Ziua 514: Noi explozii în Crimeea, a fost lovit un depozit de muniții. Zelenski promite un răspuns pentru atacurile ruse din Odesa

Ziua 514: Noi explozii în Crimeea, a fost lovit un depozit de muniții. Zelenski promite un răspuns pentru atacurile ruse din Odesa

În ziua 514 de război, noi atacuri au avut loc în Peninsula Crimeea, unde ar fi fost lovite un depozit de muniții, dar și un aerodrom și un depozit de petrol.

Și președintele Volodimir Zelensky a făcut un bilanț al bombardamentelor violente și susținute ale rușilor în Odesa din această săptămână. El a concluzionat că „doar răul absolut poate da astfel de lovituri” și a promis că „va exista un răspuns”. Zelenski a mai spus, cu ocazia unui discurs ținut la Forumul de Securitate Aspen, că podul din Crimeea este o țintă legitimă pentru Ucraina și trebuie „neutralizat”.

De asemenea, un oficial ucrainean a confirmat că aproximativ 5.000 de mercenari Wagner au ajuns în Belarus, dar a spus că prezența acestora aici nu pune probleme pe termen imediat.

Iar în problema exportului de cereale a intervenit și China. Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut vineri în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina, pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.

Vineri, în ziua 513, Rusia a amenințat Polonia cu un atac direct, rușii se antrenează să blocheze Marea Neagră, iar Erdogan a declarat că crede că îl va convinge pe Putin.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Explozii în Crimeea - Un atac ucrainean cu drone a provocat explozii la un depozit de muniţii sâmbătă în Crimeea, a declarat guvernatorul acestei peninsule, care a ordonat evacuarea populaţiei pe o rază de cinci kilometri şi suspendarea temporară a traficului pe Podul Kerci, transmite France Presse. Serghei Aksionov a declarat că a avut loc o explozie la depozitul din Krasnohvardiiske, din centrul Crimeei, dar nu a raportat pagube sau victime. Imagini difuzate de presa de stat au arătat un nor gros de fum gri la faţa locului. Imaginile difuzate de presa de stat au arătat un nor gros de fum gri la locul deflagraţiei. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului.
  • De asemenea, sunt raportate atacuri la un aerodrom și un depozit de petrol din satul Oktyabrskoye, lângă Simferopol, în Peninsula Crimeea.

Și un incendiu la gara Elevatornaya, din Oktyabrsky.

  • Atac revendicat - Într-o postare pe Telegram, forţele armate ale Kievului au părut să revendice atacul, difuzând, la rândul lor, o înregistrare video în care se văd coloana de fum şi camioane militare cu semnul ”Z” pe ele şi precizând că este vorba despre un depozit de muniţie şi un rezervor petrolier. „Forţele Armate au distrus o bază petrolieră şi depozitele armatei ruse din Oktiabrskul ocupat temporar (districtul Krasnogvardiiske). Glorie Forţelor Armate ale Ucrainei!”, a transmis armata ucraineană în postarea de pe Telegram.
  • Zelenski, despre atacurile din Odesa - Preşedintele Zelenski a făcut un bilanț al atacurilor ruse susținute din Odesa. ”Rusia a mai ucis doi copii astăzi. Atacul rusesc cu artilerie asupra satului Drujba, comuna Toreţk, regiunea Doneţk. O fată născută în 2007 şi un băiat născut în 2013 au murit. În regiunea Cernihiv, satul Honcharivske – a lovit o rachetă. Două femei au fost ucise, îndepărtarea molozului este în desfăşurare… Un centru cultural, o şcoală, clădiri rezidenţiale au fost afectate. Condoleanţele mele rudelor şi prietenilor celor decedaţi”, a transmis Zelenski, în mesajul de vineri. „În total, de la începutul săptămânii, peste 20 de oameni au avut de suferit din cauza terorii ruseşti doar în regiunea Odesa. (...) Doar răul absolut poate da astfel de lovituri. Va exista un răspuns”, a mai spus președintele Ucrainei.
  • Mii de mercenari Wagner în Belarus - Aproximativ 5.000 de mercenari Wagner au ajuns în Belarus, potrivit unui purtător de cuvânt al grănicerilor din Ucraina. Prezența acestora nu pune probleme pe termen imediat, a mai spus acesta, citat de The Kyiv Independent.
  • Drone ruse distruse - Forțele ucrainene au distrus toate cele cinci derone lansate peste noapte de Rusia în regiunea sud-vest, au raportat sâmbătă Forțele Aeriene ucrainene.
  • Podul Kerci trebuie neutralizat - În timpul unui discurs la Forumul de Securitate Aspen, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că podul din Crimeea este o țintă legitimă pentru Ucraina și trebuie „neutralizat”.
  • Bulgaria, mai mult ajutor - Parlamentul Bulgariei a fost de acord să trimită Ucrainei ajutor militar suplimentar, inclusiv aproximativ 100 de vehicule blindate din epoca sovietică.
  • Unde avansează rușii - În timp ce trupele ruse se află în cea mai mare parte în defensivă în partea de sud a frontului din Ucraina, în celelalte sectoare ale frontului reuşesc să desfăşoare acţiuni ofensive, potrivit actualizărilor privind evoluţia conflictului oferite sâmbătă de armata ucraineană, de lideri regionali ucraineni şi bloggeri militari ruşi, consemnează CNN. În special în regiunea Lugansk din estul Ucrainei trupele ruse par să le fi pus pe cele ucrainene clar în defensivă. Aceasta în timp ce armata ucraineană îşi prioritizează resursele şi eforturile în partea de sud. Kievul are deocamdată ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.
  • Bilanțul contraofensivei - Aproape lipsită de sprijin aerian, în timp ce armata rusă îşi foloseşte avioanele şi elicopterele de atac, armata ucraineană a recuperat deocamdată doar circa 200 de kilometri pătraţi de teritoriu. Potrivit The New York Times, în primele două săptămâni ale contraofensivei armata ucraineană a pierdut circa 20% din armamentul greu, rata pierderilor scăzând ulterior, după ce comandanţii ucraineni au făcut schimbări tactice, recurgând mai mult la atacuri susţinute de artilerie pentru a epuiza trupele ruse, acestea din urmă beneficiind însă de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o folosesc la rândul lor intens.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • China cere reluarea rapidă a exportului de cereale - Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut vineri în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina, informează DPA. Beijingul speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.
  • Discuții cu NATO pentru cereale - Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre susținerea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, scrie The Guardian. El susține că au fost identificați pașii pentru deblocarea acordului. „Am identificat cu dl Stoltenberg prioritatea și pașii viitori necesari pentru deblocarea și funcționarea durabilă a coridorului de cereale din Marea Neagră”, a spus Zelenski.
  • Ambasadorul rus în Polonia, convocat - Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost convocat "de urgenţă" sâmbătă la Ministerul de Externe polonez în urma unor declaraţii făcute de preşedintele rus Vladimir Putin vineri, calificate drept "provocatoare" de Varşovia, relatează AFP. Preşedintele rus a acuzat Polonia că ar avea "planuri revanşarde" şi că vrea să recupereze teritorii din vestul Ucrainei. o acuzaţie recurentă a autorităţilor ruse. Putin a menţionat între altele că regiunile de vest ale Poloniei actuale au fost un "cadou al lui Stalin" făcut polonezilor după cel de-al Doilea Război Mondial.
  • Jurnalist rus ucis - Un jurnalist rus a fost ucis sâmbătă, iar alți trei ziariști au fost răniți în apropierea liniei frontului din Ucraina, informează Reuters. Este vorba de un corespondent de război al agenției ruse de știri RIA, care a fost ucis în apropierea liniei de front din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Acesta a precizat că Ucraina a lansat un atac de artilerie folosind muniție cu dispersie. Reuters nu a reușit să verifice din alte surse relatarea ministerului.
  • Prigojin și-a înregistrat o companie în Belarus - Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a înregistrat o societate comercială în Belarus, ţara unde combatanţii acestei grupări s-au stabilit după rebeliunea armată eşuată lansată împotriva conducerii militare ruse în iunie. Numele companiei este "Concord Manegement and Consulting" și are ca obiect de activitate sectorul imobiliar. Grupul Concord al lui Prigojin, întreprinzător care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, desfăşoară afaceri în diverse domenii.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇