Ziua 505. Ucraina a primit bombele cu dispersie din SUA și așteaptă arme de 1,5 miliarde de euro de la Occident. Biden vs Putin

Ziua 505. Ucraina a primit bombele cu dispersie din SUA și așteaptă arme de 1,5 miliarde de euro de la Occident. Biden vs Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 505 de război a debutat cu un nou atac al rușilor asupra Kievului, soldat cu cel puțin un mort și patru răniți. Este a treia noapte de atacuri asupra capitalei ucrainene, unde s-au auzit explozii în mai multe cartiere.

Între timp, forțele ucrainene au reușit să avanseze la sud de Bahmut. Trupele de apărare sunt acum la granițele orașului, iar armata ucraineană a respins trupele rusești care încercau să avanseze în direcțiile Kupiansk, Limansk, Avdiivka și Mariinsk.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, anunţă că Ucraina va căpăta ajutor militar în valoare de 1,5 miliarde de euro de la aliații occidentali. Deocamdată un general de top spune că Ucraina a primit deja bombele cu dispersie de la Statele Unite.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a reafirmat, joi, că Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat, deşi la summit-ul de la Vilnius nu a fost avansat un termen clar, iar Vladimir Putin a avertizat că perspectivele de integrare produc "noi tensiuni".

Din Rusia, generalul de divizie Ivan Popov spune că a fost demis, după ce a prezentat superiorilor situaţia dezastruoasă care domnea pe frontul din Ucraina.

Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Moscova va considera prezenţa în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16 o ameninţare în domeniul nuclear. Însă Joe Biden a minimalizat îngrijorările că Putin ar putea desfăşura arme nucleare şi l-a sfătuit pe Prigojin să fie atent ce mănâncă.

Situația pe front

  • Noi atacuri la Kiev - Atacuri nocturne asupra Kievului s-au soldat cu cel puţin un mort şi patru răniţi. Este a treia noapte de atacuri asupra capitalei ucrainene, unde s-au auzit explozii în mai multe cartiere. Serviciile de urgenţă au răspuns la apeluri în cartierele Solomianska, Şevcenko, Podolia şi Darniţa, în urma unor "explozii în capitală", a declarat primarul oraşului, Vitali Kliciko. "În cartierul Podilski, unde s-a declanşat un incendiu într-un bloc de apartamente, a fost descoperită o persoană decedată", a spus edilul.
  • Drone doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 20 de drone Shahed-136/131 lansate de forțele ruse noaptea trecută. Au fost doborâte și două rachete Kalibr. ”Am desfăşurat cu succes o operaţiune de apărare antiaeriană”, anunţă purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iuri Ignat.
  • Ucisă la 85 de ani - O femeie de 85 de ani a fost ucisă de bombardamentele ruşilor într-un sat din regiunea Herson, a anunţat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
  • Trupele ucrainene avansează - Forțele ucrainene au reușit să avanseze la sud de Bahmut, a anunțat ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Trupele de apărare sunt acum la granițele orașului, iar armata ucraineană a respins trupele rusești care încercau să avanseze în direcțiile Kupiansk, Limansk, Avdiivka și Mariinsk, a precizat Maliar.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • General demis - Generalul rus de divizie Ivan Popov a anunţat că a fost demis din funcţia de comandant al celei de-a 58-a Armate, după ce a prezentat ierarhiei militare situaţia dezastruoasă care domnea pe frontul din Ucraina. Potrivit acestuia, militari ruşi au fost înjunghiaţi în spate din cauza greşelilor unor ofiţeri de rang înalt din armată. Contactat de Reuters, Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu. Detalii AICI
  • Rusia acuză și amenință NATO - Summit-ul NATO a arătat că alianţa militară occidentală se întoarce la „schemele Războiului Rece”, a declarat Ministerul rus de Externe, avertizând că Moscova este pregătită să răspundă la ameninţări prin utilizarea „tuturor mijloacelor”. Detalii AICI.
  • F-16, amenințare nucleară - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a avertizat că Rusia va considera prezenţa în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, probabil la sfârşitul primului trimestru al anului 2024, o ameninţare în domeniul nuclear. "Am informat puterile nucleare - Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio garanţie nu va ajuta aici", a apreciat şeful diplomaţiei ruse.
  • Şeful spionajului rus a vorbit cu şeful CIA - Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat că el şi omologul său de la CIA, William Burns, au discutat "ce să facă cu Ucraina" într-o convorbire telefonică ce a avut loc la sfârşitul lunii trecute. Şeful SVR susţine că cea mai mare parte a convorbirii, care a durat aproximativ o oră, s-a axat pe Ucraina. "Am luat în considerare şi am discutat despre ce să facem cu Ucraina", a afirmat Narîşkin. CIA a refuzat să comenteze declaraţiile sale, precizează Reuters. Narîşkin a declarat pentru TASS că negocierile privind războiul vor deveni posibile la un moment dat. Agenţia nu a precizat dacă acest comentariu face parte din conversaţia şefului SVR cu Burns.
  • Unde e Surovikin - Generalul Serghei Surovikin, care a dispărut practic după rebeliunea armată eşuată a grupării Wagner şi care era suspectat că ar fi avut legătură cu revolta, "se odihneşte", a declarat preşedintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat, Andrei Kartapolov. "Se odihneşte. Nu este disponibil acum", a declarat Kartapolov, pentru canalul Telegram Shot. Între timp, publicaţia Verstka scrie că Surovikin, comandantul adjunct al forţelor ruse din Ucraina, a fost reţinut de serviciile de securitate ruse în legătură cu revolta mercenarilor Wagner din 24 iunie.
ADVERTISING

Ajutor militar

  • 1,5 miliarde de euro ajutor - Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, anunţă pe Twitter că Ucraina va primi ajutor militar în valoare de 1,5 miliarde de euro din pachetele promise de aliații occidentali. El spune că Ucraina va primi rachete cu rază lungă de acțiune SCALP, tancuri Leopard, sisteme Patriot suplimentare și instruire pe F-16 pentru piloți.
  • Au venit bombele cu dispersie - Ucraina a primit bombele cu dispersie de la Statele Unite, după ce preşedintele Joe Biden anunţa săptămâna trecută că a luat ”decizia dificilă” de a aproba livrarea acestui tip de armament controversat. ”Tocmai le-am primit. Nu le-am folosit încă, dar ar putea schimba în mod radical” situaţia pe câmpul de luptă, spune generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii, comandantul Operaţiunii Tavria, într-un interviu acordat CNN. ”Inamicul înţelege că, prin primirea acestei muniţii, noi vom avea un avantaj. Inamicul va abandona partea de teren unde este posibil să folosim acest” armament, declară el.
  • Rachetele tactice cu rază lungă - Ucraina ar beneficia din furnizarea de către SUA de rachete tactice cu rază lungă de acţiune, ATACM, a afirmat generalul Randy George, nominalizat de preşedintele Biden pentru funcţia de şef de stat major al armatei. "ATACMS-urile sunt, evident, grozave. Racheta are un sistem foarte bun, măreşte raza de acţiune. Deci, practic, ceea ce ar oferi este capacitatea de a ataca ţinte mai izolate", a declarat generalul. Detalii despre aceste rachete AICI

Diplomaţie de război

  • Biden vs Putin - Preşedintele SUA a reafirmat, joi, că Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat, deşi la summit-ul de la Vilnius nu a fost avansat un termen clar. "Întrebarea nu este dacă Ucraina va adera sau nu la NATO, ci când va putea adera. Vor adera la NATO", a declarat Joe Biden, într-un discurs rostit în Finlanda. Însă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, crede că perspectivele integrării Ucrainei în NATO generează noi tensiuni: "Aceste perspective creează noi tensiuni pe scena mondială".
  • Atenţie la ce mănâncă - Joe Biden l-a sfătuit pe liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, să "fie atent" la ceea ce mănâncă, referindu-se la posibilitatea ca acesta să fie otrăvit.
  • Fără temeri nucleare - Preşedintele american a minimalizat îngrijorările că Putin ar putea desfăşura arme nucleare, pentru a încerca să îşi reafirme controlul după revolta eşuată a grupului militar privat Wagner de luna trecută. "Nu cred că există vreo perspectivă reală - deşi nu se ştie niciodată - ca Putin să folosească arme nucleare. Nu numai Occidentul, dar şi China şi restul lumii au spus: Nu mergeţi acolo", a declarat Biden.
  • Nu îl băgaţi în seamă! - Oleksii Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, susţine că ministrul Apărării din Marea Britanie era probabil emoţionat şi de asta nu trebuie luat în seamă ceea ce a spus despre recunoştinţa pe care Kievul trebuie să o arate faţă de Occident. Detalii AICI
  • "Un idiot complet" - Alexei Lihacev, directorul Rosatom (autoritatea nucleară din Rusia), a respins joi afirmațiile ucrainene conform cărora Moscova ar fi pus la cale să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie pe care o controlează. El spune că nicio dovadă nu susține afirmația și doar „un idiot complet” ar face un lucru atât de nesăbuit. Kievul a acuzat în repetate rânduri că forțele ruse plănuiau să arunce în aer centrala din sudul Ucrainei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat miercuri că nu a văzut mine sau explozibili, în timpul unei inspecții la centrală, dar încă așteaptă să obţină acces pe acoperișurile reactoarelor nr. 3 și nr. 4.
ADVERTISING

Scenarii pentru încheierea războiului

  • Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a expus într-o intervenţie televizată trei scenarii pe care conducerea ucraineană le examinează privind încheierea războiului. Există doar trei scenarii de încheiere a războiului.
  1. Primul: noi câştigăm şi va exista atunci statul Ucraina, care va domina regiunea pe ansamblul ei, şi prin urmare va avea relaţii de parteneriat clar stabilite.
  2. Al doilea scenariu ar fi ca Ucraina să piardă, iar atunci Ucraina va muri treptat în decurs de câţiva ani.
  3. Există şi un al treilea scenariu, de mijloc: nu pierdem, dar există o linie de demarcaţie - Minsk-3 (de genul celor de până acum care erau destinate să aducă pacea în Donbas - 2014 şi 2015). Asta înseamnă că veţi muri foarte lent. Veţi fi conectaţi la aparate care vă vor ţine în viaţă", a declarat Podoliak, adresându-se concetăţenilor săi.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că vrea să "recupereze pământul" din Ucraina şi să "pedepsească toate crimele" comise de armata rusă de la începutul războiului. Zelenski a declarat că Kievul nu se va mulţumi cu o "îngheţare" a frontului împotriva trupelor ruse şi că intenţionează să recupereze toate teritoriile ocupate. "Vrem să ne recuperăm pământul, să restabilim securitatea pe teritoriul nostru, să obţinem întoarcerea celor care au fost forţaţi să părăsească ţara şi să pedepsim toate crimele ruseşti", a insistat el. "Aceasta este o victorie, iar un conflict îngheţat nu este o victorie", a adăugat el.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇