Contraofensiva a străpuns principala linie defensivă rusă. Soldații ucraineni au găsit covoare și tablouri în tranșeele adânc săpate ale rușilor

Contraofensiva a străpuns principala linie defensivă rusă. Soldații ucraineni au găsit covoare și tablouri în tranșeele adânc săpate ale rușilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele ucrainene au străpuns principala linie defensivă rusă din sud-estul ţării, aducând speranţa unei revigorări a contraofensivei care a fost văzută mişcându-se prea lent în cele trei luni de când a început.

Paraşutiştii se luptă în zona tranşeelor ruseşti săpate la marginea satului Verbove, a declarat un ofiţer ucrainean aflat pe front pentru Wall Street Journal.

Forţele ucrainene au ajuns, de asemenea, la linia principală de apărare aflată la sud de satul Robotîne, care este în apropiere.

Armata ucraineană a confirmat progresele spre Verbove şi la sud de Robotîne, dar fără a oferi detalii.

INFOGRAFIE razboi Ucraina
INFOGRAFIE. Poziția aproximativă a confruntărilor și înălțimea pe care trebuie s-o cucerească ucrainenii pentru a avea drum deschis către Tokmak. În detaliu, hărțile topografice din zona confruntărilor decisive pentru eliberarea teritoriului din sudul Ucrainei.

Descriind avansul realizat, ofiţerul ucrainean a ridicat trei degete reprezentând liniile de atac prin poziţiile ruseşti consolidate de pe flancul vestic al localităţii Verbove, un sat agricol cu aproximativ 1.000 de locuitori înainte de război.

ADVERTISING

Semnificaţia avansului este că marchează prima dată când Ucraina a pătruns în principala linie defensivă rusă, care este un sistem extins de câmpuri minate, tranşee şi obstacole antitanc acoperite de artilerie, explică WSJ.

Forţele ucrainene lucrează acum la extinderea fisurilor apărute în linia de apărare pentru a crea o breşă suficient de mare, pentru ca vehiculele blindate furnizate de Occident să poată trece prin ea cu suficient sprijin logistic. "Este ca şi cum ai umfla o minge", a explicat ofiţerul.

Optimism prudent

Progresele ucrainene din ultimele zile au adus un optimism prudent în rândul serviciilor de informaţii occidentale, care cred că Ucraina poate recuceri oraşul ocupat Tokmak, un centru logistic pentru Rusia, potrivit unor oficiali occidentali de rang înalt din domeniul informaţiilor.

ADVERTISING

Cu siguranţă, există încă obstacole serioase pentru a transforma penetrarea actuală într-o breşă semnificativă. Rusia ţinteşte trupele ucrainene cu focuri de artilerie grea, dirijate de drone aeriene, şi nu există niciun semn de prăbuşire de amploare a liniilor defensive ruseşti.

În plus, Rusia pare să trimită întăriri, inclusiv paraşutişti, pentru a ajuta la menţinerea poziţiilor.

Însă orice progres ar fi un impuls major pentru contraofensiva Ucrainei, care durează de trei luni şi care s-a transformat mai degrabă într-un avans lent, câmp cu câmp, decimând trupe, decât în operaţiunea fulger pe care Kievul şi aliaţii săi o preconizau, notează WSJ.

Contraofensiva are ca scop să ajungă până la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, să taie în două forţele de ocupaţie ruseşti şi să recupereze o parte din teritoriul ucrainean pe care Moscova îl deţine, estimat cam la o cincime. 

ADVERTISING

Occidentul a furnizat Ucrainei sute de vehicule blindate, inclusiv tancuri, şi a antrenat mii de soldaţi pentru această operaţiune.

Dezbateri în culise între SUA şi Ucraina

La începutul verii, Ucraina a cucerit câteva sate din estul regiunii Doneţk şi a forţat trupele ruseşti să se retragă în jurul oraşului Bahmut, dar a făcut puţine progrese în ceea ce priveşte principala sa ofensivă spre sud, spre Marea Azov, din oraşul Orihiv.

Apărarea puternică a Rusiei a zădărnicit atacurile iniţiale, astfel că Ucraina a trecut la avansuri metodice, cu echipe mici, care se deplasează pe jos.

Progresul lent a declanşat dezbateri intense în culise între Washington şi Kiev cu privire la strategie şi tactică, mai scrie cotidianul american.

Ucraina a desfăşurat între timp trupe noi, inclusiv unităţi aeropurtate puternice, precum Brigada 82 de asalt aerian, echipată cu vehicule blindate de luptă Stryker de fabricaţie occidentală.

În ultimele zile, forţele ucrainene au luptat pentru a ajunge la periferia oraşului Verbove, în ceea ce pare a fi acum cea mai mare ameninţare la adresa liniilor ruseşti.

Covoare şi tablouri pe pereţii tranşeelor

Înaintarea se confruntă însă cu o rezistenţă acerbă.

Ofiţerul ucrainean care a vorbit cu WSJ a declarat că ruşii sunt atât de bine instalaţi în tranşee, încât oamenii săi au găsit covoare şi tablouri atârnate pe pereţii adăposturilor pe care le-au capturat. Ei se confruntă cu forţe ruseşti de elită.

Rusia ţinteşte trupele şi vehiculele ucrainene folosind focuri de artilerie grea, ghidate de drone aeriene şi drone explozive dirijate de la sol de piloţi care poartă ochelari video. În unele locuri, zboară atât de multe drone, încât ucrainenii numesc fenomenul "Borispil", după numele principalului aeroport internaţional al ţării din Kiev.

Bombele cu dispersie furnizate de SUA au un impact semnificativ, spun soldaţii. Ucrainenii aflaţi în ofensivă folosesc aceste muniţii - care eliberează zeci de bombe mai mici şi pot provoca distrugeri pe o suprafaţă mai mare decât obuzele de artilerie obişnuite - pentru a ţinti trupele ruseşti care se deplasează în teren deschis, fie pentru a fugi, fie pentru a aduce întăriri.

Scopul Ucrainei este de a crea un coridor prin liniile ruseşti, împingând artileria inamică suficient de departe pentru a permite vehiculelor blindate furnizate de Occident să se deplaseze prin breşă şi să primească provizii.

Lărgirea liniei frontului la sud de Orihiv ar putea permite Ucrainei să avanseze cu artileria şi să ţintească poziţii ruseşti care anterior erau în afara razei de acţiune.

O breşă la Verbove ar putea deschide o cale spre oraşele portuare Berdiansk şi Mariupol, ocupate de ruşi, în timp ce progresul la sud de Robotîne ar putea ameninţa Tokmak.

De ce sunt incendiate tranşeele ruşilor

Cu toate acestea, Rusia are fortificaţii semnificative în sud-est, inclusiv o a doua linie defensivă consolidată.

Deocamdată, ucrainenii trebuie să realimenteze trupele din prima linie pe jos sau, în cel mai bun caz, folosind motociclete,  ATV-uri de teren sau camionete, mai degrabă decât vehicule blindate furnizate de Occident, care atrag tiruri masive de îndată ce apar pe câmpul de luptă. "Vehiculele blindate occidentale nu sunt un panaceu", a declarat ofiţerul ucrainean.

Trupele ucrainene care reuşesc să depăşească tranşeele ruseşti, dar nu le pot ocupa, le incendiază în schimb, deoarece nu pot transporta armele şi muniţia abandonate şi nu doresc ca ruşii să-şi recupereze eventual echipamentul mai târziu.

Însă chiar şi vehiculele mici, folosite pentru a nu atrage atenţia, sunt vulnerabile.

Luni, ofiţerul ucrainean a călătorit cu un vehicul de tip buggy în direcţia Verbove pentru a recupera cadavrele oamenilor care au fost ucişi. În timp ce se adăpostea într-un şanţ pentru a-şi verifica traseul, o rachetă antitanc rusească a lovit vehiculul, lăsând o epavă fumegândă. Oamenii săi au cărat apoi cadavrele pe jos, a povestit el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇