Ziua 513. Rusia amenință Polonia cu un atac direct. Rușii se antrenează să blocheze Marea Neagră. Erdogan crede că îl va convinge pe Putin

Ziua 513. Rusia amenință Polonia cu un atac direct. Rușii se antrenează să blocheze Marea Neagră. Erdogan crede că îl va convinge pe Putin

Ziua 513 de război a început cu noi atacuri în Odesa, o alertă la Podul Kerci, un exercițiu de forță al Rusiei în Marea Neagră și demiteri și demisii la Kiev.

Odesa s-a aflat pentru a 4-a noapte consecutiv sub atacurile rușilor, rachetele țintind depozite de cereale. Pagubele sunt însemnate și există și victime.

Tot în contextul retragerii Rusiei din acordul ce reglementa exportul de cereale din Ucraina, Moscova a anunțat că își antrenează militarii să blocheze temporar navigaţia pe sectoare din Marea Neagră, să captureze nave și chiar să le distrugă.

Pe de altă parte, Crimeea e în continuare în stare de alertă și dimineață au sunat alertele de atac aerian, decizându-se și închiderea temporară a Podului Kerci. Autoritățile de ocupație le-au transmis cetățenilor să se abțină să-și folosească telefoanele: „Duşmanul monitorizează discuţiile şi profită de videourile şi entuziasmul vostru”.

La Kiev, ministrul Culturii a demisionat după un conflict deschis cu Volodimir Zelenski. Președintele a decis și retragerea din funcție a ambasadorului la Londra, care reprezenta Ucraina și la Organizaţia Maritimă Internaţională.

ADVERTISING

Iar tensiunile cresc și în Polonia, unde o dronă militară de recunoaștere s-a prăbușit într-o pădure. Totodată, autoritățile de la Varșovia au decis și să sporească prezența militară la granița cu Belarusul, după ce în zonă au loc antrenamente militare conduse de liderul Wagner Evgheni Prigojin.

Iar după ce joi oficialii de la Moscova au făcut amenințări mai puțin clare, vineri Vladimir Putin a avertizat că Rusia va riposta militar dacă Polonia va lansa agresiuni împotriva statului Belarus, denunţând inclusiv activităţi poloneze în colaborare cu Ucraina şi Lituania.

Situația pe front

  • A patra noapte de atacuri în Odesa - Sirenele care avertizează cu privire la atacuri aeriene au răsunat, vineri, la Odesa, pentru a patra noapte la rând. Oficialii ucraineni susțin că rușii au lansat două valuri de rachete, cel de-al doilea lovind ținta în timp ce salvatorii încercau să stingă un incendiu. Rușii au lansat rachete Kalibr asupra unei companii agricole, în încercarea de a distruge mai multe stocuri de cereale. Se pare că au fost distruse magazii de depozitare și o parte din utilajele companiei. Guvernatorul regional Oleh Kiper a anunțat vineri dimineață că 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz au fost distruse peste noapte și două persoane au fost rănite.
  • Podul Kerci, închis iar - O alertă de raid aerian a fost activată la primele ore ale dimineții în Crimeea, autoritățile de ocupație decizând să închidă pentru 20 de minute Podul Kerci. Un consilier al liderului din Crimeea a făcut apel la oameni să rămână calmi: „Prieteni, trăim în condiţii de operaţiune militară specială. Duşmanul a lovit deja de două ori Podul Crimeii. La orice ameninţare teoretică, oamenii şi maşinile trebuie îndepărtaţi de acolo. Mii de oameni asigură securitatea non-stop. Vă rugăm să rămâneţi calmi în astfel de situaţii şi lăsaţi telefoanele. Duşmanul monitorizează discuţiile şi profită de videourile şi entuziasmul vostru”.
  • Rușii se antrenează să blocheze Marea Neagră și să distrugă nave - După ce a amenințat că va considera ținte militare legitime navele de marfă aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră, marina militară rusă a efectuat un „exerciţiu" cu tiruri reale în nord-vestul Mării Negre: „Echipajele navelor Flotei Mării Negre au efectuat trageri cu rachete asupra ţintelor de suprafaţă în timpul exerciţiului. În conformitate cu planul de antrenament de luptă al forţelor Flotei Mării Negre, echipajul navei lansatoare de rachete Ivanoveţ a efectuat trageri reale cu rachete de croazieră antinavă asupra unei nave-ţintă într-un poligon de antrenament din partea de nord-vest a Mării Negre. Datele telemetrice şi monitorizarea video de la vehiculele aeriene fără pilot au confirmat succesul exerciţiului, iar nava-ţintă a fost distrusă în urma loviturii cu rachete. De asemenea, în cursul exerciţiului comun, navele şi aeronavele flotei au exersat izolarea unei zone închise temporar navigaţiei şi au efectuat, de asemenea, un set de manevre pentru reţinerea unei nave infractoare”.
ADVERTISING

Amenințări directe pentru Polonia și indirecte, cu foametea, pentru întreaga lume

  • Dronă militară prăbușită în Polonia - O dronă militară de recunoaștere s-a prăbușit în această săptămână în sud-vestul Poloniei, a anunțat vineri radiodifuzorul privat RMF FM. Drona a fost găsită într-o pădure din apropierea satului Trzebien, în zonă aflându-se și un centru de pregătire militară. Nimeni nu a fost rănit în incident. Nu se știe de unde a venit drona și nici cine este proprietarul aparatului. Ministerul polonez al Apărării nu a comentat incidentul.
  • Putin amenință Polonia cu un atac direct - După ce joi oficialii de la Moscova au făcut amenințări mai puțin clare, vineri Vladimir Putin a avertizat că Rusia va riposta militar dacă Polonia va lansa agresiuni împotriva statului Belarus, denunţând inclusiv activităţi poloneze în colaborare cu Ucraina şi Lituania: „În ceea ce-i priveşte pe liderii polonezi, probabil că se aşteaptă să formeze un fel de coaliţie sub umbrela NATO şi să intervină direct în conflictul din Ucraina, pentru ca apoi să smulgă o bucată mai grasă pentru ei, pentru a-şi recâştiga, aşa cum cred ei, teritoriile lor istorice din Ucraina de astăzi, în vestul ţării. Teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt un cadou al lui Stalin pentru polonezi, au uitat oare prietenii noştri de la Varşovia acest lucru? Noi le vom reaminti”.
  • Șantajul Rusiei urcă prețul grâului - Preţurile grâului au crescut joi, pentru a trei zi consecutiv, după ce Rusia a ameninţat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare, adâncind temerile legate de o criză globală a securităţii alimentare. Cel mai activ contract pentru grâu tranzacţionat la Chicago Board of Trade a fost tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1,4%, la 737,6 cenţi pe buşel, atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni. Cu toate acestea, preţurile grâului rămân cu mult sub nivelurile de vârf de 1.177,5 cenţi pe buşel atinse în luna mai a anului trecut.
  • Planul Moscovei cu cerealele - Oficiali citaţi de cotidianul Financial Times spun că Rusia propune un plan prin care să furnizeze produse agricole în Africa şi să izoleze Ucraina pe pieţele mondiale. De asemenea, adjunctul ministrului rus de Externe a spus că escortarea de către Turcia a navelor cu cereale la Marea Neagră nu este o alternativă viabilă, din contră, este o „opţiune periculoasă şi imposibilă”.
  • Erdogan crede că îl poate convinge pe Putin - Pe de altă parte, președintele Recep Tayyip Erdogan a spus vineri că Turcia ”nu va ezita” să ia o iniţiativă necesară în vederea evitării unor ”efecte nocive” ale retragerii Rusiei din Acordul cerealelor, potrivit CNN. El a spus că acest acord este o „iniţiativă vitală” pentru omenire şi și-a exprimat convingerea că o discutare a ”problemei în detaliu” cu omologul său rus Vladimir Putin ”va asigura continuarea acestei acţiuni umanitare”.
ADVERTISING

Decizii la Kiev

  • Ministru demisionar după un conflict cu Zelenski - Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, şi-a anunţat demisia vineri dimineaţa, după ce Zelenski îi ceruse înlocuirea, criticând utilizarea bugetului de stat pentru proiecte culturale în detrimentul apărării: „Mi-am depus cererea de demisie premierului (joi) seara din cauza unei serii de neînţelegeri despre importanţa culturii în timp de război. În timpul războiului, fondurile private şi bugetare pentru cultură nu sunt mai puţin importante decât pentru drone, deoarece cultura este scutul identităţii noastre şi al graniţelor noastre".
  • Ambasadorul Ucrainei în UK e revocat - Preşedintele Volodimir Zelenski l-a revocat vineri pe Vadim Prîstaiko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie. Decretul prezidenţial nu oferă niciun motiv pentru demitere, dar informează că Prîstaiko a fost, de asemenea, retras şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională. Amintim că miercuri s-a aflat că Ucraina a trimis acestui organism ONU o scrisoare prin care anunţa că stabileşte o nouă rută pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României, fapt ce a stârnit un val de amenințări de la Moscova.
  • Ucraina naționalizează banca Moscovei - Banca centrală a Ucrainei a anunţat că va naţionaliza Sense Bank, deţinută de Rusia, una dintre cele mai importante bănci comerciale din ţară, şi o va pune sub administrare temporară.

Ce se întâmplă în Rusia

  • 18 ani pentru trădare pentru „perla” Rusiei - Procuratura rusă cere ca Ilia Saikov - fondatorul ”perlei” ruse a securităţii cibernetice Group-IB -, judecat cu uşile închise de „înaltă trădare”, să fie condamnat la 18 ani de închisoare, a anunţat avocatul acestuia. Ilia Sacikov a fost arestat în septembrie 2021 însă extrem de puţine informaţii au fost dezvăluite despre acest dosar. Anchete de înaltă trădare sunt clasate „secret al apărării” în Rusia.
  • Naționalist critic la adresa armatei săltat în Rusia - Anchetatorii ruşi l-au reţinut pe celebrul naţionalist rus Igor Ghirkin, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, a anunţat vineri soţia sa, o mişcare ce sugerează că autorităţile s-au săturat de criticile sale la adresa modului în care Moscova îşi conduce „operaţiunea militară specială" din Ucraina. Ea a mai spus că prietenii i-au spus că Ghirkin este acuzat de extremism: „Astăzi, în jurul orei 11:30, reprezentanţi ai Comitetului de Investigaţii au venit la noi acasă. Eu nu eram acasă. La puţin timp după aceea, potrivit portarului, l-au scos pe soţul meu afară ţinându-l de braţe şi l-au dus într-o direcţie necunoscută. Nu ştiu nimic despre locul unde se află soţul meu, nu m-a contactat", a anunţat pe Telegram soţia lui Ghirkin, Miroslava Reghinskaia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇