Șeful "patrioților furioși" din Rusia, reținut după ce l-a criticat constant pe Vladimir Putin

Șeful "patrioților furioși" din Rusia, reținut după ce l-a criticat constant pe Vladimir Putin

Autoritățile din Rusia l-au reținut pe bloggerul pro-război Igor Girkin, auto-intitulat șeful „Clubului patrioților furioși”. Girkin l-a criticat tot mai des în ultima perioadă pe Vladimir Putin și a fost reținut în apartamentul său din Moscova.

Potrivit BBC, Girkin a fost adus în fața instanței și este acuzat că a promovat o activitate extremistă și riscă 5 ani de închisoare. Informația privind reținerea lui Girkin a fost confirmată de avocatul acestuia.

Cunoscut și sub numele de Strelkov, Igor Girkin este un fost colonel de informații FSB care a jucat un rol cheie în acapararea Crimeei de către Rusia în 2014. El s-a aflat ulterior în fruntea armatei proxy a Rusiei în războiul care a urmat în estul Ucrainei.

ADVERTISING

Tot Girkin a fost condamnat în lipsă de un tribunal olandez în noiembrie 2022 pentru crimă, în urma rolului pe care l-a avut în doborârea unui avion de pasageri Malaysia Airline deasupra zonei de conflict, care a dus la decesul celor 298 de persoane aflate la bord.

Girkin este un susținător al războiului început de Rusia în Ucraina, dar a criticat constant autoritățile. "Am pierdut deja", a fost mesajul publicat de el pe o rețea de socializare anul trecut. De asemenea, în ultimele zile el și-a intensificat criticile care l-au vizat direct pe Vladimir Putin, acuzându-l de lașitate.

ADVERTISING

El a avut mult timp libertatea de a critica armata rusă pentru tactica adoptată în Ucraina, astfel că nu este clar ce a determinat autoritățile să îl rețină acum.

Girkin, liderul separatiștilor ruși din Donețk, anunțase în luna aprilie că înființează "Clubul Patrioților Furioși" alături de mai multe persoane nemulțumite de tactica folosită de armata rusă, printre care și Vladimir Kvachkov. Și acesta a fost acuzat de "discreditarea armatei ruse" la începutul acestei săptămâni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇