Cine mai susține Rusia, în ciuda războiului din Ucraina - analiză

Cine mai susține Rusia, în ciuda războiului din Ucraina - analiză

Rusia poate conta în continuare pe susţinerea mai multor ţări din Africa, America de Sud şi Asia – inclusiv pe mastodontul chinez -, în pofida invaziei şi războiului din Ucraina şi a eforturilor Occidentului de a o izola drept o paria, potrivit unei analize AFP.

În picioare, cu privirea fixă, dar în mod vizibil satisfăcut, Vladimir Putin s-a afişat vineri înconjurat de aproximativ 15 şefi de state africane, la Sankt Petersburg, la al doilea Summit Rusia-Africa.

Care este mesajul fotografiei de familie?

”Atenţia Rusiei faţă de Africa creşte neîncetat”, se laudă Putin, care a anunţat că vrea ”să construiască un parteneriat strategic” cu acest continent pe care URSS a dezvoltat relaţii solide.

ADVERTISING

Preşedintele rus a jucat, cu o zi înainte, cartea ”diplomaţiei cerealelor” şi a promis să livreze în mod gratuit cereale unui număr de şase ţări africane, în contextul în care acestea sunt îngrijorate de sfârşitul Acordului de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

Operaţiunea liderului de la Kremlin de seducţie a Africii nu a început odată cu războiul din Ucraina.

Rusia dezvoltă, de mai mulţi ani, pe acest continent ofensive diplomatice şi economice, oferindu-şi în acelaşi timp serviciile de securitate - prin gruparea paramilitară Wagner - ţărilor care sunt față în față cu amenințarea jihadistă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă, în ultimele luni, Rusia a fost nevoită să accelereze căutarea unor alternative la parteneriatele sale europene istorice.

De la începutul acestui an, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a efectuat deja două turnee pe continentul african, cu scopul de a atrage cât mai multe state de partea Moscovei și a se contura ca un apărător împotriva ”imperialismului” şi ”neocolonialismului” Occidentului.

Cum s-au poziționat aliații „istorici” ai Rusiei

Moscova dispune de asemenea, în continuare, de susţinerea mai multor lideri sud-africani şi asiatici, în special ai unor state criticiate din cauza autoritarismului acestora.

ADVERTISING

Aliaţi istorici ai Moscovei - ca Venezuela şi Cuba - au refuzat să condamne ofensiva rusă în Ucraina la primul summit al Amercii Latine cu Uniunea Europeană (UE), de la Bruxelles din luna iulie. În ”Declaraţia comună”, liderii şi-au exprimat doar ”îngrijorarea profundă faţă de războiul în curs împotriva Ucrainei”, fără să menţioneze Moscova. Nici măcar această formulare minimală nu a putut fi susţinută în unanimitate, Nicaragua refuzând să i se asocieze.

De asemenea, fără să meargă până la a susţine Moscova, Brazilia lui Lula a refuzat să furnizeze armament Ucrainei sau să impună sancţiuni Rusiei şi îi îndeamnă atât pe europeni, cât şi pe americani să înceteze ”să încurajeze războiul”.

”Izolarea Rusiei este o construcţie inventată în Occident”, a declarat pentru AFP un politilog apropiat cercurilor puterii ruse, Fiodor Lukianov. În opinia sa, ”Rusia este percepută ca o ţară care poate că are dreptate, poate că se înşală, dar ca o ţară care se opune Occidentului”. ”Iar în noul mediu internaţional, această poziţionare este mult mai eficientă şi atractivă decât ne-am imagina”, mai spune el.

Țările care păstrează tăcerea

Sunt și țări care au ales să își definească poziția prin tăcere.

La ONU, pe 24 februarie, Adunarea generală a adoptat cu majoritatea voturilor un apel la o retragere a trupelor rusești din Ucraina. Aliaţii obişnuiţi ai Moscovei au votat împotrivă - Belarus, Coreea de Nord şi Siria - iar aproximativ alte 30 de țări s-au abţinut. Printre care se află puteri de talie mondială, precum India, un cumpărător privilegiat al petrolului rusesc, dar şi China, partenera de neclintit a Rusiei.

De altfel, preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit în primăvară la Moscova, într-o vizită care s-a încheiat cu concluzia că relațiile ruso-chineze intră „într-o nouă eră”. De la acel moment, armatele rusă şi chineză au desfăşurat o serie de exerciţii militare comune.

Un alt semn al parteneriatului lor, cu scopul de a contracara hegemonia SUA, este vizita în China pe care Vladimir Putin o are programată pentru luna octombrie. Este prima vizită pe care liderul rus o va face într-o ţară membră G20 de la începutul războiului din Ucraina.

Moscova, dă asigurări Putin, intenţionează să lucreze ”mână-n mână” cu acest continent cu peste un miliard de locuitori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇