Ziua 516. Bombardamente rusești la 190 de metri de România. Ministrul Odobescu a vorbit cu Blinken. Inacceptabil pentru Zelenski (Video)

Ziua 516. Bombardamente rusești la 190 de metri de România. Ministrul Odobescu a vorbit cu Blinken. Inacceptabil pentru Zelenski (Video)

Ziua 516 de război a debutat cu un nou atac al rușilor în regiunea Odesa. De această dată, bombardamentele au avut loc extrem de aproape de granița româno-ucraineană.

Rachete și drone au lovit porturile ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Exploziile au fost vizibile și din România. Un depozit cu cereale aflat la 190 de metri de România a fost distrus.

Situația escaladează la granița noastră cu puțin înainte ca în România să înceapă antrenamentele pentru formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16, ce vor dura cel puțin jumătate de an.

În acest context, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, despre cooperarea privind securitatea la Marea Neagră.

Și ucrainenii au atacat. Un depozit de muniţii a fost lovit luni dimineaţă, într-un atac cu drone la Djankoi, în nordul Crimeii.

Totodată, două drone lansate de Ucraina au atacat Moscova luni dimineaţă, dar au fost interceptate şi distruse, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Primarul Serghei Sobianin a afirmat că două clădiri nerezidenţiale au fost lovite în timpul atacului. Nu au existat victime. Ucraina a revendicat ulterior atacurile și a amenințat că vor mai urma.

ADVERTISING

Administrația lui Putin a acuzat Kievul de „terorism”, în timp ce a insistat că totul este orchestrat de Occident. Astfel, Moscova a amenințat că represaliile severe abia de acum urmează, în timp ce Putin a semnat prelungirea cu cinci ani a vârstei maxime a rezerviştilor militari, arătând, astfel, că nu are de gând să oprească războiul curând.

Iar Zelenski spune că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, cerută inclusiv de România, ar fi "inacceptabilă".

Situația pe front

  • Bombardamente la granița cu România - Forțele ruse au bombardat din nou luni dimineață regiunea Odesa, în apropierea graniței româno-ucrainene. Rachete și drone au lovit porturile ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Exploziile au fost vizibile și din România. Au fost atacate rezervoare petroliere, depozite cu arme și echipamente NATO. Un depozit cu cereale aflat la 190 de metri de România a fost distrus și patru angajați au fost răniți, a anunțat comandamentul militar din sudul Ucrainei.

Portul Reni atacat cu drone astazi la 04 dimineata !

Publicată de Mihai Radu pe Duminică, 23 iulie 2023

Atacul asupra portului Reni, echipajele navelor sunt foarte speriate, unde este apararea antiaeriana NATO, cine apara marinarii romani?Cum vreti sa ajutam exportul cerealelor ukrainene, daca armata nu asigura securitatea spatiului aerian? Unde este aviatia militara ?

Publicată de Mihai Radu pe Duminică, 23 iulie 2023
  • Atac în Crimeea - Un depozit de muniţii a fost lovit luni dimineaţă, într-un atac cu drone ucrainene la Djankoi, în nordul Crimeii. Forţele de apărare antiaeriană ruse au interceptat 11 drone deasupra zonei, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în peninsula anexată ilegal de la Ucraina în 2014.
  • Trafic suspendat - Traficul feroviar şi rutier în nordul Crimeii a fost suspendat ”din motive de siguranţă”, a anunțat reprezentantul ocupaţiei ruse, Serghei Aksionov. Partea de nord a Crimeii a fost puternic afectată. Căi ferate din districtul Djankoi şi autostrada Djankoi-Simferopol au fost închise, anunţă Aksionov. Persoane care locuiesc pe o rază de cinci kilometri de la locul atacului din Djankoi ”urmează să fie evacuate în centre temporare de primire”.
  • Antrenamente pe F-16 - Formarea piloţilor ucraineni pe avioane americane de vânătoare de tip F-16 urmează să înceapă în august, să dureze ”cel puţin şase luni”, iar Ucraina trebuie să se doteze cu infrastructură pentru avioane de luptă, anunţă ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznokov. El estimează, cu optimism, că piloţii ucraineni pot zbura pe avioane de tip F-16 până în primăvara lui 2024.
  • Noi teritorii recucerite - Kievul a recucerit săptămâna trecută peste 16 kmp de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei. "În decursul săptămânii în sectorul Bahmut au fost eliberaţi 4 kmp şi 12 kmp în sud", a declarat viceministrul Apărării, Hanna Maliar. De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au eliberat 35 km pătrați în zona Bahmut şi 192,1 km pătrați în sud, a adăugat ea.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone la Moscova - Două drone lansate de Ucraina au atacat Moscova luni dimineaţă, dar au fost interceptate şi distruse, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Agenţiile de presă de stat din Rusia au raportat că fragmente de drone au fost găsite la 2 kilometri de clădirile ministerului.
  • Moscova acuză un atac terorist - Calificându-l drept un "atac terorist", Ministerul Apărării a precizat pe Telegram că nu au existat victime în urma atacului. Primarul Serghei Sobianin a afirmat că două clădiri nerezidenţiale au fost lovite. Nu este clar dacă dronele au lovit clădirile atunci când au fost doborâte sau dacă au vizat în mod deliberat clădirile.
  • Ucraina revendică atacul - Ministrul transformării digitale din Ucraina, Mihailo Fedorov, a confirmat atacurile cu drone care au avut loc în zori asupra Moscovei şi a peninsulei Crimeea. "Astăzi, în zori, dronele au atacat capitala orcilor şi Crimeea", a scris Fedorov pe Telegram. El a adăugat că apărarea antiaeriană şi sistemele electronice ruseşti sunt "din ce în ce mai puţin capabile să protejeze" spaţiul aerian rusesc şi şi-a încheiat mesajul concis anunţând mai multe astfel de atacuri în viitor: "Vor fi mai multe".
  • Kremlinul amenință - Administraţia Vladimir Putin a ameninţat, luni, că Rusia va avea riposte militare dure după atacurile „teroriste" comise de grupuri ucrainene în Moscova şi Crimeea, denunţând sprijinul oferit de Occident Kievului. „Noi considerăm aceste evenimente ca fiind metode teroriste la care recurg liderii politici şi militari din Ucraina pentru a intimida populaţia civilă. Vor fi represalii severe. Aceste atacuri nu aveau niciun sens din punct de vedere militar. Condamnăm noile crime de război ale regimului de la Kiev şi le cerem organizaţiilor internaţionale să le evalueze în mod adecvat. Voinţa Occidentului de a obţine agravarea situaţiei se află în spatele acţiunilor comise de neonaziştii ucraineni", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.
  • Angajați Unilever la război - Compania Unilever a anunțat că se va conforma cu legea militară rusă și va permite angajaților ruși să fie înrolați pentru a fi trimiși în Ucraina dacă sunt chemați. Grupul anglo-olandez se confruntă cu numeroase controverse cu privire la decizia sa de a rămâne operațional în Rusia, unde are aproximativ 3.000 de lucrători în patru fabrici, producând în principal produse de îngrijire personală și de igienă, dar și înghețată. Compania multinațională britanică Unilever a fost inclusă de guvernul de la Kiev în categoria sponsorilor războiului.
  • Mobilizarea - Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prelungeşte cu cinci ani perioada în care anumite categorii de ruşi fac parte din rezerva militară rusă. Legea „privind datoria militară şi serviciul militar” vizează soldaţi, marinari, sergenţi, maiştri, subofiţeri şi locotenenţi din Marină, prevede o creștere de 5 ani și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, cu o perioadă de tranziție de până la 1 ianuarie 2028.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Blinken a vorbit cu ministrul Odobescu - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, „despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.
  • Odobescu confirmă - Ministrul român de Externe a confirmat, într-o postare pe Twitter, convorbirea cu omologul american: „Am avut o convorbire telefonică cu secretarul de Stat Blinken cu privire la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, contribuind în acelaşi timp la securitatea şi rezilienţa regiunii Mării Negre şi la sprijinirea capacităţii de export de cereale ucrainene. Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”.
  • Inacceptabil pentru Zelenski - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina, cerută de cinci state vecine din UE, inclusiv de România, ar fi "inacceptabilă". "Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă", a afirmat Volodimir Zelenski.
  • Cereale pentru Africa - Vladimir Putin garantează că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, după ce a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, considerat crucial în alimentaţia mondială. ”Vreau să dau asigurări cu privire la faptul că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială şi fără cheltuieli, cu atât mai mult cu cât aşteptăm o recoltă-record anul acesta”, scrie Vladimir Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat ”Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper”.
  • Ucraina vrea să adere la NATO la summit-ul de la Washington, prevăzut în iulie 2024, care va marca 75 de ani de la înfiinţarea blocului militar occidental, anunţă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. ”Cine ştie, poate că va fi o zi foarte importantă pentru Ucraina. Este doar previziunea mea”, a declarat Reznikov la CNN. Statele Unite şi celelalte state membre NATO au subliniat că este imposibil să primească Ucraina în Alianţă în prezent, în timpul războiului cu Rusia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇