţi în războiul din Ucraina decoraţii acordate de guvernul rus soţilor lor post-mortem şi le-a cerut funcţionarilor ruşi să-i trateze pe părinţii militarilor căzuţi în luptă "ca şi când ar fi propria lor familie".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇