Ucraina investighează evenimentul dedicat dronelor de la teatrul din Cernihiv, unde un atac al rușilor a lăsat în urmă 7 morți și 129 de răniți

Ucraina investighează evenimentul dedicat dronelor de la teatrul din Cernihiv, unde un atac al rușilor a lăsat în urmă 7 morți și 129 de răniți

Autorităţile ucrainene au anunţat că vor investiga circumstanţele în care a fost organizat un eveniment demonstrativ cu drone care avea loc în interiorul teatrului din Cernihiv (nordul Ucrainei) chiar în momentul în care rușii au atacat cu rachete, lăsând în urma 7 morți, 129 de răniți și distrugeri materiale.

Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor interne, Igor Klimenko, într-un videoclip pe Telegram, în condițiile în care există suspiciuni că din acest motiv, teatrul ar fi fost ţinta atacului, informează CNN, citat de news.ro.

Ce știm despre evenimentul care avea loc în incinta teatrului

O coorganizatoare a evenimentului, Maria Berlinska, cofondatoare a organizaţiei caritabile Dignitas Fund, a precizat pe Facebook, după atac, că evenimentul, care fusese anunţat la 12 august ca o „zi demonstrativă” a dronelor – ce urma să reunească producători ucraineni, reprezentanţi ai şcolilor de zbor şi militari care folosesc dronele pe linia frontului – a fost aprobat oficial de autorităţile locale, care au pus la dispoziţie locul de desfăşurare.

ADVERTISING

Locaţia exactă a fost însă dezvăluită cu doar câteva ore înainte de eveniment, din motive de securitate.

"Toţi participanţii au fost verificaţi de poliţie la intrare. Au fost prezenţi medici la faţa locului", a declarat Belinska.

Ea a precizat că nu a fost o expoziţie publică, ci "o întâlnire închisă a inginerilor, militarilor şi voluntarilor privind tehnica militară pentru linia întâi".

"Lucrăm acum cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, furnizând toate informaţiile necesare pentru o anchetă rapidă", a adăugat ea.

"Imediat (cum) a pornit sirena de raid aerian, evenimentul a fost oprit, iar participanţilor li s-a spus de mai multe ori că trebuie să meargă la adăpost. Din nefericire, unii oameni au ieşit afară. Toţi cei care au mers la adăpost sunt în siguranţă. Eu, personal, am intrat în adăpost cu un minut înainte de lovitură", a povestit femeia.

ADVERTISING

Cu toate acestea, ministrul Igor Klimenko a declarat: "Toţi cei care se aflau în teatrul dramatic au coborât la adăpost la timp. Ofiţerii Poliţiei Naţionale au încercat să îi ducă pe toţi în adăpost după ce a fost anunţat raidul aerian".

O înregistrare video publicată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi geolocalizată de CNN arată dărâmături şi maşini avariate în jurul Teatrului Taras Şevcenko din Cernihiv.

Ось що таке сусідство з терористичною державою, ось проти чого ми об’єднуємо увесь світ. Російська ракета влучила просто в центр міста, у наш Чернігів. Площа, політехніка, театр. Звичайний суботній день, який Росія перетворила на день болю та втрат. Є загиблі, є поранені. Мої співчуття тим, хто втратив рідних… Усі служби працюють на місці: рятувальники, поліція, медики. Кожен, хто потрібен. Зробимо ще більше для консолідації світу проти російського терору. Дамо ще більше нашій державі для захисту життя. Росія повинна програти в цій війні, щоб життя перемогло.——This is what a neighborhood with a terrorist state is, this is what we unite the whole world against. A Russian missile hit right in the center of the city, in our Chernihiv. A square, the polytechnic university, a theater. An ordinary Saturday, which Russia turned into a day of pain and loss. There are dead, there are wounded. My condolences to those who lost loved ones! All services are on the site. Rescuers, police, doctors. Everyone who is needed. Let's do even more to consolidate the world against Russian terror. Let's give even more to our state to protect life. Russia must lose this war for life to win.

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 19 august 2023

Se fac inspecții din ușă în ușă

Klimenko a mai spus că poliţia a izolat zonele rezidenţiale din centrul oraşului Cernihiv şi efectuează inspecţii din uşă în uşă.

ADVERTISING

"Patrule suplimentare sunt desfăşurate în oraş. Zona din jurul epicentrului atacului este examinată", a declarat el. "Serviciul de Securitate al Ucrainei iniţiază proceduri penale cu privire la acest eveniment, aşa că nu pot comenta ce s-a întâmplat în interior", a adăugat ministrul de interne.

Klimenko a precizat că majoritatea victimelor au fost în afara clădirii.

"Cele mai multe victime se aflau în vehiculele lor sau traversau strada şi mai erau cei care se întorceau de la trei biserici", a arătat el.

"Există un parc mare în spatele teatrului, unde mamele se plimbau cu copiii lor încă de la primele ore ale dimineţii. Piaţa centrală era plină de maşini. Oamenii au început să intre în cafenele şi restaurante", a explicat el.

Un atac atroce

ONU a calificat atacul drept unul „atroce”, apreciind prin vocea coordonatorului umanitar pentru Ucraina, Denise Brown, că este "odios să ataci piaţa principală a unui oraş mare".

"Şapte persoane au murit şi 129 au fost rănite, printre care 15 copii şi 15 agenţi de poliţie", a declarat Klimenko, precizând că "operaţiunea de căutare şi salvare a fost finalizată". O fetiţă în vârstă de 6 ani se numără printre persoanele ucise.

Racheta rusă a lovit piaţa centrală în cursul dimineţii, când oamenii mergeau la biserică pentru slujba ocazionată de o sărbătoare importantă din calendarul ortodox al Ucrainei, Schimbarea la Faţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇