Marea Britanie spune că în loc să se plângă, Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare Occidentului: Nu suntem Amazon UPDATE Replica lui Zelenski

Marea Britanie spune că în loc să se plângă, Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare Occidentului: Nu suntem Amazon <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Replica lui Zelenski

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că Ucraina ar trebui să pună mai mult accent pe recunoştinţa către Occident pentru asistenţa acordată, după ce Volodimir Zelenski s-a arătat nemulţumit, marţi, pentru că ţării sale nu i s-a dat un calendar ferm pentru aderarea la NATO.

„Fie că ne place sau nu, oamenii ar vrea să vadă un pic de recunoştinţă”, a spus Wallace la un briefing de presă la Vilnius, atunci când a fost întrebat despre comentariile preşedintelui ucrainean, relatează The Guardian.

Zelenski a spus ar fi „absurd” ca Kievului să i se spună că este binevenit în NATO, fără a i se da o perspectivă clară de aderare.

ADVERTISING

„Uneori le ceri ţărilor să renunţe la propriile lor stocuri (de arme). Uneori trebuie să convingi congresmenii de pe Dealul Capitoliului din America”, a punctat Ben Wallace.

La rândul său, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat la un forum public organizat cu ocazia summitului NATO că „poporul american merită ceva recunoştinţă pentru disponibilitatea sa de a se implica”.

„Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a oferi o cantitate enormă de capacităţi, pentru a se asigura că soldaţii curajoşi ai Ucrainei au muniţie, apărare aeriană, infanterie, vehicule de luptă, echipamente de deminare şi multe altele pentru a se putea apăra eficient împotriva atacului Rusiei şi pentru a-şi lua, de asemenea, teritoriul înapoi”, a arătat Sullivan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

The Washington Post a scris, citând diplomaţi sub acoperirea anonimatului, că declaraţiile lui Zelenski - făcute marţi pe Twitter înainte de anunţarea deciziilor luate de aliaţi la Vilnius în privinţa Ucrainei - i-au înfuriat pe membrii delegaţiei americane.

Miercuri, la Vilnius, Zelenski şi-a mai îndulcit tonul şi a spus că este „de înţeles că Ucraina nu se poate alătura NATO atunci când este război”, dar ar fi fost ideal dacă ar fi existat o invitaţie pentru Kiev de a se alăturaAalianţei.

El a salutat rezultatele summitului NATO, în special recunoaşterea faptului că Ucraina nu trebuie să urmeze un Plan de acţiune pentru aderare (MAP), precum şi veştile bune despre pachetele de apărare anunţate în timpul summitului.

ADVERTISING

Secretarul britanic Ben Wallace a dezvăluit că a mers în Ucraina anul trecut şi a primit „o listă de cumpărături” cu arme. „Ştii, nu suntem Amazon”, a spus el. „Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo, pentru a primi o listă”, a mărturisit el.

Dar Ben Wallace a spus că a înţeles că Zelenski vorbeşte cu propriul public şi că, în ciuda nemulţumirilor sale exprimate marţi, acordul final de la summit a fost unul bun pentru Ucraina. S-a acceptat că „Ucraina aparţine NATO” şi asta a echivalat cu o invitaţie efectivă de aderare, odată ce războiul se va stinge, a arătat Wallace.

UPDATE Replica lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă la Vilnius, cum comentează declaraţiile ministrului britanic al Apărării. Acesta a răspuns pe ton de glumă, dar a subliniat că Ucraina a fost întotdeauna recunoscătoare ajutorului primit de la Londra, relatează The Guardian.

"Cred că am fost întotdeauna recunoscători Regatului Unit. Am fost întotdeauna recunoscători premierului şi ministrului Apărării, deoarece oamenii din Marea Britanie au susţinut întotdeauna Ucraina. Suntem recunoscători pentru acest lucru”, a spus Zelenski.

"Cum altfel ar trebui să îmi exprim cuvintele de recunoştinţă? Sau am putea, ştiţi, să ne trezim dimineaţa şi să ne exprimăm personal ministrului cuvintele de mulţumire. Serios, nu înţeleg esenţa întrebării. Suntem recunoscători faţă de Marea Britanie", a spus Zelenski.

Pe de altă parte, premierul britanic Rishi Sunak a părut, miercuri, că doreşte să risipească orice tensiuni create de ministrul Wallace. "Preşedintele Zelenski şi-a exprimat în mod repetat recunoştinţa faţă de mine şi faţă de poporul britanic şi, într-adevăr, şi faţă de alţi aliaţi. A făcut acest lucru în mod foarte emoţionant în parlament, când a fost în Marea Britanie la începutul acestui an. El continuă să fie recunoscător pentru sprijinul şi leadershipul noastru, precum şi pentru găzduirea multor familii ucrainene. Cred că toată lumea poate vedea că asta este ceea ce simte", a comentat Rishi Sunak într-o conferinţă de presă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇