Ziua 558: Trei ore de bombardament la Izmail. Ucraina insistă că drone rusești ar fi căzut și explodat în România. Poziția MApN și MAE (Foto)

Ziua 558: Trei ore de bombardament la Izmail. Ucraina insistă că drone rusești ar fi căzut și explodat în România. Poziția MApN și MAE (Foto)

Ziua 558 de război a debutat în miez de noapte cu un nou atac cu drone asupra portului Izmail de la graniţa României. Este a doua noapte consecutiv când se întâmplă asta, iar autorităţile locale spun că atacul a durat în total trei ore și jumătate.

17 drone au fost doborâte, dar au existat şi unele care şi-au atins ţinta. Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv reședințe civile.

Ucraina susţine chiar că unele drone ar fi căzut şi s-ar fi detonat pe teritoriul României, însă MApN neagă categoric.

De cealaltă parte, Rusia a anunţat că a doborât o dronă ucraineană în largul peninsulei Crimeea, precum şi o a doua în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina.

În plus, Moscova susţine că aviația sa navală a distrus în primele ore ale zilei de luni patru bărci de fabricație americană, care se îndreptau spre Crimeea.

Tot azi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mers în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la timp pentru recolta de toamnă.

Erdogan nu l-a convins însă pe Putin. Nu s-a ajuns la niciun acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene

ADVERTISING

Atac la Izmail şi drone căzute în România?

  • Trei ore şi jumătate de bombardament la Izmail - Rusia a atacat cu drone portul Izmail, de la sud de Odesa. Guvernatorul Oleh Kiper a cerut locuitorilor să se adăpostească și să rămână în casă. Este a doua noapte consecutiv când e atacat portul Izmail, de la graniţa României. Apărarea antiaeriană a doborât 17 drone, a declarat guvernatorul, dar a adăugat că „din păcate au fost și lovituri”. Într-o actualizare a postărilor anterioare, el a spus că atacul asupra Izmail a durat în total trei ore și jumătate. Mai multe clădiri, inclusiv depozite, au fost lovite, iar mașini agricole și echipamente industriale au fost avariate. Mai multe incendii au izbucnit și în reședințe civile, dar au fost stinse. Nu au existat morți sau răniți.
  • Ucraina susţine că unele drone au căzut la noi - Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat că drone ruseşti ar fi căzut și ar fi explodat luni pe teritoriul României. Iar o sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării. „Conform serviciului de poliție de frontieră al Ucrainei, azi-noapte, în timpul unui atac masiv rusesc în apropierea portului Izmail, dronele rușilor au căzut și s-au detonat pe teritoriul României”, a scris Oleg Nikolenko, pe Facebook, care are şi o poză care arată flăcările unei explozii de pe malul opus al Dunării faţă de Ucraina.

За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі...

Publicată de Oleg Nikolenko pe Luni, 4 septembrie 2023
  • MApN neagă categoric - Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat ”în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”. El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că ”în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”. Ministrul a adăugat că MApN a luat măsuri de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi contribuie la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, conform planurilor naţionale şi aliate.
  • Ucraina insistă - Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, insistă și susține că are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail. "Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române - n.red.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo", a declarat Kuleba.
  • Și MAE neagă - Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a dezminţit informaţia, aşa cum a făcut mai devreme şi Ministerul Apărării de la Bucureşti. Teritoriul românesc nu a fost lovit de drone ruseşti sau de resturi ale acestora în atacul aerian din cursul nopţii asupra unui portului Izmail, a declarat Luminiţa Odobescu, citată de The Guardian. "Bineînţeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de graniţele noastre", a declarat ea reporterilor cu ocazia unei vizite la Berlin. "Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să îşi exporte cerealele. Bineînţeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul", a adăugat Odobescu.
ADVERTISING

Ce mai face Rusia

  • Drone doborâte în Rusia - Moscova susţine că "vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse în aer deasupra Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea şi deasupra teritoriului regiunii Kursk de către sistemele de apărare aeriană în funcţiune".
  • Bărci distruse - Ministerul Apărării de la Moscova mai anunţă că aviația sa navală a distrus în primele ore ale zilei de luni patru bărci gonflabile cu forțe de debarcare ucrainene în partea de nord-vest a Mării Negre. Bărcile gonflabile Willard Marine Sea Force de fabricație americană se îndreptau în direcția Capului Tarkhankut, în Crimeea.

Alte informaţii relevante

  • 100 de miliarde de dolari au ajuns în Ucraina - De la începutul invaziei, partenerii internaționali au oferit deja Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, din care aproape 60 de miliarde de dolari au venit doar din SUA, spune ministrul demisionar al Apărării, Oleksii Reznikov.
  • Ministrul Apărării pleacă după 557 de zile de război - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că a decis să îl înlocuiască pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, şi că va cere Parlamentului în această săptămână să îl numească pe Rustem Umerov (foto), şeful principalului fond de privatizare din Ucraina, un tătar din Crimeea de 41 de ani. Detalii AICI.
  • Putin, deschis cu Erdogan - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră la timp pentru recolta de toamnă. Discuţiile au loc la Soci, iar Erdogan a sosit în stațiunea de la Marea Neagră, însoțit de o mare delegație care includea miniștrii Apărării, de Externe, Energiei și de Finanțe. "Avem multe de discutat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii în regiune. Bineînţeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană. Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi întrebări cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschişi la negocieri pe această temă", i-a transmis Putin în discursul de întâmpinare.
  • Erdogan nu l-a convins pe Putin - Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan nu au ajuns la niciun acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene. Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală. Detalii AICI.
  • Franţa va antrena piloţii Kievului - Franța s-a alăturat coaliției internaționale pentru a antrena piloți ucraineni pe F-16, a declarat președintele Volodimir Zelenski după ce a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron.
  • Kim Jong Un îl va vizita pe Putin - Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, intenţionează să vină în Rusia în această lună pentru a discuta cu Vladimir Putin despre posibilitatea de a furniza Rusiei mai mult armament pentru războiul său din Ucraina, precum şi despre alte tipuri de cooperare militară, potrivit unor oficiali americani şi din NATO citaţi luni de cotidianul The New York Times (NYT). În timpul deplasării sale în străinătate - gest extrem de rar - Kim Jong Un ar urma să călătorească din Phenian, capitala Coreei de Nord, probabil cu un tren blindat, până la Vladivostok, pe coasta pacifică a Rusiei, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, au declarat oficialii. Există şi posibilitatea ca liderul nord-coreean să ajungă eventual la Moscova, dar acest lucru nu este sigur.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇