Ucraina obține F-16. Cât va ajuta „sprijinul istoric”?

Ucraina obține F-16. Cât va ajuta „sprijinul istoric”?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat în Olanda duminică pentru a încheia ceea ce el a numit „cel mai important acord” din timpul războiului cu Rusia: furnizarea de avioane de luptă F-16 pentru a pregăti Ucraina pentru „iarnă” şi pentru contraofensivă, pentru că, a avertizat el, Kievul „nu se va preda”.

Zelenski a sosit duminică dimineaţă la baza aeriană din oraşul Eindhoven, unde a fost primit de o delegaţie a guvernului interimar al Olandei, condusă de liberalul Mark Rutte, care l-a însoţit într-un tur al bazei militare şi i-a arătat mai multe avioane F-16 precum cele pe care a promis că le va livra „cât mai repede”.

ADVERTISING

"În mai, Olanda a anunţat că va pregăti personal militar ucrainean pentru desfăşurarea aeronavelor F-16. Astăzi putem anunţa că Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca se angajează să transfere aceste F-16 în Ucraina de îndată ce sunt îndeplinite condiţiile necesare", a anunţat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirea cu Zelenski.

Зустріч із представниками ЗМІ за участю Прем’єр-міністра Королівства Нідерланди Марка Рютте

Зустріч із представниками ЗМІ за участю Прем’єр-міністра Королівства Нідерланди Марка Рютте.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 20 august 2023

Rutte, care a estimat că Olanda are în prezent 42 de avioane de luptă F-16, a considerat că "acesta este următorul pas" în sprijinul olandez pentru Ucraina, "un pas pe termen lung care transmite un semnal clar: vom continua să sprijinim Ucraina, cu orice este necesar şi atât timp cât este necesar, în eforturile militare, umanitare şi de reconstrucţie", a spus el.

ADVERTISING

Zelenski declarase fără echivoc încă de la aterizarea sa în Olanda că "printre problemele-cheie" pe care a venit să le discute cu olandezii se numără livrarea de F-16. "A fost prima dată când am auzit cel mai important acord şi anume că, pe lângă Statele Unite, Regatul Ţărilor de Jos este prima ţară care a acceptat să livreze F-16 Ucrainei" după pregătirea piloţilor şi inginerilor ucraineni, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a vorbit despre "un nou pas pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei" şi a mulţumit Olandei pentru sprijinul "istoric" pentru că "aceste avioane de luptă vor fi desfăşurate pentru a ţine teroriştii ruşi departe de oraşe şi satele Ucrainei".

Cu toate acestea, Rutte a recunoscut că aceste avioane "nu vor ajuta imediat la eforturile (de război ale Ucrainei), ci fac parte din angajamentul pe termen lung" al Regatului Ţărilor de Jos faţă de Kiev.

ADVERTISING

Pentru moment, ajută la moral

În pofida faptului că Zelenski a obţinut acordul pentru care venise în Olanda, va mai trece ceva timp până când avioanele de vânătoare vor fi gata de utilizare în Ucraina: piloţii vor trebui mai întâi să urmeze un antrenament amplu, urmat de pregătire militară în Danemarca şi, în paralel, Ucraina va trebui să creeze infrastructura necesară pentru "aterizarea şi decolarea acestor avioane în siguranţă, deoarece sunt foarte sensibile".

Nu există o dată exactă, "nu vor fi livrate luna viitoare, asta este imposibil, dar curând după aceea", a calculat Rutte, care încă nu este sigur de câte avioane de luptă se va putea lipsi Olanda, pentru că va avea nevoie de câteva aparate de zbor pentru antrenamentele care vor avea loc în Danemarca şi România şi nici nu ştie de câtă muncă şi de cât timp va fi nevoie pentru pregătirea de utilizare a acestor avioane.

"Aceste F-16 vor oferi o nouă motivaţie şi energie soldaţilor şi civililor noştri", a spus Zelenski, care de luni de zile face presiuni asupra ţărilor NATO pentru a-i furniza astfel de avioane.

Liderul ucrainean a dat asigurări că Kievul "avansează" şi a subliniat "că nu trebuie să uităm că (Ucraina) nu luptă împotriva oricui, ci se luptă cu Federaţia Rusă, care ieri, şi acum un an, au vrut să ne demoleze, să ne cucerească, şi au eşuat, iar acum vorbim despre contraofensivă".

"Ştiu, ne-am dori întotdeauna ca totul să meargă mai repede şi ca avioanele de luptă să accelereze cu adevărat acest proces (...) Dar vorbim despre apărarea antiaeriană, avem iarna în faţă şi ştim mai mult decât oricine ce înseamnă o iarnă fără curent electric. Şi aceasta este complexitatea problemei. Dar nu vom renunţa, aceasta este vestea bună", a adăugat Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇