Cum a învins Olha, printr-un singur gest, Rusia și cât de greu i-a fost să-l facă - Galerie foto

A refuzat să dea mâna cu o susținătoare a lui Putin, iar visul ei de a participa la Olimpiadă s-a spulberat.

Cu lacrimi în ochi, le-a transmis ucrainenilor că-i este imposibil să-i dezamăgească și că susține sacrificiul soldaților cu toate forțele sale.

La presiunea opiniei publice internaționale, impresionate de curajul sportivei din Ucraina, forul olimpic și federația de specialitate întorc o decizie nedreaptă.
Cum a învins Olha, printr-un singur gest, Rusia și cât de greu i-a fost să-l facă - <span style="color:#990000;">Galerie foto</span>
VICTORIE. Nedreptățită, fiind eliminată din concurs, Olha Kharlan e reabilitată rapid și se califică pentru Olimpiadă - Foto: Instagram/ Olha Kharlan

Războiul se câștigă și se pierde pe front, dar în jurul lui viețile oamenilor se irosesc, se consumă și se prăbușesc la fel precum cele ale soldaților care se confruntă.

Olha Kharlan, scrimera de 32 de ani, de patru ori campioană mondială, a obținut o victorie surprinzătoare în războiul de supraviețuire pe care-l duce Ucraina împotriva Rusiei.

Informația că o sportivă a fost descalificată de la Campionatul Mondial de Scrimă pentru că a refuzat să-și salute oponenta ar fi fost ceva normal în vremuri de pace.

Confruntarea cu săbii e un sport elegant, bazat pe măiestria de a mânui o armă istorică, pe agilitate, dar și pe un cod de onoare pe care adversarii îl respectă cu strictețe.

În acest cod, strângerea mâinii oponentului, la sfârșitul meciului, era o prevedere obligatorie. În vremuri normale. Dar cum nu trăim astfel de vremuri, pe umerii sportivei din Ucraina a apăsat o responsabilitate mult mai mare.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi dă naștere multor întrebări, dar îmi oferă și multe răspunsuri. Avem în față o țară care ne atacă, ne distruge casele, orașele, ne omoară cetățenii, dar terorizează și competițiile sportive. De aceea, ce s-a întâmplat astăzi trebuia să se întâmple odată și odată”, a spus Olha Kharlan, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe rețelele sociale.

ADVERTISING

Într-un meci de sabie din cadrul Campionatului Mondial de Scrimă, proba individuală, desfășurat la Milano săptămâna trecută, Olha Kharlan o învinge pe Anna Smirnova din Rusia, cu scorul de 15-7.

Meciul era decisiv pentru sportiva din Ucraina, victoria asigurându-i calificarea la olimpiada din Franța, de anul viitor. Pentru Olha ar fi fost o încheiere glorioasă a carierei. 

La sfârșitul meciului, Smirnova îi întinde mâna, dar Kharlan evită gestul, împingând vârful sabiei spre podea și plecându-și capul, un refuz ferm al strângerii de mână, dar afișând o atitudine respectuoasă față de sport și competiție.

OlhaAnnaMomentulSalutuluiCapturaVideo
SALUT. Momentul de la sfârșitul meciului în care Olha Kharlan, campioana Ucrainei, refuză să-i strângă mâna rusoaicei Anna Smirnova, fiind descalificată - Sursa: captură video de la Campionatul Mondial de Scrimă

Anna Smirnova protestează față de gestul sportivei din Ucraina și le cere arbitrilor să respecte regulamentul. 

Rămâne 45 de minute pe podiumul de concurs până când Olha Kharlan e descalificată.

Decizia Federației Internaționale de Scrimă provoacă un șoc în întreaga lume, informația despre nedreptatea provocată campioanei din Ucraina devenind un subiect de discuție la cel mai înalt nivel.

O imensă responsabilitate morală care afectează confruntarea sportivă

Mai multe organizații neguvernamentale, petiții și propuneri venite din partea forurilor sportive din diverse țări au cerut, de-a lungul timpului, federațiilor internaționale să excludă sportivii din Rusia din toate competițiile din cauza războiului nedrept pe care-l poartă în Ucraina.

Pentru anumite perioade și în unele competiții s-au luat astfel de decizii, cum ar fi ligile europene de fotbal, unele turnee de tenis, câteva campionate mondiale la diferite discipline, dar nu a existat o decizie generală. 

Era și destul de greu de luat, mai ales că Rusia, o țară extrem de prezentă în mișcarea sportivă globală, a avut și mai are o serie de reprezentanți în conducerile federațiilor internaționale.

Pentru Kremlin, de decenii, impunerea oamenilor în instituții la nivel global a fost o metodă prin care Putin și-a promovat politica naționalistă, influențând deciziile din diferite domenii, inclusiv sport.

Să nu uităm că în anul 2018 Rusia a organizat Campionatul mondial de Fotbal și Olimpiada de Iarnă, în 2014, exact anul în care Kremlinul anexează peninsula Crimeea și atacă estul Ucrainei.

Influența Moscovei în mișcarea sportivă internațională este destul de mare, iar invadarea Ucrainei a pus în dificultate o mulțime de organizații sportive din întreaga lume.

De peste un an și jumătate, pe terenurile și în sălile de sport apar probleme atunci când un sportiv sau echipă din Ucraina ajunge să se confrunte cu una din Rusia.

CitatOlha1SM

Pe umerii ucrainenilor apasă o responsabilitate morală imensă. Ei concurează gândindu-se că acasă soldații lor mor pe front, apărându-și țara în fața invadatorilor ruși, iar pe lângă obligația de a învinge pe teren, trebuie să le arate celor din țară că sunt alături de ei, încălcând, astfel, anumite reguli de fair-play, făcând declarații în conferințe de presă și prin alte diferite forme de protest.

Dar situația creată nu e normală și nici morală. E ca și cum, în competiții, sportivii din Ucraina ar fi condamnați, indirect, pentru un război pe care nu l-au declanșat, fiind obligați să se confrunte cu agresorii lor.

A ales să susțină soldații

Olha Kharlan a fost pusă de Federația Internațională de Scrimă să facă o alegere dramatică între cariera ei, prin participarea la Olimpiadă, visul oricărui sportiv, motivul pentru care se antrenează, se sacrifică și transpiră mii de ore, și țara ei.

Olha a ales să-i susțină pe soldații care luptă pentru supraviețuirea Ucrainei, spunând că nu i-a fost greu, dar cine a alergat măcar o oră întreagă, fără să se oprească, înțelege cât de dificilă, nedreaptă și răscolitoare a fost pentru campioana din Ucraina o astfel de decizie.

AnnaRusiaPutin@Twitter
RUSIA. Anna Smirnova este o susținătoare a lui Vladimir Putin și a invadării Ucrainei, în imagine, purtând căciula militară a fratelui ei care luptă în armata Kremlinului - Foto: Twitter

Ceea ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial de Scrimă i-a ajutat pe oameni, încă o dată, dacă mai era nevoie, să descopere fanatismul unor sportivi din Rusia.

Anna Smirnova este o susținătoare a lui Vladimir Putin. A postat mai multe imagini pe Telegram, o rețea socială populară în Rusia, în care își arată sprijinul pentru Kremlin, armată și invadarea Ucrainei.

CitatOlha2SM

Smirnova, deși învinsă, a făcut tot posibilul pentru ca oponenta sa să fie descalificată, profitând de prevederile regulamentului. Mai mult, a creat și un spectacol, așteptând minute bune pe podiumul de concurs, așezată pe scaun, decizia arbitrilor.

„În gestul de a nu-i strânge mâna sportivei din Rusia am fost ghidată de sentimentele și emoțiile aflate în inima mea. Când am aflat că voi fi descalificată, că voi primi cartonaș negru, am fost devastată și rănită. Am țipat de durere. Dar am început să-mi revin datorită vouă. Vă mulțumesc pentru mesaje, pentru gândurile bune, pentru susținere și, în special, pentru sprijinul pe care mi l-au arătat cei care luptă pentru salvarea țării noastre”, a spus Olha Kharlan într-un mesaj postat pe Instagram.

Rusia de azi a ajuns un stat fascist, cum susțin unii cercetători în domeniul istoriei politice, iar asta se manifestă în toate domeniile, inclusiv în sport.

Fascismul Rusiei

Din fericire, la presiunea opiniei publice internaționale, Comitetul Olimpic a anunțat că Olga Kharlan a primit un loc la Olimpiada de la Paris, iar grecul Emmanuel Katsiadakis, președintele interimar al Federației de Scrimă, a revenit asupra deciziei de suspendare, sportiva din Ucraina având posibilitatea să participe la Campionatul Mondial, pe echipe.

Russia-Africa summit in Saint Petersburg
KREMLIN. Vladimir Putin e considerat de specialiști noul lider fascist, urmașul lui Hitler și Mussolini, dar venit pe filiera ideologiei comuniste - Foto: Hepta.ro

„În Rusia de astăzi, nu există o mișcare de masă ferventă, motivată ideologic și revoluționară, care a fost una dintre caracteristicile fascismului din primele etape de manifestare, de exemplu, în cel de tip german sau italian”, a scris Ira Straus, expert în studiul păcii și războiului în țările din estul Europei.

„Pentru a înțelege fascismul din Rusia, este important să ne uităm la cealaltă formă de totalitarism, și anume, comunismul. Fascismul a fost inițial fratele istoric al comunismului, o imitație apropiată a totalitarismului și, în ideologie, fiind imaginea sa în oglindă. Cei doi frați - fascismul și comunismul - îl considerau pe celălalt geamănul său negru, luptându-se unul cu celălalt precum Cain și Abel”, a explicat Straus.

Olha Kharlan a obținut o victorie la fel de mare precum cele ale soldaților ucraineni pe front. A fost una prin care a arătat fața hâdă și jocul murdar al Rusiei, în toate domeniile, confirmând încă o dată pentru opinia publică internațională cine e cu adevărat personajul negativ, agresorul, în această criză globală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇