Replică din Ucraina, după ce un ministru britanic a cerut să nu fie tratat ca Amazon: "Era emoționat"

Replică din Ucraina, după ce un ministru britanic a cerut să nu fie tratat ca Amazon: "Era emoționat"

Oleksii Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, susţine că ministrul Apărării din Marea Britanie era probabil emoţionat şi de asta nu trebuie luat în seamă ceea ce a spus despre recunoştinţa pe care Kievul trebuie să o arate faţă de Occident.

Ben Wallace a relatat ieri că a mers în Ucraina anul trecut şi a primit „o listă de cumpărături” cu arme. „Ştii, nu suntem Amazon”, a spus el, ceea ce a produs o oarecare surpriză, pentru că declaraţia nu se încadrează în retorica britanicilor referitoare la ajutorul acordat Ucrainei.

ADVERTISING

Ministrul făcea referire la faptul că preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat dezamăgit de concluziile summit-ului NATO referitoare la aderarea Ucrainei.

Dar iată că vorbele ministrului nu sunt luate prea în serios la Kiev. Danilov a respins criticile lui Wallace, sugerând că oficialul de la Londra a vorbit astfel din cauza excesului de emoție.

„Nu aș acorda prea multă atenție la ceea ce a spus (...) Toată lumea poate spune ceva când este emoționat și apoi regretă… știu sigur că aceasta nu este poziția lui reală”, a declarat Oleksii Danilov, pentru The Guardian.

ADVERTISING

Danilov s-a arătat dornic să treacă peste această discordie, prezentând cuvintele lui Wallace mai degrabă ca o izbucnire solitară şi neinspirată decât un semnal al oboselii care se strecoară printre aliații Ucrainei, scrie sursa citată.

Oficialul a insistat că Ucraina a fost întotdeauna recunoscătoare pentru sprijinul occidental. „Ne-am dori mai mult, dar suntem recunoscători pentru ceea ce avem deja”, a spus el.

Mai mult, Danilov și-a propus să evidențieze sprijinul britanic pentru Ucraina, contrastând cu alte țări. „Dacă toată lumea ne-ar fi ajutat la fel de mult cum ne ajută Marea Britanie, am fi avut o situație total diferită acum”, a declarat el.

ADVERTISING

„În special datorită Marii Britanii, am putut rezista chiar în prima perioadă a războiului, precum și datorită Statelor Unite. Prima persoană cu care a vorbit președintele nostru la începutul războiului a fost Boris [Johnson, fostul premier britanic - n.red.] . Mai am această înregistrare istorică”, a continuat el.

Deși preşedintele Zelenski s-a arătat iniţial furios la Vilnius pentru că nu a obţinut un angajament ferm referitor la aderarea la NATO, el a schimbat ulterior retorica și a prezentat summit-ul ca pe o victorie pentru Ucraina, menționând în special un angajament de sprijin din partea G7.

„Rezultatul principal pentru noi este că vom avea un dialog direct cu șapte țări. Cu fiecare țară vom avea o abordare individuală și vom vedea cea mai bună modalitate de cooperare posibilă”, a spus şi Danilov.

Pe de altă parte, premierul britanic Rishi Sunak a părut, miercuri, că doreşte să risipească orice tensiuni create de ministrul Wallace. "Preşedintele Zelenski şi-a exprimat în mod repetat recunoştinţa faţă de mine şi faţă de poporul britanic şi, într-adevăr, şi faţă de alţi aliaţi. A făcut acest lucru în mod foarte emoţionant în Parlament, când a fost în Marea Britanie, la începutul acestui an. El continuă să fie recunoscător pentru sprijinul şi leadershipul noastru, precum şi pentru găzduirea multor familii ucrainene. Cred că toată lumea poate vedea că asta este ceea ce simte", a comentat Rishi Sunak ieşirea ministrului său.

Ziua 505. Ucraina a primit bombele cu dispersie din SUA și așteaptă arme de 1,5 miliarde de euro de la Occident. Trei scenarii de încheiere a războiului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇