Povestea partizanilor Ucrainei care provoacă ravagii în spatele liniilor inamice

Povestea partizanilor Ucrainei care provoacă ravagii în spatele liniilor inamice

Partizanii din Centrul Național de Rezistență al Ucrainei au descris pe larg provocările și succesele înregistrate în interiorul teritoriilor ocupate de ruși.

La sfârșitul lunii iulie, un grup mare de soldați ruși s-a adunat pe o plajă de pe insula Djarilhaci din Marea Neagră, departe de linia frontului, într-o tabără amenajată pentru a se antrena, dar și pentru a se relaxa. În timp ce se aflau pe țărm, au fost loviți violent de o salvă de rachete HIMARS ucrainene. Potrivit rapoartelor, până la 200 dintre ei au fost uciși.

În ciuda faptului că se aflau la 60 de km de cele mai apropiate forțe ucrainene și în interiorul teritoriului ocupat de ruși, forțele armate ale Ucrainei știau exact unde erau soldații ruși și ce fac, în mare parte datorită Centrului Național de Rezistență (NRC).

„Folosind informații de la partizanii noștri, personalul inamic și armele din Djarilhaci au fost lichidate”, a declarat Ostap, purtătorul de cuvânt al NRC, într-un interviu exclusiv pentru Kyiv Post.

ADVERTISING

„Există o mulțime de astfel de operațiuni. Sper că va veni curând momentul în care vom putea vorbi despre ele în mod public, când vom putea să vă spunem mai multe și să îi răsplătim pe acești oameni”, a spus el.

NRC este o ramură relativ nouă a Forțelor Armate ale Ucrainei, înființată în februarie 2022, în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei.

„Scopul principal a fost adunarea și organizarea forțelor de rezistență civilă pentru a respinge inamicul”, spune Ostap, vorbind dintr-o locație secretă.

În februarie și începutul lui martie 2022, înainte să fie clar că planul Moscovei de a cuceri Kievul în câteva zile era sortit eșecului, rezistența civilă a început o luptă în stil gherilă pe străzile capitalei Ucrainei. Scene cu civili făcând sute de cocktailuri Molotov au fost difuzate în întreaga lume.

17 luni mai târziu, rezistența civilă este diferită, o forță mult mai mare și ambițioasă, coordonată cu forțele armate ale Ucrainei, pentru a sprijini obiectivul Kievului de a elibera întreg teritoriul ocupat de Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aproximativ 20% din teritoriul ucrainean din estul și sudul țării este ocupat de Rusia, precum și Peninsula Crimeea. Milioane de ucraineni trăiesc sub jugul Moscovei.

Majoritatea încearcă doar să supraviețuiască, dar unii sunt hotărâți să lupte. Aici intervine NRC. „Căutăm informații. Comunicăm cu oamenii noștri din teritoriile ocupate temporar pentru a obține aceste informații, apoi le verificăm. Folosim aceste informații pentru a ajuta forțele de apărare să lupte eficient împotriva țintelor inamice”, a spus Ostap.

Rezultatul acestor eforturi este ceea ce Ostap descrie drept o muncă „cinetică”, cum ar fi atacul cu HIMARS de pe insula Djarilhaci. Dar, deși aceste atacuri sunt spectaculoase și demne de titluri de presă, se depune multă muncă.

„Rezistența înseamnă că fiecare este eficient în locul lui. Despre asta vorbim. Există multe cazuri ca acesta în istoria rezistenței. Le-am studiat cu mult timp în urmă, dar nu ne oferă soluții (contemporane) pentru că au trecut aproape 100 de ani”, spune Ostap.

ADVERTISING

Astăzi, cu gadgeturi precum telefoanele mobile și laptopurile, o mișcare de rezistență poate realiza mai mult decât ar putea dacă ar încerca să arunce în aer o întreagă fabrică.

„Acum este dificil să conduci un act de sabotaj, dar aceste povești ne inspiră”, a declarat Ostap.

Din motive evidente, NRC păstrează secrete activitatea sa și informațiile despre numărul de partizani și civili activi din teritoriile ocupate. Toate acestea nu sunt făcute publice.

„Nu pot da un număr exact, dar pot spune că sunt mult mai mulți decât și-ar dori inamicul”, adaugă Ostap.

„În ceea ce privește Crimeea, FSB și alte servicii rusești își măresc numărul agenților acolo, deoarece grupurile noastre de rezistență sunt eficiente”, adaugă Ostap.

În primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei, NRC a monitorizat îndeaproape cine a fost implicat în activități partizane și de rezistență, dar Ostap spune că în lunile de după, mișcarea s-a extins atât de mult și cu atât de mare entuziasm încât acum este „de facto incontrolabilă”.

„A devenit o tendință, să-i spunem așa. Probabil, acesta este cel mai mare succes pentru forțele de apărare de astăzi și cea mai mare provocare pentru inamic, pentru că ei au crezut întotdeauna că există un centru de decizie central. Dar oamenii noștri își controlează localitățile în mod independent.

Această rezistență a populației civile a devenit o tendință. Iar când rezistența devine o tendință, acesta este succes”, a declarat Ostap.

NRC oferă partizanilor ghiduri, instrucțiuni și manuale, precum și sfaturi despre cum să rămână nedetectați în timp ce operează pe teritoriul capturat de inamic. De asemenea, NRC ajută la strângerea de fonduri pentru diverse echipamente.

„Suntem pe pământul nostru. Facem toate acestea pentru a ne proteja oamenii. Cine vine pe pământul nostru poate fie să-l părăsească de bunăvoie, fie să se întoarcă acasă într-o pungă neagră pentru cadavre”, a declarat Ostap.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇