Capcanele pe care rușii le lasă în urma lor: Au pus explozibili în jucării și mașini de spălat (Foto & Video)

Capcanele pe care rușii le lasă în urma lor: Au pus explozibili în jucării și mașini de spălat (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Contraofensiva Kievului este încetinită de zonele înțesate cu mine, dar și de capcanele pe care rușii le-au amplasat în cele mai neașteptate locuri, obligând trupele ucrainene să înainteze cu grijă.

Înregistrările video făcute pe front în ultimele săptămâni au arătat cât de serioasă este problema minelor de teren și a altor metode simple pe care armata rusă le folosește pentru a le provoca pierderi forțelor ucrainene și a le încetini înaintarea.

Rușii au petrecut luni la rând pregătindu-și liniile pentru așteptata campanie de atac a Kievului, săpând rețele vaste de tranșee, construind posturi fortificate, plantând mine antipersonal și pregătindu-și muniția antivehicule. Chiar și unele dintre noile capacități blindate primite de la aliații occidentali au fost scoase din luptă în zonele intens minate din sudul și estul Ucrainei.

Însă rușii au și o altă tehnică simplă și eficientă pentru a-i încetini pe ucraineni: capcanele.

ADVERTISING

Folosirea capcanelor nu este ceva nou. În fiecare loc pe care forțele ruse l-au părăsit de la începutul invaziei, în februarie, armata ucraineană a găsit muniție ascunsă, pregătită pentru a exploda când era descoperită. Forțele ucrainene au găsit explozibili legați la jucării, autovehicule, mașini de spălat și chiar și la cadavrele soldaților ruși, relatează Newsweek.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olkesii Reznikov, a spus că au fost găsite dispozitive explozive și în groprile comune.

Ingeniozitatea rușilor nu are limite - potrivit unor informații care nu au putut fi verificate de publicația americană, o mină ar fi fost montată pe un arici viu.

ADVERTISING

Rușii au lăsat în urmă chiar și o brichetă cu încărcătură explozivă. Detonarea acesteia a arătat că nu era o capcană letală și nu este clar scopul acestei improvizații - ar putea fi o glumă a rușilor sau un avertisment.

Rușii sunt foarte pricepuți la astfel de improvizații pe care le-au dobândit din conflictele anterioare. "Este o moștenire a războaielor din Afganistan și Cecenia, în special din cele cecene. Asta arată elementele în creștere ale războiului neconvențional sau asimetric în Ucraina", a explicat analistul politic rus Pavel Luzin, lector la Școala Fletcher de Drept și Diplomație din Massachusetts.

Luzin consideră că minarea masivă și capcanele plantate în zonele de pe linia frontului reprezintă o provocare, dar nu una insurmontabilă. "Cred că ucrainenii sunt destul de atenți. Iar pentru ei, principalul scop nu este să forțeze armata rusă să se retragă, ci eliminarea nucleului lor de comandă – comandanții de nivel inferior, laolaltă cu ofițerii de nivel mediu, artileria și așa mai departe", a afirmat el.

Înregistrări video recente arată tranșeele pline cu explozibili pe care le-au cucerit forțele ucrainene. "Nu poate fi rapid, fiindcă peste tot sunt capcane", a scris pe Twitter un soldat ucrainean, Roman Trohimeț. "Trebuie să fim foarte atenți fiindcă sunt multe surprize aici", a adăugat el, arătând mai multe mine antipersonal ascunse într-o groapă și câteva grenade așezate într-un șanț din apropiere.

Capcanele sunt un element prin care trupele ruse încearcă să le provoace pierderi ucrainenilor, a explicat Erik Kramer, un veteran al forțelor speciale americane care acum îi instruiește pe soldații ucraineni prin Grupul de sprijin al apărării din Ucraina. "Pe lângă artilerie, aș spune că minele și capcanele sunt cei mai mari ucigași. Rușii au pus mine și capcane peste tot. Chiar și în copaci", a spus el.

ADVERTISING

Kramer a povestit că un soldat care lupta pe frontul sudic, în Zaporojie, i-a arătat o înregistrare video în care se vedeau "cinci sau șase mine antipersonal, aproape una lângă alta în unele cazuri, iar altele erau la doar un metru distanță."

"Rușii fac ceea ce fac de obicei: folosesc multe mine sau artilerie sau soldați", a mai spus veteranul american.

Armata ucraineană și liderii politici de la Kiev au admis că ritmul contraofensivei este lent, dar au subliniat că nu vor grăbi operațiunea pentru a satisface cererile occidentale de obținere a unui progres semnificativ.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, luna trecută, pentru BBC, că operațiunea contraofensivă a Kievului nu decurge conform așteptărilor. "Contraofensiva avansează mai încet decât ne dorim", a declarat el.

"Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și acum așteaptă rezultate. Nu este așa. Sunt în joc viețile omenilor. Orice ar vrea unii, inclusiv încercările de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de luptă în modul în care considerăm că este cel mai bine", a precizat liderul de la Kiev.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇