În ziua 515 de război, Odesa a fost din nou zguduită de atacuri puternice. Doi oameni au fost uciși și 22 răniți, din care patru copii. Cea mai mare biserică din oraș, veche de două secole, a fost distrusă, iar consulatul Greciei a fost avariat.
În timp ce Ucraina promite un răspuns pe măsură, Rusia zice că a vizat teroriști prin atacurile din Odesa și că, cel mai probabil, ucrainenii și-au distrus singuri biserica.
De asemenea, un atac al Rusiei cu bombe cu dispersie a avut loc asupra oraşului Drujkivka din estul Ucrainei. O persoană a murit și alte trei au fost rănite.
Iar Volodimir Zelenski a anunţat că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Iar NATO a fost de acord și prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc miercuri.
Între timp, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. La întâlnire, Lukașenko a spus că „nu există nicio contraofensivă (a ucrainenilor - n.red.)", iar Putin i-a replicat: „Există, dar a eșuat”.
Însă secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, e de altă părere şi susţine că Ucraina a recuperat deja aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului.
Tot Lukaşenko se ţine de glume pe seama mercenarilor Wagner: „Mă stresează. Îmi zic că vor să meargă într-o excursie în Polonia”.
Sâmbătă, în ziua 514, au fost noi explozii în Crimeea, unde a fost lovit un depozit de muniții. Iar Zelenski a promis un răspuns pe măsură pentru atacurile ruse devastatoare din Odesa.
Evoluții pe front
- Nou val de atacuri la Odesa - Rusia a lansat duminică un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră. Două persoane au fost ucise și 22 rănite, inclusiv patru copii. Atacurile au afectat infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită. Forţele aeriene ucrainene au declarat că după miezul nopţii Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei.
- Biserică din 1809, grav avariată - Agenţia de ştiri RBC-Ucraina a informat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, catedrala Spaso-Preobrajenski, sfinţită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor. Videoclipuri pe reţelele sociale arată dărâmături în interiorul unei biserici în care s-a declanşat şi un incendiu, în timp ce un bărbat îndurerat merge şi repetă: "Biserica nu mai este".
- Ucraina promite represalii - Noul atac al forţelor ruse din cursul nopţii împotriva Odesei s-a soldat cu doi morţi şi a provocat „distrugerea” unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO, a afirmat duminică Ucraina, vorbind despre „crimă de război”. „Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. „Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa”, a adăugat el.
- Zelenski cere arme - Președintele Ucrainei a solocitat aliaţilor mai multe sisteme de apărare aeriană „pentru întregul nostru teritoriu, pentru toate orașele și comunitățile noastre”.
- 19 rachete de tipuri diferite - Zelenski a menţionat că la Odesa au fost trase 19 rachete de tipuri diferite. Racheta care a lovit altarul catedralei a fost un X-22, adică o rachetă antinavă.
- Consulat lovit - În atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din patrimoniului mondial şi se află sub protecţia UNESCO. În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip, adaugă Zelenski.
- Reacţia BOR - ”Bombardarea recentă a Catedralei ortodoxe „Schimbarea la Faţă” din Odesa. Încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale. Gnosticismul ei religios-politic dispreţuieşte agresiv lumea care nu-i aparţine”, a scris Vasile Bănescu (purătorul de cuvânt al BOR) pe Facebook.
- Rusia zice că a vizat teroriști - Rusia a afirmat că a distrus toate ţintele pe care le-a vizat în Odesa, dând asigurări că locurile lovite erau folosite pentru pregătirea de „acte teroriste” împotriva sa. „În această noapte, forţele armate ale Federaţei Ruse au efectuat un atac (…) asupra unor instalaţii unde erau în pregătire acte teroriste împotriva Rusiei cu ajutorul unor drone navale”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. Separat, ministerul a susţinut că relatările ucrainene despre o lovitură rusească asupra Catedralei „Schimbarea la faţă” sunt false şi „cauza probabilă” a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană. Însă arhidiaconul catedralei, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea "enormă" a bisericii - despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete ruseşti.
- Atac al Rusiei cu bombe cu dispersie - Un soldat ucrainean a murit şi cel puţin trei persoane civile au fost rănite, între care un cameraman de la Deutsche Welle, sâmbătă, într-un atac rusesc în care a fost folosită muniţie cu dispersie. Atacul a avut loc asupra oraşului Drujkivka din estul Ucrainei, relatează CNN. Detalii AICI.
- 50% din teritoriu recuperat - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului anul trecut. „A fost deja recuperat aproximativ 50% din ceea ce a fost confiscat inițial”, a declarat Blinken pentru CNN. „Acestea sunt încă zile relativ timpurii ale contraofensivei. Este greu. Nu se va desfășura în următoarea săptămână sau două. Cred că va mai dura câteva luni”,
Alte informații relevante
- Zelenski a cerut întrunirea Consiliului NATO-Ucraina - Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. El a precizat că reuniunea va avea loc în zilele următoare: „Putem depăşi criza de securitate din Marea Neagră”. Ucraina a notificat în această săptămână ONU că îşi stabileşte o rută proprie pentru transportul cerealelor, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României.
- NATO a fost de acord - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.
- Decizie surpriză a Băncii centrale a Rusiei - Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda de referinţă peste aşteptări, cu 1 punct procentual, la 8,5%, mărind costul împrumuturilor, deoarece slăbiciunea rublei a amplificat presiunile inflaţioniste exercitate de o piaţă a forţei de muncă limitată şi cererea puternică a consumatorilor. Aceasta este prima majorare a dobânzilor efectuată de banca centrală rusă în mai mult de un an. "Riscurile pro-inflaţioniste au crescut semnificativ pe termen mediu”, a spus banca. Decizia i-a surprins pe analiştii intervievaţi de Reuters, care prognozaseră o creştere de 0,50 de puncte procentuale.
- Centrul de reparații din Polonia e gata - Un centru de reparaţii în Polonia pentru tancuri germane de luptă Leopard 2 folosite în Ucraina, cerut de ministrul german al Apărării Boris Pistorius, a fost finalizat şi pus în funcţiune, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak. Primele două Leopard au ajuns deja din Ucraina la uzina Bumar. În acest centru urmează să fie reparate tancuri Leopard din Germania şi Polonia care sunt folosite de Ucraina în lupta împotriva forţelor ruse.
Întâlnire Putin - Lukaşenko
- Lukaşenko, la Sankt Petersburg - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit la Sankt Petersburg, unde are programată pentru duminică o întâlnire cu Vladimir Putin. Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de ştiri BelTA, Lukaşenko soseşte pe aeroportul din Sankt Petersburg. Îmbrăcat într-o ţinută sport, el este întâmpinat de mai mulţi oficiali locali.
- Schimb de replici - La întâlnirea dintre liderul belarus și președintele rus, a avut loc următorul schimb de replici: Lukașenko - „Nu există nicio contraofensivă". Putin - „Există, dar a eșuat”.
- Wagner vrea în Polonia - „Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze: Vrem să mergem în Occident. Lăsaţi-ne, ne spun ei”, i-a spus Lukaşenko lui Putin. „De ce trebuie să mergeţi în Occident? „Păi, mergem într-o excursie la Varşovia, la Rzeszow”, a spus preşedintele Belarusului, ironizând temerile Varşoviei, care şi-a mutat trupe în estul ţării, spre graniţa cu Belarusul, după ce luptătorii Wagner au început antrenamente în apropierea frontierei. „Îi ţin în centrul Belarusului, aşa cum am convenit”, a adăugat Lukaşenko.