Ziua 543: S-a stabilit de unde va primi Ucraina avioane F-16, piloții au început antrenamentele. Strategia Kievului de a lovi adânc în Rusia

Ziua 543: S-a stabilit de unde va primi Ucraina avioane F-16, piloții au început antrenamentele. Strategia Kievului de a lovi adânc în Rusia

În ziua 543 de război, o dronă ucraineană a lovit gara din orașul Kursk, aflat în vestul Rusiei, la circa 150 de km de granița cu Ucraina.

Și am aflat de la ministrul apărării, Oleksii Reznikov, că a început antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, care va dura minimum 6 luni. Iar premierul Mark Rutte a anunțat că Olanda și Danemarca vor fi țările care vor livra avioane F-16 Ucrainei.

De asemenea, autorităţile ucrainene au anunţat că vor investiga circumstanţele în care a fost organizat un eveniment demonstrativ cu drone care avea loc în interiorul teatrului din Cernihiv (nordul Ucrainei) chiar în momentul în care rușii au atacat cu rachete, lăsând în urma 7 morți, 129 de răniți și distrugeri materiale. Zelenski a promis răzbunare pentru atacul atroce al rușilor.

Iar ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că Ucraina va reuşi să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în ciuda îndoielilor exprimate de aliaţi. El a respins evaluările pesimiste care sugerează că forţele ucrainene nu vor putea să cucerească oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 542, orachetă a omorât oamenii care mergeau la biserică, inclusiv o fetiță de 6 ani, Zelenski a mers în Suedia, în timp ce Vladimir Putin i-a vizitat pe comandantul ''operaţiunii militare speciale'' a Rusiei din Ucraina şi pe alţi comandanţi militari importanţi.

Evoluții pe front

  • Gara Kursk, lovită - O dronă ucraineană a lovit gara din orașul Kursk, în vestul Rusiei. Au fost rănite cinci persoane. „Atac cu dronă ucraineană la Kursk. Potrivit unor informaţii preliminare, drona s-a prăbuşit pe acoperişul clădirii gării, iar după aceea a izbucnit un incendiu”, a scris pe Telegram guvernatorul regional Roman Starovoyt. Kursk se află la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Ucraina.
  • Piloții se antrenează pe F-16 - Antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 a început, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, relatează CNN. Ingineri şi tehnicieni ucraineni se antrenează, de asemenea, împreună cu piloţii. Termenul minim de antrenament este de 6 luni. În acest timp, cursanţii vor face și ore de limba engleză pentru terminologia tehnică.
  • Rachete din epoca sovietică lovesc Rusia - Rachete din epoca sovietică retrase din uz teoretic de Ucraina, lovesc acum Rusia, arată tot mai multe rapoarte, se arată în cea mai recentă actualizare a informaţiilor a Ministerului britanic al Apărării. Este vorba despre rachete SA-5 Gammon, datând din epoca sovietică, care au 7,5 tone şi 11 metri lungime şi au făcut parte din arsenalul Ucrainei de apărare aeriană înaintre de a fi retrasă din uz.
  • Strategia Ucrainei - Atacurile care lovesc adânc în interiorul Rusiei - prin intermediul rachetelor sau al dronelor - au o importanţă strategică, deoarece Vladimir Putin a invadat probabil Ucraina crezând că războiul va avea puţine efecte directe asupra ruşilor obişnuiţi, se arată într-un raport al Ministerului britanic al Apărării. Iar această strategie pune o presiune considerabilă pe conducerea forțelor forţelor aerospaţiale ale Rusiei, forțate să își îmbunătățească apărarea aeriană deasupra zonelor vestice ale ţării.
  • Patru regiuni vizate de drone - Rusia a raportat duminică atacuri cu drone ucrainene în patru dintre regiunile sale, ceea ce a dus la rănirea a cinci persoane şi la devierea zborurilor pe două dintre aeroporturile capitalei, relatează Reuters. Este vorba de periferia oraşului Belgorod și anterior regiunile Kursk, Rostov și regiunea Moscova. Zborurile către aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo din Moscova au fost deviate.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Teatrul, ținta rușilor? - Autorităţile ucrainene au anunţat că vor investiga circumstanţele în care a fost organizat un eveniment demonstrativ cu drone care avea loc în interiorul teatrului din Cernihiv (nordul Ucrainei) chiar în momentul în care rușii au atacat cu rachete, lăsând în urma 7 morți, 129 de răniți și distrugeri materiale. Detalii AICI.
  • Zelenski promite răzbunare - Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va riposta după atacul rusesc cu rachetă asupra pieţei centrale din oraşul istoric Cernihiv. „Sunt sigur că soldaţii noştri vor răspunde la acest atac terorist. Un răspuns tangibil”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul video transmis după miezul nopţii.
  • Ucraina va reuși - Ucraina va reuşi să-şi recupereze teritoriile ocupate de Rusia, în ciuda îndoielilor exprimate de aliaţii americani şi europeni, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba. El a respins evaluările pesimiste care sugerează că forţele ucrainene nu vor putea să cucerească oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării. „Totuşi, avem nevoie de mai multe capacităţi pe rază lungă pentru a obţine mai multe rezultate pe termen scurt”, a mai spus Kuleba.
  • Zelenski, după F16 în Olanda - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la baza armatei aerului olandeze din Eindhoven, informează Reuters şi France Presse. Aici se întâlnește cu prim-ministrul olandez Mark Rutte. Avioanele F-16 "pentru ca Ucraina să-şi protejeze poporul de teroarea rusă" sunt scopul principal al vizitei, a spus Zelenski. 
  • De unde vin F-16 - oficial - În conferința de presă de după întâlnire, premierul Mark Rutte a anunțat oficial cine va furniza avioane F-16 Ucrainei. "Ţările de Jos şi Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru un astfel de transfer", a spus Rutte, iar Zelenski a completat, într-un mesaj pe X că Olanda va livra 42 de avioane de luptă, "care vor fi transferate Ucrainei după ce piloţii şi inginerii noştri îşi vor termina pregătirea". Sâmbătă, Zelenskiy s-a aflat în Suedia, unde a discutat despre posibilitatea de a primi şi avioane Gripen.
  • Zelenski, tur de forță - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică după-amiază la o bază a forţelor aeriene daneze din sudul ţării nordice, după vizita în Țările de Jos și la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde ca Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca să trimită avioane de luptă americane F-16 în Ucraina, informează AFP.
  • Ajutor cert, numărul incert - Danemarca va dona Ucrainei 19 avioane de vânătoare de tip F-16, a anunţat duminică premierul danez Mette Frederiksen la conferinţa de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la baza aeriană din Skrydstrup, din sudul ţării, transmite Reuters. Frederiksen şi-a exprimat speranţa că Danemarca va putea livra Ucrainei şase avioane F-16 în preajma Anului Nou şi încă cinci pe parcursul anului 2024.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇