Noi detalii despre atacul cu sute de victime de la Cernihiv: Teatrul lovit găzduia o reuniune a producătorilor de drone. A fost o țintă a rușilor? (Video)

Noi detalii despre atacul cu sute de victime de la Cernihiv: Teatrul lovit găzduia o reuniune a producătorilor de drone. A fost o țintă a rușilor? (Video)

Apar noi detalii în cazul atacului rușilor de sâmbătă, de la Cernihiv, soldat cu 7 morți și 117 răniți. S-a aflat că teatrul din localitate, care a fost lovit și avariat puternic, găzduia o adunare a producătorilor de drone. Mai mult, distrugerile produse duc spre concluzia că rușii au folosit o rachetă balistică, acesta lovind direct impozantul teatru al orașului. Deși locația întâlnirii a fost comunicată participanților doar cu câteva ore înainte de eveniment, apare întrebarea dacă racheta rușilor n-a avut cumva ca țintă teatrul, având în vedere evenimentul în desfășurare.

ADVERTISING

Informația că teatrul găzduia o adunare a producătorilor de drone a fost furnizată de o femeie care susţine că era o organizatoare a evenimentului, relatează BBC.

Iar Maria Berlinska, directoarea Centrului de Sprijin pentru Recunoaştere Aeriană, susține, într-o postare pe Facebook, că locația întâlnirii a fost cunoscută de participanţi cu doar câteva ore înainte de începerea reuniunii.

Și primarul din Cernihiv - oraş aflat în nordul ţării, departe de linia frontului - a confirmat pentru BBC că evenimentul era găzduit de teatru, dar nu a sugerat că evenimentul ar fi făcut din clădire o ţintă. Teatrul a fost numai una dintre clădirile avariate în timpul loviturii.

ADVERTISING

Cel mai recent bilanț al atacului asupra pieţei centrale a oraşului este de şapte morţi, inclusiv un copil de 6 ani, şi 117 răniţi. Doisprezece dintre răniţi sunt copii şi 10 sunt poliţişti, o fetiţă de 12 ani se află în "stare gravă" şi a fost transportată la Kiev cu o ambulanţă. 

În piaţa în care a lovit racheta este şi o clădire a universităţii politehnice, iar locul era plin de oameni care mergeau la biserică, fiind o zi de sărbătoare religioasă la ucraineni.

Semnătura tipică a unei rachete balistice

Potrivit corespondentului BBC în Ucraina, atacul de la Cernihiv pare să aibă semnătura tipică a unei rachete balistice: un acoperiş prăbuşit cu ferestrele aruncate în aer. Impozantul teatru al oraşului pare să fi fost lovit direct. Ţiglele au fost smulse de pe acoperişurile clădirilor învecinate, iar o clădire a luat foc la 100 de metri distanţă. Forţa exploziei a fost în mod clar imensă.

ADVERTISING

„Am aflat că în această dimineaţă a fost organizată o expoziţie de drone în zonă. Printre invitaţi s-au numărat şi voluntari militari. Este un posibil motiv pentru acest atac rusesc”, a relatat jurnalistul.

Organizatorii spun că i-au îndemnat pe oameni să se îndrepte spre adăpost atunci când a sunat sirena de raid aerian, dar mulţi s-au îndreptat spre exterior.

Pe reţelele de socializare au apărut videoclipuri cu momentul în care a avut loc atacul din Cernihiv. Un videoclip arată o femeie într-o rochie albă care pozează pentru o fotografie în timp ce o rachetă loveşte o clădire aflată în spatele ei. BBC Verify a geolocalizat clădirea ca fiind teatrul regional.

O altă înregistrare video de pe camerele de supraveghere arată oameni care fug să se adăpostească în timp ce o rachetă loveşte o zonă pietonală.

Cernihiv este un oraş cu bulevarde pline de verdeaţă şi biserici vechi de secole, situat la aproximativ 145 km la nord de capitala Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇