China avea propria agendă în Arabia Saudită. De ce s-a dus, de fapt, la negocierile pentru Ucraina

China avea propria agendă în Arabia Saudită. De ce s-a dus, de fapt, la negocierile pentru Ucraina

Când trimisul chinez Li Hui a ajuns în Arabia Saudită, pentru a se alătura discuțiilor internaționale cu privire la un acord de pace pentru Ucraina, a fost un contrast izbitor faţă de decizia Beijingului de a ignora un summit similar care a avut loc la Copenhaga, în iunie.

La întâlnirea din Arabia Saudită, care a exclus Rusia, Volodimir Zelenski a promovat viziunea Ucrainei pentru încheierea războiului într-o mare adunare de state din sudul global.

Planul său de 10 puncte ar însemna înfrângerea totală și umilitoare a lui Vladimir Putin, cel mai apropiat și cel mai important aliat major al lui Xi Jinping.

ADVERTISING

Reprezentantul Chinei, un oficial de nivel mediu, fără puteri de elaborare a politicilor, nu a fost acolo pentru a sprijini acel proiect sau a explora opțiuni similare, spun experții în politica externă citaţi de The Guardian.

„Scenariul cel mai bun al Ucrainei pentru sfârșitul acestui război este, de asemenea, cea mai rea variantă pentru China. Beijingul se teme de schimbarea regimului la Moscova și implicațiile sale de securitate pentru China ”, a declarat Alicja Bachulska, specialist la Consiliul European pentru Relații Externe și Cercetare Fellow at Choice (China Observers din Europa Centrală și de Est).

„Calculul de costuri și beneficii pentru China este nesigur, care, în general, nu dorește să vadă câștiguri substanțiale ucrainene, deoarece vor consolida atât interesele americane, cât și capacitatea NATO de a stabiliza situația din Europa, prin slăbirea Rusiei.”

În schimb, întâlnirea de la Jeddah a oferit Beijingului o șansă de a-şi consolida legăturile cu aliații din Sudul Global și de a încerca o limitare a daunelor suferite de reputația Chinei în Occident, unde există critici puternice din cauza relației sale strânse cu Moscova.

Relația cu gazdele din Arabia Saudită este, de asemenea, importantă pentru China.

Numărul mare de delegații din țări din Africa, Asia și America de Sud, care au fost acolo pentru a auzi poziția lui Zelenski, ar fi putut fi cel mai semnificativ aspect al ședinței, care a avut loc în spatele ușilor închise și nu a anunţat niciun progres tangibil.

Deși Kievul are ajutor puternic din partea SUA și a aliaților săi europeni, Zelenski s-a străduit să obțină același sprijin în restul lumii, unde conflictul este frecvent privit ca o luptă între superputeri prin proxy.

Moștenirea istorică a URSS pentru multe state în lupta lor pentru independență față de fostele puteri coloniale - multe care susțin acum Ucraina - a alimentat, de asemenea, reticența de a se opune sau a critica Moscova, chiar dacă acum Putin își urmărește propriul proiect colonial în ţara vecină.

Dar în întreaga lume cei mai săraci oameni plătesc un preț din ce în ce mai mare pentru războiul din Ucraina, chiar și atunci când se află la mii de kilometri distanță. Blocajul Rusiei privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră au alimentat creșterea prețurilor la produsele alimentare, o preocupare importantă pentru mulți dintre aliații Beijingului.

„[Diplomații chinezi] au fost acolo pentru că vor să se pună bine cu sudul global”, a declarat Steve Tsang, directorul Institutului SoAS China.

China nu dorește să „pară atât de apropiată de Putin încât va permite sudului global să facă foamea”.

Pentru Ucraina, prezența Chinei este pozitivă, indiferent de obiectivele Beijingului și în ciuda legăturilor strânse cu Rusia.

Chiar dacă sprijină Moscovei, inclusiv la nivel tehnologic, China a încetat să vândă arme Rusiei. Și dacă acum Ucraina nu poate câștiga sprijinul chinezilor, cel puțin vrea să limiteze ajutorul acordat inamicului.

Pentru China, participarea la discuțiile de pace permite diplomaților să prezinte țara ca parte interesată şi responsabilă în eforturile internaționale de a pune capăt unui conflict sângeros, chiar dacă, de fapt, susține ferm agresorul.

„Dacă [China] ar fi într-adevăr serioasă în ceea ce privește găsirea unei soluții pașnice de orice fel, cine ar fi mai bine plasat pe scena lumii decât Xi Jinping pentru a face pe mediatorul?”, adăuga Tsang.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇