Bătălia de pe râul Nipru. Cum au reușit ucrainenii să traverseze fluviul fără ca rușii să-i descopere

Podul Antonovski, aflat la nord-est de Herson, se află sub controlul forțelor Kievului.

Militarii ucraineni, antrenați în Marea Britanie, i-au surprins pe ruși prin traversarea râului în ambarcațiuni pneumatice, acostând într-o zonă mlăștinoasă din apropierea localității Kozachi Laheri.

Rușii s-au bazat pe faptul că inundațiile provocate de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka vor fi un obstacol de netrecut pentru ucraineni, în regiunea Herson, dar s-au înșelat.

Un militar al trupelor Kievului a anunțat că în următoarele două săptămâni vor fi schimbări majore pe frontul de sud.
Bătălia de pe râul Nipru. Cum au reușit ucrainenii să traverseze fluviul fără ca rușii să-i descopere
HERSON. Trupele ucrainene au trecut Niprul și își consolidează pozițiile pentru a putea continua ofensiva pe frontul de sud - Foto: Hepta.ro

Noaptea, râul pare că se unește cu cerul, iar formațiunea de cinci bărci militare taie în viteză apa ce curge lin spre Marea Neagră. Motoarele silențioase mângâie întunericul, iar militarii, biciuiți de picăturile fluviului despicat de înaintarea ambarcațiunilor, sunt atenți să surprindă orice amenințare.

În dreptul localității Poniativka, lățimea râului are aproape un kilometru, iar traversarea e o loterie.

În orice moment, un proiectil lansat de pe malul celălalt poate strivi bărcile care străbat rapid întinderea de apă. 

Din când în când, susurul motoarelor ambarcațiunilor militare e acoperit de rarele lovituri de tun ce se aud în zare.

În nopțile calme, când rușii nu folosesc artileria, zece, douăzeci de bărci, trec râul, aducând militarii ucraineni pe malul stâng, la nord de localitatea Kozachi Laheri.

Odată ajunși acolo, încep să sape tranșee sau să consolideze șanțurile nisipoase, care se surpă des, făcute deja de cei ajunși mai devreme. 

KozachiLaheriHersonUcraina@GoogleMaps
KOZACHI LAHERI. Locurile prin care trupele ucrainene au trecut Niprul pentru a ajunge pe malul estic al râului – Foto: Google Maps

Mănâncă, se odihnesc câteva ore, iar odată cu zorile își ocupă locul în formație, pregătindu-se de luptă.

ADVERTISING

Începând cu jumătatea lunii iunie, forțele ucrainene transferă, ritmic, militari, cu ajutorul ambarcațiunilor pneumatice, pe malul stâng al râului Nipru, controlat de ruși.

Pentru a desfășura o astfel de operațiune, era nevoie de alegerea unei zone greu de supravegheat de forțele Kremlinului și unde ucrainenii sosiți puteau respinge cu eficiență eventualele atacuri ale rușilor.

Astfel a fost aleasă trecerea râului Nipru spre localitatea Kozachi Laheri. 

La nord de așezare, e o mlaștină plină de vegetație, tăiată de râul Konka, unul care curge paralel cu Nipru. 

Între cele două ape curgătoare se întinde un labirint de bălți, stufăriș și nisip, fiind locul perfect, greu de apărat, unde ucrainenii sosiți puteau să se adăpostească fără să fie reperați de ruși.

InfografieKozachiLaheri

Sisteme vechi de artilerie și soldați epuizați

„Vom vedea în curând realizări majore în regiunea Herson pentru că acum știm ce au sau nu au rușii acolo”, a scris Kenneth Gregg, voluntar în trupele ucrainene, care luptă în regiune, primind permisiunea șefilor să descrie situația.

„…a devenit clar că rușii au golit regiunea Herson de tot armamentul greu, transferându-l în Zaporojie și pe frontul din Donbass. Datorită acestui lucru, forțelor noastre speciale, antrenate în Anglia, au reușit să consolideze capetele de pod”, a povestit voluntarul ucrainean ale cărui informații au fost confirmate și de un raport al Institului pentru Studiul Războiului, care cita bloggeri militari ruși. 

„Nu am întâlnit blindate sau artilerie cu rază lungă de acțiune sau trupe de elită. Tot ce folosesc împotriva noastră sunt sisteme de generație mai veche și soldați slab motivați. În curând vom termina de construit un pod de pontoane peste Nipru”, a mai adăugat voluntarul ucrainean.

Russia Ukraine Military Operation Assault Units
KREMLIN. Militarii ruși sunt epuizați, dar înlocuirea celor din prima linie se face cu greutate în lipsa trupelor de rezervă - Foto: Hepta.ro

Între timp, podul a fost realizat, conform unui articol publicat de „Euromaidan Press”, în data de 15 august.

Reușita ucrainenilor va crea o mare dificultate defensivei ruse în teritoriile ocupate din regiunea Herson.

Forțele Kievului n-au renunțat niciodată la strategia de a trece râul Nipru și de a avansa spre nordul peninsulei Crimeea.

În acest vast teritoriu, rușii nu au săpat tranșee și nu au reușit să planteze mine, în primul rând pentru că deschiderea frontului era prea mare, iar în al doilea rând, au sperat ca inundațiile provocate după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka să devină un obstacol natural greu de depășit.

Podul Antonovski, controlat de ucraineni

La 20 de kilometri în aval de localitatea Kozachi Laheri se află Podul Antonovski sau ce a mai rămas din el. 

Construcția reprezintă cel mai important punct de trecere a râului Nipru, aflat la nord-est de orașul Herson.

Podul a fost bombardat de trupele ucrainene, atunci când, în noiembrie anul trecut, au eliberat capitala regiunii după o campanie militară de trei luni.

Acum, forțele Kievului au reușit să-și consolideze pozițiile pe malul estic al râului, în teritoriul ocupat încă de ruși, podul Antonovski aflându-se, în totalitate, sub controlul ucrainenilor.

Situația nu arată deloc bine pentru ruși, Kenneth Gregg, voluntarul care luptă în trupele ucrainene, a anunțat că în următoarele două săptămâni se vor întâmpla multe în regiunea Herson.

Direcția de atac din sud a forțelor Kievului poate duce la eliberarea întregului teritoriu aflat între orașul Oleski și Armiansk, localitatea cea mai nordică a peninsulei Crimeea, o regiune întinsă, cu deschidere la Marea Neagră.

De aici, forțele Ucrainene pot exercita presiune spre est, pe axa Melitopol - Berdiansk - Mariupol, punând în pericol întreaga linie defensivă a Kremlinului din sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene au reușit o surpriză

„Majoritatea bloggerilor militari ruși anunță că forțele ucrainene au reușit o surpriză tactică, aterizând pe malul estic al râului Nipru fără ca rușii să observe și să reacționeze. Apoi, statul major al armatei Kremlinului, în mod intenționat, a respins afirmațiile privind prezența ucraineană în această zonă pentru a evita să creeze panică în spațiul informațional rusesc”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Ukrainian soldiers participate training with heavy
OFENSIVĂ. Ucrainenii își consolidează forțele de pe frontul de sud, cucerind tot mai multe localități controlate de ruși - Foto: Hepta.ro

În jurul localității Kozachi Laheri se dau lupte grele. Așezarea e încă sub controlul trupelor ruse, deși pentru o scurtă perioadă de timp, ucrainenii reușiseră să pătrundă în oraș.

Inițiativa rămâne de partea Kievului și dacă reușesc să aducă suficienți militari în zona de conflict va exista o posibilitate reală ca rușii să se retragă.

Presiunea tot mai mare pe cele trei linii de atac ale frontului de sud a creat panică printre generalii Moscovei din cauza crizei de personal, armata neavând capacitatea să aducă rapid noi soldați pe front.

Contraofensiva ucraineană continuă, iar rezultatele din ultimele zile arată că a devenit tot mai consistentă, situația din teren fiind clar, acum, în favoarea forțelor de eliberare ale Kievului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇