Viespile Neînfricate, arma secretă cu care ucrainenii fac "curățenie" în tranșeele rușilor (Video)

Viespile Neînfricate, arma secretă cu care ucrainenii fac "curățenie" în tranșeele rușilor (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sunt rapide, foarte ieftine și multifuncționale: dronele Wild Hornet zdrobesc inamicul pe linia frontului, dar finanțarea e vitală pentru ca livrarea să acopere cererea.

Undeva, în sudul Ucrainei, o mică echipă tactică a armatei ucrainene are o sarcină ce pare imposibilă. Oamenii lui Mihailo, comandantul grupei, trebuie să găsească un mod de a curăța rețeaua de tranșee a inamicului, deși acestea sunt adânc săpate, iar rușii au superioritate numerică și mai multe echipamente blindate.

Dar rușii n-au "viespile", dronele Wild Hornet rapide și foarte manevrabile pe care voluntarii ucraineni le-au asamblat și le-au oferit forțelor armate. Foarte potrivite pentru operațiuni kamikaze, acestea pot fi folosite și pentru ghidarea rachetelor, lansarea unor bombe de dimensiuni mici sau în misiuni de recunoaștere aeriană, scrie Kyiv Post.

Echipa lui Mihailo își pune cele zece drone Wild Hornet pe modul de aruncare a bombelor și se apucă de treabă. Într-un atac neîncetat, echipa lui folosește dronele pentru a lovi cu precizie inamicul din tranșee, apoi "viespile" se întorc pentru a fi reîncărcate și pornesc zumzăind spre pozițiile inamicului pentru a-i provoca mai multe daune.

ADVERTISING

Strategia funcționează - așa cum un roi de viespi întărâtate tăbară pe un intrus și nu-i mai dă pace, dronele ucrainene îi alungă de pe poziții pe ruși, obligându-i să se retragă în dezordine. Până la lăsarea întunericului, unitatea ucraineană a avansat trei kilometri.

"E o armă foarte eficientă și precisă. Avem mai puțin armament și mai puțină artilerie decât inamicul, așa că a trebuit să ne gândim la ceva pentru a face asta cu ceva care costă mult mai puțin decât muniția de artilerie. Wild Hornet acoperă această nevoie", a explicat Mihailo.

Trupa lui Mihailo face parte din lista tot mai lungă de brigăzi și formațiuni de luptă ucrainene care folosesc drone Wild Hornet în contraofensivă și în alte sectoare active ale frontului. Printre acestea se numără unitățile de spionaj ale armatei, Brigada Prezidențială Separată, Brigada 3 de Asalt Separată, Briagada Mecanizată Separată 24 și Batalionul de Recunoaștere Separat 120.

Arme eficiente la preț de chilipir

"Viespile" sunt de mărimea unui pisoi. Fiecare poate transporta o încărcătură explozivă de până la două kilograme, precum o rachetă antitanc. Asta înseamnă de patru ori capacitatea de transport a modelului Mavic 3, cea mai cunoscută dronă din dotarea forțelor ucrainene, care poate căra doar 500 de grame, greutatea unei grenade.

ADVERTISING

Wild Hornet costă doar un sfert din prețul unei drone Mavic (400 de dolari în comparație cu 2.000-3.000 de dolari), e de cinci ori mai rapidă (150 km/h față de 30 km/h) și poate opera în diferite moduri, cu diferite capacități și frecvențe de semnal, în funcție de nevoile unității. O dronă Mavic, în schimb, vine preasamblată de producătorul chinez și nu poate juca rolul kamikaze.

Un alt avantaj important al "viespilor": Wild Hornet nu folosește semnal GPS, astfel că pentru inamic este mult mai greu să detecteze și să țintească operatorul. Dronele pot opera, totodată, pe frecvențe pe care rușii nu le pot perturba cu mijloace de război electronic.

În plus, dronele sunt produse în Ucraina cu componente ușor de procurat și nu sunt vulnerabile la sincopele din alimentarea cu piese precum Mavic, care depinde de furnizările din China.

"Este o nouă tehnologie revoluționară dezvoltată de ucraineni. Dronele sunt rapide, foarte manevrabile și aproape imposibil pentru inamic să le doboare. Salvează viețile soldaților ucraineni. Sunt un câștig colosal dacă poți să distrugi un tanc de un milion sau două milioane de dolari cu o dronă care costă 400 de dolari", a spus Iuri Viniciuk, editor la site-ul Censor.net.

ADVERTISING

"Viespile" sunt atât de eficiente, încât un operator din cadrul Brigăzii de Tancuri 1 care acționa în Zaporojie a spus pentru The Guardian în iunie că membrii unității sale au cheltuit 70% din soldele lor pentru a cumpăra drone. Necesarul e foarte mare pentru că forțele ucrainene pierd 300-500 de drone pe zi în lupte, cele mai multe din cauza bruiajului inamicului, scria Censor.net în mai.

Stăpânul "viespilor"

Ideea creării acestei drone îi aparține lui Dmitro Prodaniuk, un dezvoltator web și voluntar din Kiev din cadrul organizației de caritate Svoboda Ukraini (Libertatea Ucrainei). Un prieten din unitatea de elită Brigada Separată Prezidențială l-a întrebat în februarie dacă voluntarii le pot furniza niște drone de tip FPV (first-person view) pentru a le folosi în atacuri kamikaze.

Super-rapidele și manevrabilele drone FPV sunt concepute pentru concursuri de drone și manevrate cu console portabile, iar o cameră video montată pe "nasul" dronei transmite imagini live.

Prodaniuk nu avea mare experiență în domeniul dronelor FPV, dar i-a spus prietenului că o să se intereseze. El a întrezărit potențialul militar imens al acestor drone și s-a apucat să creeze un model care să poată arunca bombe, dar să și facă recunoaștere - o capacitate multirol pe care puține drone o au.

"Mi-am dat imediat seama că trebuia să depun efort maxim în asta", a spus el într-un interviu, în timp ce livra încă 20 de "viespi" pe front cu o camionetă primită din donații de Svoboda Ukraini.

Brigada s-a arătat imediat interesată de această dronă FPV multirol și a trimis operatori care să învețe să folosească noua "jucărie", iar Prodaniuk a renunțat la toată activitatea de voluntariat pentru a se concentra pe proiectul "viespilor" împreună cu alți patru voluntari și mai mulți ingineri.

Site-ul de știri Censor.net a organizat în primăvară o campanie de strângere de fonduri de 46.000 de dolari pentru 100 de "viespi", iar o a doua campanie a început în iunie pentru a strânge 27.000 de dolari. În mai puțin de o săptămână s-au adunat 11.000 de dolari.

Dronele au avut un efect imediat pe front - operatorii i-au trimis înregistrări cu "viespile" distrugând tancuri și alte tipuri de echipament militar. "Ne-au căutat ca să ne mulțumească pentru că i-am ajutat pe operatorii de drone să salveze viețile soldaților și doreau să le trimitem mai multe", a povestit Prodaniuk.

Voluntarii îmbunătățesc constant dronele pe baza semnalelor primite de la trupele care le folosesc și pregătesc acum modele care pot transporta o sarcină de până la cinci kilograme și care pot acționa noaptea. Aceste noi funcții pot avea un impact enorm asupra contraofensivei Ucrainei.

Cererea pe front a explodat

Pe măsură ce s-a dus vorba despre "viespile" rezistente la bruiaj, cererea de pe front a explodat, iar Prodaniuk și cei cinci voluntari nu mai fac față. Ei livrează acum pentru cinci brigăzi ucrainene și alte unități, lucrând contracronometru pentru a asambla între 100 și 150 de bucăți pe lună. Plănuiesc, însă, să crească volumul la 400 și să lanseze noi strângeri de fonduri.

Mihailo abia așteaptă sosirea altor drone. El preferă "viespile" în locul mortierelor sau artileriei. "Precizia unei lovituri de mortieră e limitată și afectată mult de distanță, de condițiile meteo și de vânt", a spus el, arătând că o lovitură de mortiere poate costa între 1.000 și 2.000 de dolari.

"La o distanță de cinci kilometri, e foarte greu pentru o mortieră să lovească aproape de linia tranșeelor unde se află trupele inamicului. Cu o dronă FPV, putem să ghidăm muniția precis către țintă aproape până în ultima secundă. E de multe ori mai ieftină și mai eficientă decât o mortieră. Nici nu se compară. Nu se compară nici cu artileria grea: aici comparația e și mai mult în favoarea dronelor FPV", a detaliat Mihailo.

"Iar dacă folosim Wild Hornet ca să aruncăm muniție, putem să o facem de 10 sau 15 ori. Asta înseamnă că costul unei lovituri se reduce de mai multe ori. De asta e o armă foarte bună", a adăugat comandantul ucrainean.

Noul lot de 20 de "viespi" pe care îl expediază Prodaniuk va stârni din nou haosul în tranșeele rușilor. Singura grijă a soldaților ucraineni e să primească destule și la timp, așa că strângerea de fonduri rămâne vitală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇