Șeful MI6 recrutează deschis spioni ruși: Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să ni se alăture

Șeful MI6 recrutează deschis spioni ruși: Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să ni se alăture

Șeful serviciului de spionaj extern al Marii Britanii, Richard Moore, a lansat miercuri o invitație rușilor care vor ca războiul să se încheie, recomandându-le să devină spioni MI6 și să contribuie la oprirea vărsării de sânge.

În al doilea discurs public de când a devenit șef al Serviciului Secret de Informații în 2020, susținut la un eveniment organizat de Politico la reședința ambasadorului Marii Britanii din Praga, Moore a spus că există puține perspective ca Rusia să prindă forță în Ucraina și că mulți cetățeni ruși au contactat MI6 în ultimele 18 luni.

ADVERTISING

„În timp ce asistă la luptele interne, corupția și incompetența crasă a liderilor lor, mulți ruși se confruntă cu aceleași dileme ca și predecesorii lor în 1968 (Primăvara de la Praga). Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să ni se alăture. Ușa noastră este întotdeauna deschisă. Vom gestiona ofertele lor de ajutor cu discreția și profesionalismul pentru care serviciul nostru este renumit, secretele lor vor fi întotdeauna în siguranță cu noi”, a spus Moore.

El a descris decizia Iranului de a furniza Moscovei drone kamikaze pentru conflictul din Ucraina drept „de neconceput” și a spus că din informațiile MI6 asta a provocat certuri interne la cel mai înalt nivel la Teheran.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că și CIA a lansat pe 15 mai o campanie online pentru recrutarea de spioni ruşi, postând pe Telegram și pe alte rețele de socializare un videoclip care face apel către oficialii ruși care se opun invadării Ucrainei să contacteze agenția de informații americană printr-un canal online secret.

Inteligența artificială și pericolul chinez

Moore a avertizat că există o luptă între China și Rusia pentru a stăpâni tehnologii precum inteligența artificială și computerele cuantice.

În legătură cu prima, șeful MI6 a spus că se îndoiește profund că inteligența artificială va putea vreodată să înlocuiască spionii.

ADVERTISING

„Unii s-au întrebat dacă va pune pe linie moartă servicii de informații precum al meu? De fapt, este mai probabil ca opusul să fie adevărat”, a subliniat el, indicând „caracteristicile unice” ale spionilor pe teren ce nu pot fi replicate.

Cu privire la amenințarea reprezentată de China, șeful MI6 a dezvăluit că agenția sa dedică acum „mai multe resurse decât oriunde altundeva”. El a subliniat totodată necesitatea de a menține deschise liniile de comunicare cu Beijingul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇