În bombardamentele de la începutul acestei săptămâni, rușii au lovit Catedrala Ortodoxă din Odesa, un monument istoric și principalul lăcaș de cult din orașul port la Marea Neagră.
În Odesa trăiește și o importantă comunitate de români, afectată de seria de atacuri ale Kremlinului, care și-a propus să distrugă portul și infrastructura pentru depozitarea grâului.
Dar de la silozuri și până la lovirea unui monument istoric, vechi de peste 200 de ani, considerat sufletul orașului, e o cale lungă.
Doborârea catedralei a provocat multă emoție în România.
„Catedrala din Odesa a fost așa de fain făcută că, ulterior, mai multe edificii similare i-au copiat stilul, inclusiv catedrala din Chișinău”, a scris Cristi Pitulice, într-un mesaj postat pe Facebook.
„În 1936, Stalin a demolat catedrala. A fost reconstruită, începând cu 1999 de către ucraineni. Centrul istoric al Odesei este în patrimoniul UNESCO, fiind una dintre cele mai frumoase și elegante zone istorice urbane din Estul Europei”, a mai subliniat Cristi Pitulice.
Mesajul care a lipsit
Pe rețelele sociale au fost sute de alte mesaje asemănătoare în care cetățenii români își arătau revolta față de barbaria rușilor, manifestându-și solidaritatea cu locuitorii orașului, dar în tot acest val de simpatie a lipsit „mesajul de susținere” al lui George Simion, președintele AUR, cel care se consideră un mare patriot și un militant pentru drepturile comunităților de români din afara granițelor.
„Rusia a lovit două orașe cu o populație majoritar românească - Reni și Izmail. Mă întreb dacă George Simion, marele român de pretutindeni, și-a exprimat protestul față de acest act barbar sau doar l-a sunat pe șeful lui de la FSB și l-a rugat să fie mai atent”, a scris Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ironizând tăcerea liderului AUR.
Anatol Șalaru este cel care a relatat în premieră faptul că George Simion a avut, de-a lungul timpului, legături cu ofițeri FSB, principala agenție de informații din Rusia.
Nici pe conturile oficiale, nici pe site-ul partidului AUR nu există vreo referință la actele de violență ale Rusiei din Ucraina, care pun în pericol viața a zeci de români care trăiesc în localitățile afectate de ultima serie de bombardamente lansate de Kremlin.
AUR, o formațiune antisemită, a doua forță politică din România
„Senatorul AUR Sorin Lavric și-a continuat și de-a lungul anului 2022 și în prima parte a anului 2023 programul de elogiere a unor criminali de război, membri ai Mișcării Legionare care au fost închiși în timpul regimului comunist sau intelectuali fasciști”, se arată în raportul Institutului Național Pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel”.
AUR, conform celui mai recent sondaj INSCOP, este a doua formațiune politică din România, după PSD. Evoluția partidului între antisemitism și conexiunea Kremlin îl transformă într-o bombă cu ceas pentru stabilitatea socială din țară și credibilitatea internațională.
Se mai pot schimba multe până la alegerile locale și parlamentare din 2024, dar până la cele europarlamentare, care vor deschide sezonul electoral din România, e greu de presupus că se va întâmpla vreo minune. Astfel, e posibil ca AUR să trimită cei mai mulți europarlamentari la Bruxelles după PSD.
Un discurs ca pare scris la Moscova
„Comisia Europeană e condusă de minți bolnave”, spune George Simion în deschiderea evenimentului de anunțare a candidaților pentru alegerile europene de anul viitor.
În mod paradoxal, începerea campaniei se realizează printr-un discurs violent împotriva Uniunii. Populismul lui George Simion frizează logica, dar prinde la mulți alegători nemulțumiți de actuala coaliție aflată la guvernare.
Ascensiunea AUR poate avea un impact major asupra României exact în momentul de prăbușire a regimului Putin și de încheiere a conflictului din Ucraina.
Din păcate, un partid care nu avea niciun impact înainte de pandemie a fost propulsat de criza provocată de restricțiile din perioada respectivă, existând indicii că a fost ajutat și susținut de cercuri de la Moscova.
Acum, ca a doua forță politică din țară, AUR a devenit o durere de cap pentru liderii cu vederi pro europene care nu găsesc soluții să stopeze avansul extremismului din România.
„Europenii ne-au adus inflație, sărăcie și o pandemie inventată”, spune Simion în discursul său, care sună ca și cum ar fi fost scris în birourile de la Kremlin.
Să trăiești până la slujba de duminică
Din păcate, 20% din cetățeni sunt de acord cu aberațiile exprimate de liderul AUR, fiind tentați să-l voteze. Dar o victorie în alegerile parlamentare de anul viitor ar putea însemna, într-adevăr, o ieșire a României din Europa, cu toate consecințele ce decurg de aici.
Atunci cei care-l aplaudă și-l susțin pe liderul populist și extremist vor simți cu adevărat, pe propria piele, cât valorează o minciună.
În Odesa, voluntarii au pus mâna pe mături și au strâns praful și molozul din catedrala lovită de proiectilele rusești. Alții se ocupă de protejarea icoanelor, se adună resturi de mobilier și se depozitează, unii cară cărămizi și bucăți de zid prăvălite pe pardoseală, făcând grămezi, afară, în fața bisericii.
A doua zi după bombardament, printr-o solidaritate emoționantă, locuitorii Odesei au ieșit cu mic, cu mare, să reconstruiască importanta clădire și s-o pregătească pentru slujba de duminică. E un gest care arată hotărârea de a rezista în fața invaziei ruse.
George Simion nu le-a transmis niciun mesaj românilor din Odesa sau celor din Izmail și Reni, dar el împrăștie minciuni la București, un loc în care pacea e asigurată de NATO și mult hulita Uniunea Europeană, dar și de sacrificiul făcut de ucraineni care luptă cu armatele lui Putin.
Un ghid din Odesa
„Sunt turiști tot mai puțini în Odesa din cauza războiului”, a declarat Oleksi Kalkin, 20 de ani, de profesie ghid, pentru cotidianul New York Times.
„Eu îmi continui munca în orice condiții, pentru ca oamenii să aibă ocazia să înțeleagă mai bine istoria orașului și să și-l amintească, în cazul în care va fi șters de pe suprafața pământului. Rușii încearcă să distrugă identitatea Odesei. Noi încercăm să facem tot posibilul pentru a ne asigura că patrimoniul și cultura ei vor supraviețui, măcar în sufletele oamenilor”, a spus tânărul ghid.