Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că ar fi „absurd” dacă Ucraina nu ar primi invitația de a deveni membru NATO. El a subliniat că Ucraina merită respect și că s-au primit semnale că anumite chestiuni sunt discutate fără consultarea țării sale.
Zelenski a confirmat că va participa la summit-ul NATO de la Vilnius, dar a transmis un semnal clar care atestă poziția fermă pe care o va avea la această reuniune.
Într-un mesaj postat pe Twitter, președintele ucrainean a pledat din nou pentru primirea țării sale în cadrul alianței și a subliniat că incertitudinea asupra statutului a fost o motivație pentru Rusia "să-și continue teroarea", relatează The Guardian.
"Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea pe care o împărtășim. Și apreciem întotdeauna o discuție deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summit-ul NATO de la Vilnius. Pentru că e vorba despre respect.
Dar Ucraina merită de asemenea respect. Acum, pe drumul spre Vilnius, primim semnale că anumite chestiuni sunt discutate fără Ucraina. Și am dori să subliniez că această discuție este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre aderarea Ucrainei", a scris liderul de la Kiev.
"Este fără precedent și absurd când nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. Însă în același timp se adauga o formulare vaga despre 'conditiile' pentru invitarea Ucrainei.
Se pare că nu există nicio disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței.
Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în negocierile cu Rusia. Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă o motivație pentru a-și continua teroarea", și-a continuat Zelenski mesajul critic.
"Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Și vom discuta deschis despre asta la summit", a încheiat pe un ton dur președintele Ucrainei.
Volodimir Zelenski a declarat anterior că doreşte o invitaţie clară de a se alătura alianţei după ce războiul se va încheia, precum şi garanţii de securitate până la acel moment.
Liderii NATO vor încerca, la summit-ul care a început oficial marți în capitala Lituaniei, să se pună de acord asupra relaţiilor pe care le vor avea cu Ucraina şi asupra mesajului pe care îl vor transmite Moscovei.
Citește și: Summit-ul de la Vilnius, test de rezistență pentru NATO. Ce vrea Ucraina pentru a înfrânge Rusia
Consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că NATO va stabili "o cale a reformelor" pentru Ucraina, cu scopul ca această ţară să poată să se alăture alianţei nord-atlantice, însă nu şi "un calendar".
Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni miercuri cu Zelenski. Întâlnirea va marca un semn de unitate, întrucât participarea liderului de la Kiev la summit fusese pusă sub semnul întrebării.
T.D.